Kupovina tehnologije za decu – saveti za roditelje

Jedna od važnih odluka koju roditelji danas moraju da donesu jeste kada dete upoznati sa tehnologijom, i to se uglavnom odnosi na pitanje kada mališanu dati telefon u ruke. U ovome im ne može pomoći tradicija i saveti roditelja, baka i deka, jer brige o tehnologiji nisu postojale onda kada su oni odgajali decu. 

Zato savet treba pronaći na drugim mestima, a jedno od njih je i tekst koji je pred vama, u kome ćemo govoriti o tome kada i na koji način detetu dati na raspolaganje pametne uređaje. Na šta treba da obratite pažnju i kako pripremiti dete za ovakvu odgovornost? Pročitajte u tekstu koji sledi. 

Pažljivo sa tehnologijom – telefoni nisu igračke 

Prvi dodir koja deca imaju sa tehnologijom je obično mobilni telefon, bilo vaš ili njihov. Smatra se da deci ne treba kupovati telefon pre polaska u školu, ali je činjenica da će dete pre toga doći u kontakt sa ovim uređajem. Zato je važno od samog početka isticati da telefon nije igračka. 

Prevencije radi i telefon treba da obezbedite maskom i zaštitinim staklom, jer su velike šanse da će deci ispasti iz ruke, kada može doći do oštećenja. Primera radi, ako imate Huawei telefon, treba da znate da Huawei maske za mobilni, dolaze u raznim bojama i dezenima, pa tako možete pronaći i nešto za sebe ali i za telefon vašeg deteta. 

Prilikom kupovine maske za telefon objasnite detetu da nije samo reč o šarenom i zanimljivom dodatku za njihovu pametnu igračku, i da će na taj način telefon imati manje oštećenja. 

Kada je dete spremno da ima svoj telefon?

Prvi kontakt deteta sa tehnologijom vrlo verovatno će biti vaš telefon ili tablet, ipak dok trepnete dete će porasti, doći će vreme za školu, a samim tim će se postaviti pitanje i da li detetu kupiti telefon? 

Ako dete naviknete da pre polaska u školu često koristi telefon za gledanje snimaka, ili igrica, odnosno tableta koji čak mogu biti dizajnirani posebno za mališane, videćete kojom brzinom će dete usvojiti nova znanja, i kako će brzo ovladati korišćenjem tehnologije, i kroz to često naučiti i engleski

 Ipak, to ne znači da je spremno za svoj telefon.

Faktori koji ukazuju na spremnost deteta

O spremnosti deteta da vodi brigu o svom telefonu ukazuje mnogo faktora, ali nijedan vas sa sigurnošću ne može uveriti u to. Dakle, moraćete malo da se oslonite i na svoj osećaj. Većina dece dobije svoj prvi mobilni telefon između prvog i četvrtog razreda. 

O spremnosti deteta za telefon može govoriti odnos prema obavezama koje dete ima. 

Tako možete izvesti mali “test” i dati detetu neki stari telefon da na određeni period vodi brigu o njemu. Ukoliko dete ispuni ovaj zadatak valjano, možete razmotriti kupovinu pametnog uređaja.

Razgovor o odgovornosti i kupovina prikladnog uređaja 

Bilo bi dobro da pre kupovine obavite razgovor sa detetom o tome koje su primarne funckije telefona, zašto je važno da se javi uvek kada ga pozovete, i zašto treba da čuva mobilni, odnosno na koji način da brine o podacima koje se nalaze u telefonu.

Još jedan važan savet je da prvi telefon koji kupujete detetu ne bude najnoviji i najskuplji model na tržištu. Nema potrebe da detetu a i sebi stvarate tako opterećenje. Sasvim je dovoljno da ima telefon koji ima sve potrebne funckije koje su jednake na gotovo svakom pametnom telefonu. 

Smart sat za decu – adekvatna zamena za telefon?

Mnogi roditelji smatraju da detetu ne treba kupovati telefon po polasku u školu, smatrajući da deca nisu dovoljno zrela za ovakav uređaj, a da osim toga mogu prerano razviti zavisnost, koja predstavlja sve veći problem među decom i mladima.

Kao alternativa pojavili su se smart satovi za decu, popularniji pod imenom “smartić satić”. Ovi digitalni satovi daju nam mnogo više informacija od tačnog vremena. 

Naime, reč je o satovima sa digitalnim ekranom koji imaju mogućnost primanja poziva, i zvanja  na telefon,  obično dva broja (mamin i tatin). Zatim, ovi satovi imaju kameru, alarm, mogućnost povezivanja sa društvenim mrežama, i povezivanja sa aplikacijama koje roditelji koriste na telefonu.

Ono što je za mnoge roditelje najvažnija funkcija jeste GPS lociranje satića, uz pomoć kog uvek mogu znati gde im je dete dok nosi satić. 

Tehnološki napredak iznedriće još sijaset kids friendly uređaja, koji će biti prilagođeni upotrebi mališana, a granicu u tome šta je zaista potrebno i kada pravićete isključivo vi. 

Potrudite se da oslušnete lični instinkt, i da što više razgovarate sa detetom, kako biste mogli da zaključite da li je vreme za osamostaljivanje vašeg mališana u svetu tehnologije.

Leave a Reply

Required fields are marked*