Kako se spremiti za troškove koje donosi septembar?

Kako se leto polako privodi kraju, mnogi roditelji već uveliko počinju sa detaljnim pripremama za prvi septembar i novu školsku godinu njihovog deteta. Povratak u školske klupe je svakim danom sve bliži, a glavna preokupacija roditelja jeste kako se spremiti za sve troškove koji će biti neophodni za polazak deteta u novi razred. 

Nakon povratka sa godišnjih odmora, mora, planina i sela u svoj rodni grad, prva i osnovna stvar gotovo svake porodice jeste adekvatna priprema deteta za jesen. Odakle početi? Kako se organizovati za kupovinu? Koliki je budžet neophodan za celokupnu pripremu? 

Ukoliko niste sigurni koji je najbolji način za pripremu troškova, krenite prvo od najpotrebnijih stvari kao što su udžbenici. 

Udžbenici – spisak sa cenama i razni načini kupovine  

Najbitnija stvar za koju morate odvojiti određenu količinu novca jesu udžbenici. U odlično opremljenim knjižarama možete pronaći najkvalitetnije primerke po pristupačnim cenama, kao što su odobreni udžbenici za prvi osnovne, kao i za sve više razrede, što će obradovati svakog roditelja koji želi da opremi dete na najbolji mogući način. 

Najbolji način za organizaciju budžeta jeste pravljenje spiska svih potrebnih udžbenika i njihovih cena kako biste tačno imali u vidu koliko će novca biti neophodno da se odvoji za to i kako bi izbegli neprijatnosti na kasi.

Postoje opcije kupovine na kredit, ukoliko niste u mogućnosti da iskeširate ceo iznos za udžbenike, uzimajući u obzir da određene knjižare sarađuju sa bankama i da svojim kupcima omogućavaju olakšice prilikom kupovine. 

Konsultujte se porodično i vidite koliko ćete novca morati da izdvojite za udžbenike deteta kako biste znali na koji način ćete obaviti kupovinu i da li ćete biti u mogućnosti da kupite originale ili ćete se odlučiti za jeftiniju varijantu kao što je nabavka polovnih udžbenika. Bitno je da znate šta je u okviru vaših mogućnosti.

Školski pribor – šta je sve neophodno kupiti unapred

Detetova svakodnevica u školskoj klupi zahteva kompletnu opremljenost sa školskim priborom. Kako bi moglo nesmetano da funkcioniše tokom časova, dete mora da ima adekvatan ranac, pernicu, sveske za svaki predmet, pribor za likovno, tehničko, fizičko, itd.

Za ovakvu kupovinu se, takođe, preporučuje pravljenje detaljnog spiska, od najpotrebnijih stvari, kao što je dobar ranac, do onih manje bitnih, kao što su gumice, rezači, bojice, i ostali potrošni materijal koji ćete morati s vremena na vreme da kupujete.

Pre svega, morate da utvrdite šta je sve ono što je vašem detetu potrebno od pribora i materijala za školu, ali i za detetove hobije. Ukoliko vaše dete polazi u neke više razrede, da li postoji pribor koji može da iskoristi iz prethodne školske godine? U kakvom su stanju njegove pernice, hemijske olovke, rančevi? Da li morate kompletno sve novo da kupujete ili ne?

Nekim roditeljima je lakše da u startu pokupuju apsolutno sve što je detetu neophodno za gotovo čitavu školsku godinu, dok se drugi roditelji odlučuju za usputnu kupovinu, kako detetu šta zatreba tokom godine. Vaše je da obezbedite budžet za ono što je vašem detetu najosnovnije, bez čega ne može da funkcioniše u školskoj klupi pre prvog septembra, a za ostalo možete u hodu. 

Odeća za školske dane – za svaku vremensku priliku 

Pored udžbenika i školskog pribora, ono o čemu, takođe, morate voditi računa jeste odeća i obuća koja će vašem detetu biti potrebna za školu. Imajte na umu da je jesenji period pred vama i da ćete morati da nabavite adekvatnu jaknu, patike, farmerke, cipele, kvalitetne majice, košulje, i slično. 

Najbolji način da utvrdite šta je ono što vašem detetu treba od odeće i obuće jeste da sve stvari iz detetovog ormara i kesa povadite na krevet i odvojite sve ono što je nosivo, i što može da bude iskorišćeno i u narednoj godini kako biste znali šta je ono što ne morate da kupite i ge možete da uštedite. 

Za sve ono što vašem detetu treba, pripremite budžet unapred kako biste nabavili kvalitetne stvari za vaše dete za jesenji period koji je pred vama. Možete obaviti kupovinu na rate kako ne biste morali u startu da dajete pun novčani iznos. 

Obavite kupovinu na vreme – iskoristite letnje popuste 

Kako biste izbegli preveliku jurnjavu, gužvu i skuplje cene, najvažnije je da obavite kompletnu kupovinu na vreme. Najbolji način jeste da iskoristite letnje popuste kako biste mogli da kupite više kvalitetnijih stvari po jeftinijim cenama.

Ukoliko počnete sa organizacijom budžeta i spiskovima neophodnih stvari na vreme, iskoristite letnje popuste i izaberete način plaćanja koji vama najviše odgovara, nećete imati nikakve muke u vezi sa pripremom deteta za školu.

Leave a Reply

Required fields are marked*