Ovo su najzanimljivije školske uniforme na svetu

Školske uniforme su nastale u 16. veku u Velikoj Britaniji. Od tada su i druge države širom sveta usvojile ovo kao pravilo u svojim školama. Uglavnom se na školske uniforme gleda sa dva aspekta: kao na meru za ostvarivanje društvene jednakosti ili kao na nepovoljni oblik uniformnosti.

Koju god poziciju da zauzmemo, moramo priznati da se ideja školskih uniformi približila našoj zemlji i da ne bi bilo loše razmotriti kako u drugim državama na zanimljiv način rešavaju ovaj problem.

U svakom slučaju pogledajte kako se uniforme dizajniraju u svetu, a ako poželite kvalitetne i originalne radne uniforme za svoje zaposlene, predlažemo ovaj link.

Školske uniforme u Australiji prilagođene visokim temperaturama

U Australiji svaka škola (i privatna i državna) može da odredi kako će izgledati njihova uniforma za dečake i devojčice. Uglavnom se boje tih uniformi slažu sa grbom i oznakama škole.Zbog velikih vrućina tokom leta đacima je dozvoljeno da leti nose kratke šortseve, što nije uobičajeno u školama  drugih država (čak je i kažnjivo). Zanimljivo je da kao deo letnje školske uniforme školarci uglavnom imaju obavezne šešire koji ih štite od negativnog uticaja sunčevog zračenja.

U opremu za fizičko australijske dece spada i – kabanica! Naime, ona bi trebalo da bude napravljena od poliestera i da omogućava da đaci rade fizičko i po hladnom i po kišovitom vremenu.

„Inteligentne uniforme“ u Brazilu

U brazilskom gradu Vitorija da Konkista (savezna država Baija) u upotrebi su takozvane „inteligentne uniforme“.

Verovali ili ne, one imaju ugrađene čipove zbog kog profesori i roditelji mogu svakog trenutka da provere gde se nalazi dete. Ako đak ne dođe u školu, roditeljima se automatski šalje poruka koja ih o tome obaveštava. Iako je tema za diskusiju to da li bi ovakav sistem trebalo da postoji u školama, pokazalo se da su čipovi itekako pomogli u suzbijanju bežanja sa časova i izostajanja iz škole.

Kina – set uniformi za svaku priliku

Školske uniforme su uobičajene u Kini. Uglavnom svaki učenik ima pet varijanti uniformi – dve svečane i tri svakodnevne, pa se može reći da nabavka svih uniformi predstavlja pravi trošak za roditelje (posebno ako imaju više dece). Svečani komplet je obavezan prilikom proslave dana škole, na priredbama i predstavama, takmičenjima… Bela košulja, suknja ili pantalone i džemper – od toga se sastoji svečani set, dok je ovaj svakodnevni od običnih pantalona i jednostavne bele majice.

Nema značajnih razlika između uniformi dečaka i devojčica, sem što devojčice mogu nositi i školske suknje.

Zanimljivo je da se u poslednje vreme radi na modernizaciji školskih uniformi u Kini, pa su čak i sami učenici uključeni u proces dizajniranja novog izgleda i imaju mogućnost da daju svoje predloge.

„Shalwar kameez“ u indijskim školama

Učenici srednjih škola u Indiji kao školske uniforme nose „Shalwar kameez“.  Izgleda isto i za dečake i za devojčice, a sastoji se od vrećastih, širokih pantalona i tunike. Ovo je ujedno i narodna nošnja Pakistana, a malo modernizovaniju verziju nose upravo učenici u srednjim školama Indije.

U indijskim školama vladaju vrlo stroga pravila u vezi sa frizurama učenika. Naime, u mnogim školama zabranjeno je da učenici nose rep ili farbaju kosu. Idealno je da učenici imaju očešljanu, zalizanu i urednu kosu. U skladu sa religijskim pravilima, dozvoljeno je, na primer, nošenje hidžaba i ostalih religijskih obeležja.

Đačke kecelje u Italiji – „grembiule“

Italijanske đačke kecelje podsećaju na one koje su bile u upotrebi u Jugoslaviji tokom komunističkog režima.

Iako „grembiule“ nisu u svim školama obavezne, vrlo su česte, kako u predškolskim tako i u školskim ustanovama. Kupuju se zasebno, jeftine su, šarenih i veselih boja, i oblače se preko normalne odeće učenika. Neki roditelji ih kupuju deci čak iako u njihovim školama đačke kecelje nisu obavezne. Tako je praktičnije učenicima da vode računa o odeći koju nose ispod kecelje i čak i kad se kecelja pocepa ili isprlja nije problematično, jer je lako zamenjiva i svima dostupna.

Godine 2004. došlo je do afere upravo zbog njih. Uglavnom su ove đačke kecelje izrađene od sintetičkih materijala koji, kako se pokazalo, mogu biti štetni za decu, posebno ukoliko dođe do požara ili sličnih nepredviđenih situacija. Savetovalo se da se one izrađuju od kvalitetnijih materijala. Međutim, to bi povećalo njihovu cenu i možda ih učinilo nepristupačnim za decu čiji roditelji nemaju velika primanja.

Belo je glavna boja u Šri Lanki

Iako je mnogim roditeljima noćna mora to što njihovo dete treba od glave do pete da bude obučeno u belu boju, čak i dok se igra napolju ili boji vodenim bojama, moraju da prihvate to jer je bela boja školskih uniformi obavezna u Šri Lanki.

U privatnim školama Šri Lanke boje đačkih uniformi variraju od braon boje do tamnoplave i tamozelene, ali u državnim školama je bela boja jedina u ponudi. Samo cipele mogu biti crne.

„Kandoora“ i „ghetra“ kao deo đačkih uniformi u Abu Dabiju

U junu 2013. godine vlada Abu Dabija je standardizovala uniforme za sve đake državnih škola. Do tada su škole same mogle da biraju izgled njihovih uniformi, ali sada svi učenici moraju da izgledaju isto.

Odevni komadi „kandoora“ i „ghetra“ koje učenici od šeste do dvanaeste godine nose jesu zanimljivosti đačke uniforme za dečake u Abu Dabiju. „Kandoora“ je tradicionalni beli ogrtač, a „ghetra“ je dugačka marama koja se nosi obavijena oko glave. Uniforme za decu stariju od dvanaest godina više liče na one iz zapadne Evrope, dok devojčice ne moraju da nose „kandoooru“ i „ghetru“ nego obične pantalone, majicu i džemper (u zavisnosti od vremenskih uslova).

Ostaje da vidimo kakve će predloge školskih uniformi naša država predstaviti – da li će se opredeliti za klasični izgled ili će ipak ubaciti neku zanimljivost.

1 Comment

  1. Veliki sam pobornik uniformi, pogotovo u ovo vreme kada se materijalnim stvarima stice status, ali takodje treba ukljuciti u to da ne mogu sva deca da nose isto, nemaju sva deca isto samopouzdanje u istoj garderobi, znaci treba dozvoliti neeeeke varijacije, neke opcije. I imati na umu da pored garderobe tu su cipele, telefoni, nakit, sminka, i to treba kontrolisati.

Leave a Reply

Required fields are marked*