Da li naša deca treba da imaju mobilne telefone?

Da li naša deca treba da imaju mobilne telefone? I ako još nemaju, da li je vreme da im kupimo, makar i polovan? Pitanja se nižu, konačnih odgovora neće biti ni na vidiku, a mi nemamo vremena da po netu tražimo modele… evo kraćeg prikaza desetak modela mobilnih telefona koji su po mišljenju stručnjaka bili najbolji u 2018. a koje biste mogli detetu pokloniti za Novu godinu.

Nokia LG K30

Jedan od najboljih mobilnih telefona koji možete detetu nabaviti ove godine je LG K30. Ovaj model je deo ponude kompanija “AT & T” ili T-Mobile, a njegova cena nije tako velika, što veoma olakšava izbor. Međutim, niska cena ne znači loše performanse. Snapdragon 425 procesor i odgovarajuća 2 GB RAM memorija otvara i zatvara aplikacije u sekundi. Uz 16 GB interne memorije za čuvanje muzike i aplikacija, postoji i spoljašnja memorija, memorijska kartica microSD kapaciteta do 2 TB.

Deca vole da koriste kamere, te kod ovog modela u funkciji je 8MP zadnja kamera koja je savršena za snimanje trenutaka s prijateljima. Isto važi i za selfije -tu je 5MP prednja kamera. Roditelji se ne moraju brinuti o trajanju baterije zahvaljujući dugotrajnoj bateriji od 3000 mAh koja sa nekom prosečnom upotrebom (nije neophodno stalno dopunjavanje) traje cela dva dana.

Ekran od  5.3 inča idealne je veličine za društvene mreže i gledanje videozapisa na YouTube-u. Ekran je veoma neobičan, za korisnike koji po prvi put gledaju u zakrivljene staklene ivice.

I držanje telefona u ruci je sigurnije (manje su šanse da slučajno padne). No, ako se telefon razbije, cena vas neće mnogo iznervirati jer nije prevelika.

 

Nokia 3.1  Android One

Novi, ultra- povoljni model kompanije Nokia već se dokazao kao uspešan i povoljan; kako bi amerikanci rekli ima “friendly price tag” (odgovarajuću, prijateljsku cenu).

Nokia 3.1 Android je izuzetno dobar izbor: ima odličan dizajn koji se udobno drži u ruci.

Ekran od 5.2-inča s rezolucijom od 1440 x 720 HD koji je ne samo oštar, sa odličnom slikom već ima i jarke boje i odličan ukupan kvalitet video zapisa. Displej “Gorilla Glass” pomaže u zaštiti od ogrebotina (jer svi znamo da deca umeju da budu malo surova sa svojim telefonima).

Kako je ovo Android One, dostupan je najnoviji Androidov softver preko koga deca mogu  neposredno da pristupe Google Play opciji i skidaju aplikacije, igrice, muziku, filmove i još mnogo toga. Sa 16 GB ugrađenog prostora za čuvanje, ovaj model nudi baš dosta prostora za smeštaj preuzetih aplikacija. Kamera od 13 megapiksela nalazi se na poleđini, a fotografije su više nego dobre za postavljanje na društvene mreže i deljenje s prijateljima. Isto važi i za prednju kameru od 8-megapiksela.

 

Najbolje za adolescente: Apple iPhone 8

Za tinejdžera, iPhone 8 je solidan izbor. On kombinuje sve one zabavne, moderne osobine smartphone-a sa cenom koja nije baš kao kod novijih modela.

Kao i svi Apple telefoni, preko iPhone 8 pristupa se Apple App Store-u (sa više od milion igrica za skidanje) sa aplikacijama za društvene medije i još mnogo toga. Mali je, prema današnjim standardima pametnih telefona, ali 4,7-inčni ekran Retina HD izgleda sjajno. Ima dosta prostora za pregled sadržaja na webu, pregledan Facebook, Snapchat i Instagram. Unutar uređaja, Appleov A11 čip je brz, gotovo 70 posto brži od prethodnika.

Fotografije za druženje dete može bez problema da snima sa zadnjom kamerom od 12 megapiksela (jedna je među najboljim kod pametnih telefona). Snimanje video zapisa od 4K na 30 ili 60fps daje neverovatne rezultate, biće svi oduševljeni slikama sa rođendana i ekskurzija.

Roditelji će biti spokojni jer je iPhone 8 otporan na vodu i prašinu. Kao dodatni bonus, iPhone 8 ima opciju AR (uvećana stvarnost) koja je dostupna za veliki broj aplikacija u App Store-u koje lako možete preuzeti.

 

Najbolje je sa dugom tradicijom: Nokia 3310

Ako ovaj model koristi školarac, velika je šansa da je njegov prethodni vlasnik bio upravo njegova mama, početkom 2000-ih. Sada, skoro 20 godina kasnije, Nokia je modernizovala

model 3310. Sa 3G brzinom mreže, ovaj telefon nije „cigla“ telefon iz prethodne generacije. Pored onih uobičajenih usluga, telefoniranja, muzike, slanja sms, sada ima puno drugih opcija i komandi.

Kamera na leđima telefona ima 2MP i možda neće snimiti profesionalne fotografije, ali je dovoljno dobra da se dete zabavi s prijateljima. Ne postoji kamera s prednje strane, ali koliko para toliko muzike. Zato, Nokia 3310 može da se nađe u četiri zabavne boje za vaše male persone. Takođe,  baterija 1200mAh može da podrži do 22 sata razgovora, što je daleko više od onoga što većina današnjih pametnih telefona može ponuditi! Meni je veoma lako koristiti- tu je četvoro-smerni taster  “jastučić” kojim se krećete kroz meni i centralni taster za odabir. Micro SD kartica prima do 32 GB dodatne memorije koje dete može koristiti za fotografije i muziku i tekstove.

 

Najbolje za roditeljski nadzor: Apple iPhone SE

Što se tiče iPhona, teško ćete pronaći bolji ovakav model mobilnog telefona. Apple je jednostavno iskoristio softver popularnog iPhone 6S i ubacio ga u kućište za iPhone 5S, a rezultat je bio šokantno brz uređaj koji je savršen za decu (s mnogo prihvatljivijom cenom od najnovijih iPhona).

Savet za mlade korisnike: ako ste nestašniji i ponekad ne odete na čas ili ne radite domaći, roditelji će vam kupiti ovaj  pouzdani uređaj sa tzv. “roditeljskim kontrolama”. Telefon ima iOS 12 pa roditelji mogu ograničiti upotrebu pametnih telefona onako kako bi oni želeli. Opciju poput „prekida rada“ daje roditeljima daljinsku kontrolu da blokiraju vreme korišćenja. To je savršeno za večernje / noćne periode, kao i tokom izrade domaćih zadataka.

„App limits” su aplikacije koje omogućuju roditeljima da odrede koliko će vremena dete koristiti maleni gadget.

Samo 30 minuta na Facebooku po danu? Nema problema. „Izveštaj o aktivnosti“ omogućuje roditeljima da prate šta njihova deca gledaju na netu. Možete videti tačno koliko je vremena potrošeno na svaku aplikaciju, uključujući i igrice. Isto tako, sa  iOS 12, roditelji mogu sprečiti da dete samostalno kupuje i skida nove aplikacije ili muziku.

 

Najbolje za igranje: Honor 7X

Opremljen prekrasnim 5,93-inčnim ekranom od ivice do ivice, rezolucije od 2160 x 1080, Honor 7X ima dovoljno i prostora za igranje i dovoljno mesta na njemu za pisanje tekstova, gledanje filmova i YouTube  video zapisa. Visoka je rezolucija pa boje izgledaju sjajne i oštre.

Pokreće se uz procesor 659 Huawei Kirin i 4 GB RAM-a, tako da ima puno memorije i za najnovije Android igre. Ovaj model se ne takmiči sa vodećim top modelima smartfona, ali i ne mora. Aplikacije se otvaraju maltene odmah, pa čak i uz više aplikacija koje se izvode u pozadini, neće usporiti rad. Kada se dete odmori od igranja, tu je i na zadnjoj strani dvostruka 12MP i 5MP kamera. Prednja 8 MP kamera je odlična za selfije. Sve to pokreće baterija od 3340 mAh koji bi trebalo da traje ceo dan.

Najbolja baterija: Motorola Moto E5 Plus

Motorola je već dugo poznata po dužini trajanja baterije, ovaj model Moto E5 Plus nastavlja tu tradiciju. Sportska, masivna baterija od 5000mAh, obećava da će ( s prosečnom upotrebom) trajati 36 sati. To je daleko iznad onoga što većina vodećih gadgeta može ponuditi. Obećavajući Motorolin „Turbopower“ punjač puni za 15 min. bateriju da bi ona potrajala i šest sati.

Ali životni vek baterije samo je deo priče. Šest inča ekran gotovo bi se lako mogao zameniti tabletom. Kod rezolucije od 1440 x 720, boje su jarke i tekst oštar. Niža  je rezolucija, ali je još uvek pristojnog kvaliteta za filmove i igre.

Procesor 435 Qualcomm Snapdragon i 3 GB RAM-a nudi iznenađujuće dobre performanse jer se aplikacije brzo otvaraju i multi tasking neće zakočiti rad aplikacija. Postoji 32 GB prostora za čuvanje fotografija, muzike i aplikacija i memorijsku karticu SD od 128 GB. Kamera na leđima telefona od 12 megapiksela i 8-megapiksela kamera na prednjoj strani daju dobre, ali ne baš fenomenalne snimke i fotografije.

Leave a Reply

Required fields are marked*