Dete-maše

Saveti za let avionom sa detetom

Putovanje sa decom je prava avantura u svakom smislu te reči. Možete se sjajno provesti sa njima tako što ćete igrati igrice tokom putovanja ili možete sve vreme tokom puta pokušavati da ga naterate da prekine da plače.

Jedino je sigurno to da su putovanja sa decom nepredvidiva, a naročito ako se taj put odigrava u avionu. Neophodno je da budete spremni na svaki mogući scenario da bi put dobro prošao, a ovo su neki od saveta koje smo diskutavali sa stručnjacima iz agencije za prodaju avio karata, KućaPutovanja.rs, kako to da učinite.

1.     Ukrcajte se među prvima na avion

Avio kompanije nude mogućnost ranog ukrcavanja roditeljima koji putuju sa decom. Ovo je zaista od velike pomoći, jer vam daje mogućnost da se udobno smestite u avion pre svih ostalih i zajedno sa stjuardesom se posavetujete oko rasporeda sedenja i kako treba dete da se ponaša u avionu. Kada ostatak putnika uđe u avion osoblje neće imati toliko vremena da se posveti vama i vašem detetu, zato su avio kompanije uvele da se ranije ukrcaju deca i osobe sa posebnim potrebama.

Da biste se ukrcali ranije neophodno je i da dođete ranije kako biste prošli sve kontrole na vreme. To podrazumeva da treba da dođete na aerodrom čak i tri sata pre poletanja, kako biste bili sigurni da nećete propustiti let. Uzmite u obzir da se sa decom sve dodatno zakomplikuje, a prolaženje kroz razne kontrole na aerodromu je već dovoljno komplikovano.

2.     Obratite pažnju na njegove fiziološke potrebe

Verovatno ako pitate dete da li mu se ide u toalet ono će dati odričan odgovor, ali će već posle nekoliko minuta cupkati i tražiti da ga odvedete tamo. Zato svakako idite sa njim u toalet pre poletanja, možete to obaviti kod kuće, ali ćete verovatno morati i da tražite toalet na aerodromu.

Dajte detetu normalan obrok pre leta, jer će biti mirnije ako je sito, iako tada postoji veća mogućnost da će se ispovraćati tokom puta. Gladno dete je i nervozno dete, dobar obrok pre poletanja i za vreme leta će biti neophodan.

Većini dece se neće dopasti hrana u avionu, te se zato setite da sami obezbedite hranu. U avione je zabranjeno unošenje hrane sem one koja nije kupljena na aerodromu, pa je najidealnije rešenje da posetite neki od šopova na aerodromu.

3.     Ponesite odeće i za sebe i za dete

Mnogi roditelji ponesu dosta odeće za svoje dete u kabinu, računajući da će se ono lako umazati dok jede, ili ako se desi da se ispovraća ili nešto slično. Međutim, mnogi zaborave da u tom procesu mogu uprljati i oni sami.

Kada putujete sa detetom ponesite rezervnu odeću i za sebe i za dete kako bi ste izbegli ovakve nezgode. Pored toga, neophodno je da ponesete i nekoliko kesa, jedna je za đubre koje će dete sigurno napraviti u avionu, a koje nije kulturno ostaviti tu, a druga je za isprljane komade odeće.

4.     Dobro će vam doći auto sedište za decu

Neke avio agencije dozvoljaju da dete do dve godine starosti sedi u krilu roditelju i to znači da će ono dobiti ili veliki popust ili leteti besplatno. Međutim, nije baš najsigurnija opcija za dete da ceo let provede u krilu.

Gledajte to logički, ako dete vezujete za posebno sedište kada ga vozite automobilom koji ide 100km/h, očekuje se da treba vezati i dete u avionu koji ide mnogo većom brzinom. Osim toga, za avion su karakteristične i česte turbulencije, te ne želite da mališan završi sa povredama zbog čiste želje da uštedite.

Zato se preporučuje da u kabinu unesete auto sedište za decu. Avio kompanije obično ne dozvoljavaju dva sedišta po osobi. To podrazumeva da za dete morate da rezervišete posebno sedište, ali pošto je dete u pitanju svakako ćete to platiti po manjoj ceni.

Važan savet: nemojte nipošto zaboraviti da napomenete kompaniji da nameravate da smestite dete u auto sedište. Odradite to blagovremeno i sačekajte da vam kompanija odobri ovaj zahtev.

5.     Kupite grisine, slatkiše, igračkice

Deci ume vrlo brzo da postane dosadno u avionu, onda se unervoze i počnu da plaču. Kako biste ovo izbegli preporučujemo da ih podmitite slatkišima i igračkama. Nemojte preterivati sa šećerom kako ne biste proizveli suprotan efekat.

Roditelji često izvade grisine, igračke i telefon čim se smeste u avion kako bi zaokupirali pažnju deteta, ali ovo je pogrešan pristup. Najpre dajte detetu vremena da se privikne na činjenicu da će leteti avionom, ovo je veoma interesantno iskustvo za decu, pa će ako je radoznalo hteti detaljno da vas ispita kako sve to funkcioniše.

Dozvolite mu da doživi letenje.

Tek kasnije kada mu opadne interesovanje počnite ga nuditi sa slatkišima i grisinama. Nipošto nemojte davati sve od jednom, već jedno po jedno, krijte hranu u torbi, da bi se oni svaki put iznenadili kada dobiju još hrane.

Ako dete odmah okupirate svim zanimacijama koje ste za njega pripremili, njemu će brzo sve to dosaditi, a vi ste ostali bez ideja kako da ga dalje zabavite, a tek ste na polovini puta. Dakle, da biste izbegli ovaj problem, dajte mu hrane i igračke tek s vremena na vreme.

6.     Kako smiriti dete koje plače zbog pritiska u ušima?

Poznato je da se turbulencije najmanje osećaju u prednjem delu aviona, a one mogu uzenmiriti vaše dete. Zato, da bi ono bilo što mirnije potrudite se da još pri rezervaciji karata dobijete sedišta koja se nalaze u prednjem delu.

I odrasli i deca osećaju pritisak pri letenju i pri bilo kakoj vožnji. No, deca su osetljivija, pa im ovo mnogo više smeta. Beba ne zna kako drugačije da saopšti da joj smeta pritisak u ušima sem plakanjem. Taj pritisak je najjači pritikom uzletanja i sletanja.

Ovaj problem možete ublažiti na prost način: dajte datetu da žvaće žvaku, tako će se smanjiti pritisak, jer će vazduh ulaziti i kroz usta. Bebi je dovoljno da date cuclu i trebalo bi da se malo primiri.

7.     Ponesite mnogo pelena i ćebe za bebu

Ranije su avio kompanije imale da ponude ćebad putnicima, ali to danas nije slučaj, naročito ne u low cost prevoznicima: Wizz Air ili Rayan Air. Najbolje je da ponesete ćebe kojim inače prekrivate bebu. Ona će zbog toga biti smirenija, jer će joj miris biti poznat, a i moći će lako da se ugreje, jer temperature u kabinama često osciliraju.

Stariju decu zato obavezno slojevito obucite, kako bi se lako mogli raskomotiti ako im je toplo ili obući nešto preko ako u kabini zahladni.

Pored odeće je neophodno da za bebu ponesete dovoljno pelena. Ponesite i više nego što mislite da će biti potrebno, jer avio kompanije ih upšte nemaju u skladištu aviona. Bebe često mogu biti pod stresom prilikom letenja avionom što se može odraziti na njihovu probavu. Preporučujemo vam da se osigurate za svaki slučaj.

8.     Putujte ujutro ili kasno uveče

Najbolje je putovati kada su deca pospana, jer ako budete imali sreće može da se desi da će zaspati i u avionu. U svakom slučaju biće bar malo mirnija kada im se spava. Stoga, najbolje vreme za ovako stresno putovanje jeste rano ujutro ili kasno uveče.

Krenite na put pre nego što se skroz razbude, da ne biste bili u situaciji da žele da trče po avionu i da se igraju.

9.     Ne vodite računa o pogledima drugih ljudi

Na kraju, koliko god se trudili i pokušavali da smirite dete može se desiti da ono ne prekida da plače. Iz tog razloga mnogi roditelji sa decom kupuju poslastice za ljude koji oko njih sede da bi se unapred izvinili zbog nemirne dece. Nema potrebe to da radite. Prosto, svi smo bili deca, a mnogi od nas su i roditelji, tako da vrlo dobro znamo kakav je osećaj kada dete histerično plače, a vi ste bespomoćni po tom pitanju. Neki će vas sigurno pogledati popreko, ali na njih se ne obazirite, i ovako ih više nikada nećete videti kada sletite.

Leave a Reply

Required fields are marked*