Da li je bol u dojkama rani simptom trudnoće?

Bol u dojkama nije nepoznat – često se javlja tokom menstrualnog ciklusa. Međutim, ako pokušavate da zatrudnite, zbog bola u dojkama ćete možda posumnjati da ste ostali u drugom stanju. Kako onda znati zbog čega se javlja?

Budući da je rezultat promene u hormonalnom balansu, ovakav bol je sasvim normalna i tokom trudnoće, ali i tokom regularnog menstrualnog ciklusa. U ranoj trudnoći je bol u dojkama sasvim uobičajen simptom i bitno je da znate da nema apsolutno nikakvog razloga za zabrinutost. Međutim, ako se bol javi u nekim drugim specifičnim sutiacijama, potrebno je obratiti se lekaru. Evo o čemu je reč.

Bol u dojkama u ranoj trudnoći

Bol u dojkama se uglavnom javlja u vrlo ranoj trudnoći – već od druge ili treće sedmice, pa se može smatrati i ranim simptomom trudnoće. Najintenzivniji je tokom prvog trimestra, jer se telo priprema za trudnoću, te je bol rezultat naleta hromona koji struje telom.

Telo se priprema za naporan posao kreiranja novog ljudskog bića, ali vodi računa i o periodu posle porođaja – tačnije, o dojenju. Grudi se pripremaju za dojenje, a deo procesa jeste i povećana prokrvljenost, što može izazvati osećaj neprijatnog svraba i bola. Sastavni deo procesa je i širenje mlečnih kanala i žlezda, što će takođe uticati na ekspanziju tkiva i kože i neretko izazvati neprijatne senzacije.

Promene na grudima u drugom i trećem trimestu

U drugom trimestru, pored bola, primetićete i dodatne promene na grudima, poput pojave prominentnih vena i promene izgleda i boje areola. Na areolama možda primetite i neravnine, koje su sasvim normalna pojava tokom trudnoće. Naime, reč je o Montgomerijevim žlezdama – lojnicama koje proizvode masni premaz i popravljaju Ph vrednost kože u regiji.

Pri kraju trudnoće, tokom trećeg trimestra, možda primetite i kolostrum – žućkastu tečnost koja se luči iz bradavica. Opet nema razloga za zabrinutost jer je u pitanju dragocena tečnost koju će dete konzumirati prvih nekoliko dana nakon porođaja, a koja će bustovati imuni sistem.

Promene u dojkama, dakle, pratiće vas kroz celu trudnoću. Budući da se bol u dojkama pojavljuje u veoma ranom periodu trudnoće, može se smatrati prvim vesnikom drugog stanja, ali se nikako ne sme koristiti kao jedini indikator! Ako osetite bol u grudima i niste dobili mesečni ciklus, verovatno je pravo vreme da kupite test za trudnoću.

Ima li razloga za zabrinutost?

Sam bol u dojkama nije razlog za zabrinutost i javlja se kod većine žena tokom rane trudnoće. U pojedinim slučajevima bol slabi nakon prvog trimestra, zajedno sa mučninama i vrtoglavicom. U drugim slučajevima će se bol zadržati nešto duže i pridružiće mu se brojne druge promene, poput povećanja grudi, izmene izgleda areole, pojave strija i izlučevina…

Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste pojava kvržica na grudima tokom trudnoće. Pored Montgomerijevih žlezda, čija pojava svakako nije razlog za zabrinutost, statistika poručuje da 1 od 10.000 žena razvije rak dojke tokom trudnoće. Ako uočite neravninu koja nije bila tu pre par nedelja, što pre zakažite lekarski pregled. U većini slučajeva reč je o samo još jednoj propratnoj pojavi trudnoće, ali nikad ne možete biti previše oprezni, kada su zdravlje majke i bebe u pitanju.

Većina majki je od samog početka trudnoće zabrinuta za svoje i zdravlje deteta. Predstoji im devet dugih meseci različitih promena i prilagođavanja i od silnih simptoma lako je zanemariti jedan koji može ukazivati na krupniji problem.

Na svu sreću, već od desete nedelje trudnoće moguće je prenatalno testiranje. Na osnovu malog uzorka majčine krvi, moguće je utvrditi prisustvo ili odsustvo hromozomskih abnormalnosti i otkriti pol. Premium Genetics zastupnik je renomirane kompanije NIPD Genetics i donosi najsavremeniju tehnologiju prenatalnog testiranja i u našu zemlju. Prenatalni test najnovije generacije omogućava bezbrižno neinvazivno prenatalno testiranje, te garantuje precizne rezultate i miran san budućih roditelja.

Umesto zaključka

Da li bol u dojkama može biti rani simptom trudnoće? Može biti, ali ovaj simptom ne smemo uzeti “zdravo za gotovo”. Naime, bol u dojkama može ukazivati i na menstrualni ciklus koji se bliži. Simptomi rane trudnoće često se mogu pomešati sa simptomima menstruacije ili PMS-a. Zahvaljujući hormonima, bol u dojkama ćemo često osetiti pre menstrualnog ciklusa.

Međutim, ako do sada niste iskusili bol u dojkama pred menstruaciju i prvi put ga doživite, veća je verovatnoća da se radi o ranom simptomu trudnoće. Sačekajte par dana za slučaj pojave krvarenja i obavite test. Ako umesto klasične menstruacije primetite samo nekoliko kapi krvi, možda je reč o implantacijskom krvarenju i počeku trudnoće.

Ukoliko sumnjate na trudnoću, obavite test i obratite se svom ginekologu. Bol u dojkama najčešće prolazi oko drugog trimestra, a ako bol ne prestaje ili primetite neuobičajene kvržice na dojkama, obavezno se obratite lekaru. Nevezano za trudnoću, ako primetite sumnjive i uporne promene na dojkama, što pre potražite savet specijaliste.

Leave a Reply

Required fields are marked*