Deseta nedelja trudnoće – zanimljiv period u životu majke i bebe

Period trudnoće je zaista zanimljiv – imamo osećaj da se promene dešavaju gotovo preko noći. Beba raste i razvija se ogromnom brzinom, pa je promene moguće ispratiti svake nedelje. U desetoj gestacijskoj nedelji se trudnički stomačić i dalje ne primećuje i ponekad je teško uživeti se u ulogu buduće majke.

Promene kroz koje prolazi telo nemoguće je zanemariti, ali razvoj bebe i dalje nije očigledan. Zato brojne trudnice traže korisne informacije o stadijumu razvoja u kojem se njihovo dete trenutno nalazi i na taj način postižu bolju povezanost s bebom čak i pre nego što ona ugleda svetlost dana. Deseta nedelja trudnoće je zanimljiv period i za majku i za bebu – period kada se bolje upoznaju.

Embrion postaje fetus!

U desetoj nedelji trudnoće, prosečna veličina ploda je oko 3-4 cm, a pred budućom majkom je još 30 gestacijskih nedelja. Okvirno, od desete nedelje trudnoće počinje rani fetalni period, a bebin razvoj se dodatno zahuktava!

Iako prve zubiće nećemo ugledati nekoliko meseci po rođenju bebe, ispod desni se baš u ovom periodu polako formiraju zameci mlečnih zuba. Tokom desete nedelje bebin želudac počinje da proizvodi želudačnu kiselinu i “sokove za varenje”, a bubrezi su osposobljeni za proizvodnju veće količine urina.

Plod polako poprima oblik pravog malog čoveka. Iako su svi udovi i dalje veoma mali, oni zaista igraju svoju ulogu i u ovom ranom periodu razvoja. Kosti se formiraju: kolena, članci i laktovi poprimaju svoj oblik i postaju funkcionalni! Ukoliko je plod muškog pola, već počinje lučenje testosterona.

Buduća mama u desetoj nedelji trudnoće

Deseta sedmica označava treći mesec trudnoće, što znači da je trudnoća već uveliko ušla u drugi trimestar. Vreme zaista leti! Ako pogleda svoj stomak, trudnica će verovatno primetiti da je dodatno zaobljen u donjem abdomenu.

Stomak počinje da se primećuje

Materica je sada veličine manjeg grejpfruta, što znači da će stomačić možda već početi da bude primetan.Međutim, ukoliko i dalje ne primećujete zaobljenost stomaka, nema razloga za brigu. Svaka trudnoća se razlikuje, pa je moguće da ćete samo kasnije uočiti promene. Ako ste prvorotka, stomačić će verovatno kasnije doći do izražaja.

Izražene vene

Promene ćete verovatno primetiti i na svojim grudima i abdomenu i to u vidu prominentnih vena. Vene će biti posebno izražene u slučaju da ste mršavi i svetle puti. Budući da je tokom trudnoće neophodna dobra prokrvljenost, mreža istaknutih vena je tu da bi potpomogla cirkulaciju krvi. U kasnijoj trudnoći možda ćete primetiti izražene vene i na nogama i rukama. Istaknute vene svakako nisu znak za uzbunu, nego dokaz da se vaše telo stara o fetusu. U slučaju da se ipak pojave brige, slobodno se obratite svom ginekologu.

Hronični umor

Simptom koji brojne trudnice navode u ovom periodu je i hronični umor. Ovaj simptom bi trebalo da se smiri za nekih mesec dana, a u međuvremenu ćete morati da se prilagodite novonastaloj situaciji. Ne ustručavajte se da zatražite pomoć kad god vam je potrebna, vežbajte koliko i kada možete. Vežbanje će pomoći da bolje spavate, a prospavana noć garantuje odmorniji dan!

Glavobolja i nesvestica

Povremene glavobolje i nesvestice su česte tokom desete sedmice trudnoće. Uobičajeni okidač za glavobolju su umor, glad i stres. Pokušajte da odspavate u zamračenoj sobi ili stavite hladan oblog na glavu i vrat. Povećana prokrvljenost može dovesti do nesvestice. Ako osetite da vam se vrti u glavi, što pre sedite ili lezite, kako ne biste pali i povredili se. Vodite računa da pri ruci uvek imate neke grickalice i slatkiš, koji će podići nivo šećera u krvi, ali ne preterujte sa ovakvom hranom, jer zubi u trudnoći su jako osetljivi. Obratite pažnju i na pravilnu hidrataciju.

Neodoljiva želja za određenom hranom

Ukoliko imate problema sa mučninom i povraćanjem, vodite računa o ishrani. Nemojte preskakati obroke. Ako je mučnina veoma jaka, preporučuje se konzumiranje đumbira. Intenzivno povraćanje svakako prijavite ljekaru. S druge strane, postoji mogućnost da se u ovom periodu pojavi želja za određenim namirnicama. Ne morate sebe da uskraćujete za obrok za kojim žudite, ali obratite pažnju na unos nutrijenata.

Ako je trenutno vaš glavni neprijatelj gorušica, vodite računa da nikada ne jedete u ležećem položaju. Hormoni će relaksirati vaše mišiće, što znači da se opuštaju i mišići gastrointestinalnog trakta. Kao posledica, mogu se pojaviti nadutost i gasovi. Izbegavajte hranu koja će izazvati stvaranje dodatnih gasova. Nutricionista ili lekar vam mogu dati i spisak namirnica koje mogu izazvati nadutost.

Prenatalna nega

Od desete sedmice trudnoće, na raspolaganju vam je i dodatna opcija kada je reč o prenatalnoj nezi. Moj prenatalni test je moguće obaviti već od desete nedelje trudnoće, a rezultati testiranja donose informacije o polu deteta i verovatnoći za postojanje hromozomskih abnormalnosti, koje mogu rezultirati nastankom sindroma i poremećaja. Ulaganje u prenatalni test je ulaganje u budućnost vašeg deteta.

Deseta nedelja trudnoće sa sobom donosi velike promene i predstavlja period prilagođavanja i za dete i za mamu. Beba prelazi iz stadijuma embriona u stadijum fetusa, a majka, uprkos svim neželjenim simptomima trudnoće, konačno može da ugleda “ispupčenje”, koje je dokaz napretka njene bebe. Beba napreduje zajedničkim snagama. Nakon desete nedelje trudnoće, neželjeni simptomi poput mučnine i vrtoglavice se polako smiruju i konačno ćete opet biti puni energije i prosto zablistati!

Leave a Reply

Required fields are marked*