Uganuća zglobova kod dece – saveti!

Zdrava i aktivna igra, timski sportovi sa loptom ili jednostavno jurnjava koja priliči dec,i često mogu da završe bolno. Dovoljan je trenutak nepažnje i neopreznosti te da dođe do povrede. Uganuća zglobova, kao i istezanje ligamenata i prelomi kostiju smatraju se najčešćim povredama kod dece. 

Iako ume da bude dramatično i bolno, ne treba paničiti kad se dete povredi na terenu ili igralištu. Pored suza, noge ili ruke koja otiče i boli, dete može biti uplašeno, pa je najvažnija obaveza roditelja da najpre umiri dete i da ga u najhitnijem roku odvede lekaru.

U ovom tekstu bavićemo se temom uganuća zglobova kod dece: zbog čega dolazi do ove povrede, kako se sanira i koliko dugo traje oporavak.

Zbog čega dolazi do uganuća?

Uganuće gležnja, odnosno skočnog zgloba je često i obično se dešava prilikom naglog pokreta i zakretanja. Takvi pokreti su, primera radi, u osnovi vešte fudbalske i košarkaške igre, ali i sastavni deo svih onih sportova koji podrazumevaju skakanje i trčanje

Ukoliko se stopalo prevrne ili izvrne pri naglom zaokretu, ligamenti budu preopterećeni, pa je uganuće neizbežno. Bol, podliv i otok prateći su znaci uganuća. Nekad će oštećeno meko tkivo oko zgloba oteknuti za nekoliko minuta, a nekad i za više sati. Dok modrice postaju vidljive u roku od dva do tri dana, bol je simptom za koji nije potrebno toliko vremena da ga primetite.

Čak i kad deluje kao bezazlena povreda, veoma je važno da lekar pregleda dete i propiše adekvatnu terapiju i negu. 

Šta ako je ipak prelom?

Ponekad nećete biti sigurni da li je dete pri padu uganulo nogu ili je ipak došlo do unutrašnjeg preloma kostiju. Spolja gledano, simptomi su slični. Povređeno područje počinje da otiče, bolno je na dodir i pri pomeranju. Kod otvorenih preloma, međutim, stvar je odmah jasna. Ukoliko vidite kost, odmah pozovite Hitnu pomoć.

Stepen povrede kod unutrašnjih preloma lekar će utvrditi pre svega na osnovu pregleda i rentgenskog snimka. Vašem detetu će trebati operativni zahvat da bi se slomljena kost, odnosno njeni delovi postavili na svoje mesto. Ponekad hirurg postavi metalne šipke ili igle unutar kosti ili van tela kako bi zadržao sve delove na mestu. Ovo pomaže da kosti zacele i zarastu u pravilnom položaju. Imobilizacija i stavljanje gipsa se podrazumevaju. 

Pošto prođe određeni period, gips se skida i može se početi za lakim vežbama koje propisuje i prati fizijatar. U ovoj fazi oporavka od velike pomoći može biti gel za regeneraciju tkiva na bazi gaveza, koji pomaže u zarastanju kosti. Ukoliko niste sigurni kako da koristite kremu i na koji način treba da negujete dete koje se povredilo, obavezno potražite od lekara detaljna uputstva.

Nega deteta sa uganućem kod kuće

Svi lekari i aktivni sportisti znaju da je najbolji način za tretiranje povređenog, tj. uganutog zgloba onaj koji podrazumeva principe prve pomoći. Dakle, zglob mora da miruje, da bude izolovan, da se hladi i na kraju aktivira kroz odgovarajuće vežbice.

Ukoliko je vaše dete uganulo zglob, prva stvar koju morate obezbediti jeste odmor. Veoma je važno da se izbegavaju sve one aktivnosti koje mogu uzrokovati dodatnu bol. 

U prva tri dana od uganuća koristite obloge sa ledom. Umesto na golu kožu, obavezno umotajte led u peškir i držite na povređenom mestu 10 do 15 minuta. Hladite zglob na ovaj način svaka dva do četiri sata. Ukoliko kesice sa ledom imaju u sebi i malo vode, ovo će dati još bolje efekte.

Kompresija je takođe važna. Koristite čvrsti zavoj koji nije previše zategnut, tako da ne zaustavite cirkulaciju niti izazovete dodatnu bol. Zavoj umotajte malo iznad gležnja, ali tako da ne pokrivate nožne prste.

Da biste smanjili oticanje, podignite detetu nogu koliko god da je to moguće. Možete, na primer, postaviti jastučiće ispod uganutog zgloba dok dete odmara, gleda televiziju ili čita.

Nekoj deci će biti potreban i lek protiv bolova. Protivupalni lekovi mogu pomoći, ali oni nisu pogodni za svako dete, te će najbolje biti da se oko medikamenata posavetujete sa pedijatrom. 

U prva dva do tri dana nakon povrede vašeg deteta izbegavajte toplotu. To se pogotovo odnosi na tople kupke i tuševe, jer toplota povećava protok krvi i samim tim pogoršava otok. Zaštitite zglob od ponovnih povreda. Vodite računa o tome da se dete pažljivo kreće i da ne optereti povređenu nogu. 

Nemojte masirati uganut zglob, jer masaža takođe pospešuje cirkulaciju i onemogućava da otok splasne. Kada koristite kreme za smanjenje otoka samo ih lagano nanesite u tankom sloju na ozleđeno područje.

Vežbe istezanja

U dogovoru sa pedijatrom i fizioterapeutom radite s detetom vežbice istezanja. Ohrabrite svoje dete da lagano vežba i istegne povređeni zglob. Da bi se ukočenost zgloba svela na minimum, najbolje će biti da se sa vežbama počne odmah nakon povrede. 

Možete od ove fizikalne terapije napraviti zabavnu igru za dete, tako što ćete tražiti da ispisuje slova azbuke od A do Š na podu koristeći samo povređeni zglob i stopalo. Možda će u početku dete osećati blage bolove. Ukoliko se bol pojačava, prekinite vežbanje i insistirajte na dodatnom odmoru. 

Još jedna vežba koja može pomoći jeste „crtanje krugova“, takođe stopalom na podu. Vežbu treba ponoviti deset puta u oba smera. Nakon dva do tri dana možete već  podsticati dete da hoda i da se oslanja na povređenu nogu. Ukoliko se aktivno kreće, proces zarastanja će se ubrzati. Ovo se podrazumeva samo u slučaju da je bol podnošljiva.

Koliko traje oporavak?

Uz adekvatnu negu i vežbe, dete se može oporaviti od većine uganuća u roku od jedne do dve nedelje. Vreme oporavka zavisiće od starosti deteta, njegovog opšteg zdravstvenog stanja, ali i od težine povrede.

Ukoliko bol ne jenjava, a otok u predelu zgloba ne splašnjava ni nakon nekoliko dana, obavezno posetite pedijatra ili fizioterapeta. Savet potražite i ako je zglob osetljiv na dodir. Nakon kontrole, lekar može preporučiti i rendgensko snimanje povređenog mesta, te na osnovu snimka napraviti dalji plan terapije i oporavka. 

Mogu li se sprečiti povrede kod dece?

Kada su deca i igra u pitanju uvek postoji opasnost od povrede. Međutim, postoje neki koraci koje možete preduzeti da prekomerne povrede sprečite. Najmanje dvaput nedeljno odvojite vreme za odmor od takmičarskih sportova i treninga. Obezbedite detetu adekvatnu obuću i sportsku opremu, tako da zglobovi budu zaštićeni (posebno ukoliko su ranije povređeni).

Obezbedite svoje dvorište i budite uvek sigurni da se dete igra na igralištu čije su sprave ispravne. Tamo gde su polomljene ljuljaške ili klackalica lako može doći do povreda.

Naučite dete da se u sportu fokusira na zabavu, sticanje veština i pravilno savladavanje sportskih pravila. Sigurna igra je najbolji način da se spreče povrede.

Leave a Reply

Required fields are marked*