Neka vaša deca budu bezbedna u dvorištu i u garaži

Roditelji koji imaju malu decu, veliku pažnju usmeravaju na njihovu sigurnost u kući. Stavljanje plastičnih osigurača u električne utičnice, brava na vrata ormara, zaštita oštrih ivica… Ali šta je sa vašim dvorištem I garažom? Nećemo vas plašiti statistikom, ali ćemo vam samo reći da nije baš sjajna. Deca su radoznala, pravi mali istraživači, na sve su spremni ne bi li udovoljili svojoj mašti.

Ako želite da vaše dete bude sigurno i da u krajnjoj liniji vi budete sigurni, onda morate da naučite da zaštitite svoje dvorište i garažu kako se vaše dete ne bi povredilo. Morate razviti oko za opasnosti koje postoje i osmisliti efikasne načine kako otkloniti te opasnosti.

Značaj zaštite dece

Morate shvatiti svoju odgovornost i realno sagledati sve kritične tačke u svojoj okolini. Odvojite vreme za podizanje nivoa bezbednosti dvorišta i garaže i zaštitite svoje mališane. Cilј je pre svega sprečavanje povreda. Nemojte nikada razmišljati na način “to ne može meni da se desi”. Naravno da može. Dešava se svima, a najčešće neoprezim roditeljima. Najbitnije je sprečiti decu da naprave greške koje mogu biti opasne i potencijalno fatalne.

Deca često ne razumeju mnoge opasnosti, naročito kada su u pitanju razne hemikalije i opasni predmeti koji se mogu naći u svakom dvorištu ili garaži. Većina roditelјa daje sve od sebe da nauči svoju decu najbolјim načinima da ostanu bezbedni kada se igraju u i to je ispravno. Roditelј ne može da nadzire svako dete, svakog minuta, svakog dana.  Deca su mala, nestašna i nedovoljno svesna. Razgovor može pomoći, ali je to samo jedna od mera zaštite.

Kako dvorište i garažu učiniti bezbednijim mestom za decu?

Vaše dvorište je mesto gde će vaša deca provesti mnogo vremena igrajući se. Za mlađu decu bitno je da dvorište bude ograđeno i obezbeđeno kapijama. Kapije za dvorište moraju biti od čvrstog materijala, osigurane na način da ih dete bez pomoći roditelja ne može otvoriti. Takođe bi trebalo da detaljno očistite dvorište kako biste uklonili razbijeno staklo, oštro kamenje i druge oštre predmete koji bi se mogli sakriti u travi.

Još jedan dobar korak je kreiranje sigurnosnih pravila za dvorište i njihovo poštovanje od strane svakog deteta. Deci treba objasniti šta smeju, a šta ne i gde je granica. Na primer, uvedite pravilo da odrasla osoba mora biti prisutna kada se deca igraju crevom za vodu ili prskalicom.

Što se garaže tiče, investirajte u ormane i brave za garažu. U svakoj garaži, bez izuzetka, postoji mesto gde se odlažu mali kućni aparati i oprema za baštu i druge stvari koje se koriste periodično ili se uopšte ne koriste. Ova oprema i uređaji neretko sadrže u svojim mehanizmima oštrice i mogu biti izvor opasnosti. Postarajte se da budu van domašaja dece i njihovih radoznalih ručica.

Kosilica treba da bude pričvršćena za zid lancem i bravom. Ako je moguće, bilo bi efikasnije okačiti kosilicu na zid garaže, višlje i dalјe od domašaja dece. Potrebne zalihe različitih hemikalija i druge opasne materije treba staviti u ormare van dosega vaše dece. Opasne hemikalije moraju biti pod ključem. Ako u garaži postoji peć, kotao ili bojler, onda morate napraviti prepreku da svoju decu držite podalјe i izbegnete povrede (opekotine). Takođe biste trebali zaklјučati sav svoj alat u ormarima koje vaša deca ne mogu otvoriti. Ne ostavlјajte alate na radnoj tabli.

Štetni proizvodi koji se nalaze u garaži

Neki od opasnijih materijala koji se nalaze u vašoj garaži i koji mogu ugroziti sigurnost vaše dece uklјučuju:

  • Benzin;
  • Motorno ulјe;
  • Hemikalije za travnjak;
  • Rastvore za čišćenje;
  • Antifriz;
  • Otrov za suzbijanje štetočina;
  • Farbe;
  • Razređivač;
  • Sredstvo za uklanjanje boje.

Još neke opasnosti u garaži

Skladištenje hemikalija u starim posudama za mleko i sokove može biti ekonomski opravdano, ali može stvoriti i opasnu situaciju. Ako deca pronađu opasne materije uskladištene u ovim improvizovanim kontejnerima, mogu ih greškom konzumirati i ugroziti svoj život.

Postoji još jedan problem koji se javlјa kod skladištenja hemikalija u kućnim kontejnerima. U većini slučajeva, kućni kontejneri nisu odobreni spremnici za te opasne hemikalije, a to znači da bi hemikalije mogle nagristi ambalažu i prouzrokovati opasno curenje. Uvek skladištite hemikalije u originalnim kontejnerima da biste sprečili opasna curenja.

Ljudi koriste otrove kako bi pokušli da se reše štetočina u svom okruženju, što znači da ih neretko raštrkaju svuda po garaži. Problem je u tome što te otrovne kuglice  mogu doći i do vaših kućnih lјubimaca, a i do vaše decu. Vodite računa i o tome.

Mi smo vam u ovom tekstu naveli samo primere nekih od uzročnika opasnosti, na vama je da širom otvorite oči i zaštitite ono najvrednije što imate, a to je svakako zdravlje vaše dece.

 

Leave a Reply

Required fields are marked*