Kada je pravi trenutak za kupovinu nakita za decu

Kada biramo nakit za neku nama posebnu osobu, obično se zapitamo da li će se toj osobi svideti to što izaberemo, ali koliko se zapitamo da li je ta osoba dovoljno zrela, ili dovoljno stara da nosi to što smo izabrali za njih, naročito ako je ta “draga osoba” naše dete. Odluka kada kupiti detetu nakit nije laka, jer je svako dete drugačije.

Ako planirate da počnete da poklanjate svojoj ćerki skuplje komade koji spadaju u nakit za decu, a niste sigurni kada je pravo vreme za to, u nastavku teksta možete pročitati korisne savete koji se tiču upravo ove dileme.

Proverite koliko je vaše dete odgovorno

Jedan od načina da procenite koliko je vaše dete spremno da nosi nakit je da vam demonstrira kako se generalno odnosi prema stvarima koje poseduje, tj. da pokaže je dovoljno zrelo i da ume da ih čuva i da razume njihovu vrednost. Ipak, naučiti dete kako da pojmi poklone, odnosno kako da shvati da je poklon vredna stvar koja je simbol nečije ljubavi i naklonosti i da nije nešto prema čemu se odnosi olako, je primarna stvar.

Ako dete nije svesno šta znači dobiti nešto na poklon, naročito ako je to “nešto” vredan i skup komad nakita, tipa minđuša ili narukvice, onda je dete jednostavno previše malo, i treba sačekati dok ne razvije odgovornost prema ličnoj svojini.

Ako je ustanovljeno da je vaše dete odgovorno i da razume šta znači kad se dobije nakit na poklon, na vama je da odlučite da li je vreme za skuplji dar ovog tipa. Na primer, ako vaše dete ima između 8 i 12 godina koje želi svoj par dijamantskih minđuša, ili neki podjednako skup komad, onda je najbolje da napravite kompromis i da dozvolite nošenje u nekim posebnim prilikama uz svu odgovornost koju to donosi, što će i vama poslužiti kao dodatni dokaz.

Bezbednost je na prvom mestu

Ako ipak odlučite da želite da vaše dete nosi na primer, neku zlatnu narukvicu, lančić ili minđuše, uvek imajte na umu da li je i koliko je to bezbedno, i da li vaše dete ima tendenciju da guta stvari, ako je previše malo, ili da se slučajno ne zadavi prilikom igre.

Kad birate nakit za decu, najbolje je da odaberete neki komad koji je čvršće upleten, i boljeg kvalieteta, čisto da ne bi moglo da se pokida tako lako. Takođe nemojte preterivati sa kompikovanim ili nepraktičnim dizajnom, jer ćete se na kraju dana samo sekirati što niste odabrali nešto praktičnije, pošto će vaše dete sasvim sigurno neko vreme gledati na nakit kao na igračku.

Sačekajte

U slučaju da ipak odličite da malo sačekate, videćete da vas zapravo čeka mnogo više opcija. Što je dete starije, veće su šanse da će znati da nakita služi kao ukras, da je vredan i da ne služi za igru, a možda čak i ravije ukus i bude znalo šta mu se zapravo dopada, što će vama dosta olakšati posao.

Lep komad nakita za malu devojčicu bi bio idelan poklon za rođendan, ili da obeleži nekposeban trenutak uspeha, ili neki događaj poput prve predstave, diplome jezika, ili još nekog važnog trenutka od važnosti vašem detetu.

Zaključak je da bi najbolje bilo da sačekate dok vaša ćerka ne napuni 12, ili 14 godina za ovakav gest, jer ćete na ovaj način pokazati da verujete u njenu odgovrnost ne samo prema poklonima, već i predmetima od vrednosti, a i da vidite da je na putu ka odraslom dobu, kad razvija svoj ukus i stil i da ima vaše ohrabrenje da tako i nastavi.

Upamtite da ovakvi darovi stvaraju posebnu emotivnu povezanost između majke i ćerke, i taj predmet će uvek biti nešto što sto je joj vi poklonili i što je podsećati na vašu ljubav i posvećenost kao majke.

Leave a Reply

Required fields are marked*