knjige na polici, slika: https://pixabay.com

Inspirativni citati o obrazovanju i vaspitanju dece

Važnost obrazovanja i vaspitanja dece shvatali su svi veliki umovi prošlih vremena. Najznačajniji naučnici, umetnici i sportisti govorili su o velikom značaju dece i o tome kako treba biti pažljiv ukoliko učestvujete u njihovom formiranju jer se neke greške roditelja kasnije teško ispravljaju.

Naravno, ne postoje savršeni roditelji, ali bitno je da se uvek stremi ka boljem, osetljivijem i prilagođenijem roditeljstvu. Odabrani inspirativni citati o obrazovanju i vaspitanju dece mogu biti od pomoći na tom putu poboljšanja.

Medžik Džonson, legendarni NBA košarkaš, prepoznavao je kako veliku ulogu podrška roditelja može da odigra u životu deteta. Jednom prilikom je izjavio:

„Svoj deci je potrebno malo pomoći, malo nade i neko ko veruje u njih.“

Rita F. Pirson, edukatorka koja je ceo svoj život provela u učionici, takođe je i strastveni TED govornik. Ona smatra da:

„Svako dete zaslužuje šampiona – odraslu osobu koja nikad neće dići ruke od njih, koja razume značaj povezanosti i insistira na tome da dete postane najbolja verzija sebe.“

Fred Aster, čuveni američki glumac iz XX veka koji je učestvovao u stvaranju nekih od najpoznatijih filmova iz zlatnog doba Holivuda, uočio je ključnu stvar za savremeno doba:

„Najteža stvar sa kojom se deca danas suočavaju je to što uče manire, a da ih nigde ne mogu videti.“

Duško Radović, jedan od naših najznačajnijih stvaralaca, uvek je davao konstruktivne ideje o vaspitanju i obrazovanju koji se i dan danas prepričavaju. On je, pre svega, bio za dečiju slobodu i razvijanje njihovog duha i kreativnosti. Protiv strogih roditeljskih pravila i institucija, Duško Radović je često britko umeto da kaže ono što mnogi misle.

„Nije to lepo reći školi, ali nije ni ružno, ako može biti korisno: decu treba bolje poznavati i više poštovati njihove mogućnosti. A mi smo prvo izmislili školu pa smo tek onda utvrdili da nemamo dovoljan broj odgovarajuće dece.“

Ralf Voldo Emerson, filozof i pisac, značajano je uticao na tok američke intelektualne misli u XIX veku. Njegov pogled na odnos roditelja i deteta je vrlo zanimljiv jer je smatrao da ne samo da deca uče od svojih roditelja nego i da roditelji uče od svoje dece:

„Da li znate koja je tajna pravog učenika? U svakome postoji nešto što mogu da naučim od njega, i zbog toga, ja sam njegov učenik.“

U „Dnevniku Ane Frank“, klasiku koje svako dete, ali i svaki roditelj, treba da pročita, piše:

„Roditelji mogu samo da daju dobre savete i usmeravaju na pravi put, ali finalno formiranje karaktera neke osobe leži u njegovim rukama.“

Umberto Eko, čuveni pisac koga svi znamo na osnovu njegovih književnih dostignuća, pisao je i knjige za decu, što je malo poznato. U romanu „Fukoovo platno“ Eko piše:

„Mislim da smo zavisni od onoga što nas očevi uče u čudnim trenucima, kada zapravo ne pokušavaju da nas uče nečemu. Nas formiraju mali delići mudrosti.“

Leave a Reply

Required fields are marked*