Bezuslovna ljubav, slika: https://pixabay.com

Pet važnih faktora u odgajanju i vaspitavanju dece

Pet važnih faktora u odgajanju i vaspitavanju dece poređanih u sledeće celina:

  1. Jedna od najvažnijih uloga roditelja je da voli svoju decu i da u njima izgradi osećanje dubokog samopouzdanja i samopoštovanja 

Mnogi roditelji u trci za poslom zaborave šta je najvažnije njihovoj deci  – vreme provedeno sa roditeljima.  Iako roditelji nemaju puno vremena koje bi mogli da provedu kvalitetno sa svojom decom, ne treba da zaborave da je možda najlepša stvar koju mogu da učine za njih da im pruže ljubav i podršku dok se razvijaju i rastu. Detetu je potrebna ljubav, nežnost i razumevanje kao što su biljkama potrebni voda i vazduh za pravi razvoj.

Deca koja su se osećala nevoljenom veoma često kasnije u životu imaju lične problem koji isplivaju na površinu.

  1. Deca ne pripadaju roditeljima, deca nisu vlasništvo

Ovo je možda najbolje opisao Khalil Gibran u svojoj pesmi O deci:

Vaša deca nisu vaša deca.

Ona su sinovi i kćeri čeznje života za samim sobom.

Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas,

I premda su s vama, ne pripadaju vama.

Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli,

Jer ona imaju vlastite misli.

Mozete okućiti njihova tela, ali ne njihove duše,

Jer njihove duše borave u kući od sutra, koju vi ne mozete posetiti, čak ni u svojim snovima.

Možete se upinjati da budete kao oni, ali ne tražite od njih da budu poput vas.

Jer, život ne ide unazad, niti ostaje na preključe.

Vi ste lukovi s kojih su vaša deca odapeta kao žive strele.

Strelac vidi metu na putu beskonačnosti, i

On vas napinje svojom snagom da bi njegove strele poletele brzo i daleko.

Neka vaša napetost u Strelčevoj ruci bude za sreću;

Jer, kao sto On ljubi strelu koja leti, isto tako ljubi i luk koji miruje

  1. Ljubav i dodir čine čuda

Uskraćivanje ljubavi i nežnosti može dovesti do fizičkih oboljenja, nedovoljnog rasta i razvoja, pa čak i ozbiljnijih ishoda.

Bebe koje imaju stalni kontakt sa roditeljima, koje roditelji maze, ljuljaju, tepaju im, brže napreduju od dece kojima je to uskraćeno.  Mnogi emocionalni problemi koji nastaju nedostatkom ljubavi manifestuju se u vidu poremećenog ponašanja, psihoza, poteškoća u odnosima sa drugim ljudima.

I odraslim osobama je podjednako potrebna nežnost i ljubav kako bi bili emotivno zdravi. Kako kaže Lujza Hej, “potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno da bismo preživeli, osam zagrljaja dnevno za održavanje života, dvanaest zagrljaja dnevno za rast i razvoj.”

  1. Bezuslovna ljubav prema detetu i prihvatanje

Mala deca često misle ako ih roditelji grde ili im nešto zabrane da ih ne vole. Zato detetu treba objasniti da njihovo ponašanje u datom trenutku nije adekvatno i da se ne prihvata, najbolje sledećim rečima, “Ja te volim, ali to ne sme da se radi.

Kada deca znaju da su voljena u svakom trenutku, bezrezervno, bez obzira na to šta urade ili šta se desi, onda je to najlepši dar koji dete može da dobije od roditelja.

Roditelji deci treba redovno da govore koliko ih vole, da ih gledaju sa divljenjem i posvećenom pažnjom. Tada deca veruju da su vredna ljubavi, osećaju se sigurno i izrastaju u samopuzdane osobe. Ako deca ne nailaze na odobravanje i prihvatanje od strane roditelja, ona će to kasnije tražiti kod svojih vršnjaka, čime se stvara jaz u odnosu sa roditeljima. Zato roditelj detetu treba da bude osnovni izvor ljubavi, poštovanja i podrške.

  1. Pohvale i kritika

Decu treba iskreno pohvaliti za sve što su uradila dobro. Ohrabriti za dobre pokušaje. Hvaljenje povećava samopouzdanje.

Kada se deca kritikuju, kritika ne sme biti samo negativna. Tada deca duboko pate u sebi. Destruktivna kritika čini da se dete oseća nevoljeno, nesigurno i bezvredno, dok pohvala vodi dete u još veće uspehe.

Referenca:  Zlatna pravila uspeha, Brajan Trejsi

Leave a Reply

Required fields are marked*