Kiddle

Kiddle pretraživač ili Gugl za decu

Opasnosti interneta koje vrebaju decu sa svih strana velika su briga savremenih roditelja. Mislite da bi bilo mnogo lakše, jednostavnije i bezbednije da postoji poseban pretraživač namenjen deci koji bi pokazivao samo rezultate koji su prilagođeni najmlađima?

Čini se da niste jedini koji tako misle jer postoji Kiddle – Gugl za decu.

Kako Kiddle funkcioniše?

Kiddle funkcioniše na principima Gugl pretrage, a ključni su „sigurnosni“ filteri koji „čiste“ rezultate pretrage od potencijalnih nebezbednih i onih koji nisu prikladni za osetljivi dečiji uzrast.

Prva tri rezultata u pretrazi pažljivo su birali urednici Kiddle-a, a sledeća četiri rezultata u vezi su sa sajtovima koji nisu sumnjivi, ali koji nisu namenjeni deci. Od osmog mesta, pa na dalje, dati su obični rezultati Gugl pretrage, odnosno nisu birani kao prvih osam rezultata, pa nisu ni prilagođeni deci na isti način, ali su i dalje bezbedni.

Većina rezultata Kiddle pretrage ilustrovana je velikim slikama, što olakšava snalaženje i ocenjivanje pretrage. Slike posebno pomažu deci jer ne čitaju brzo kao odrasli. Čitanje im olakšava i veliki Arial font.

Inače, Kiddle koristi .co, a ne .com domen, jer .co za njih znači „children only“, odnosno samo za decu, kaže Sonja Todorović, stručnjak za kreiranje sadržaja i SEO optimizaciju.

Zašto je važna bezbednost dece na internetu?

Internet može biti veliki izvor znanja, ali i veliki izvor potencijalnih opasnosti. Deca su radoznala i žele odgovore na svoja pitanja, a upravo je internet najlakši način da dođu do njih. Zato su rezultati Kiddle pretrage odobreni od strane učitelja, profesora, bibliotekara i roditelja širom sveta.

Kiddle pruža mogućnost blokiraja sadržaja koji vi izaberete. Naime, preko kontaktne forme (http://www.kiddle.co/siteblocking.php) možete prijaviti određeni sadržaj ili, pak, neku grešku koju ste pronašli u Kiddle mehanizmu pretrage. Greške su moguće i propusti  se dešavaju, ali zato postoji i mogućnost da se skrene pažnja na to.

Možete blokirati i pretraživanje određenih ključnih reči preko druge kontaktne forme (http://www.kiddle.co/keywordblocking.php). Zahtevi za blokiranje procesuiraju se u toku jednog radnog dana, pa će odgovor stići brzo.

U Kiddle-u napominju da ne sakupljaju lične podatke svojih korisnika, niti da ih koriste u neke druge svrhe sa kojima se korisnici možda i ne bi složili. Takođe, nakon 24 časa brišu „server logs“, što je korektno s obzirom na ono što se radi na društvenim mrežama, pa i na samom Guglu.

Decu nikada ne biste ostavili same u centru grada. Zašto ih onda ostavljati same u velikom svetu interneta? Biće vremena i za to, ali prvo moraju da nauče šta se sme, a šta ne sme na internetu i kako ga najbolje koristiti. Kiddle može biti od pomoći u tome.

Leave a Reply

Required fields are marked*