6 efikasnih načina za prirodno jačanje imunog sistema vašeg deteta

Mnogi roditelji veruju da curenje nosa, konstantne prehlade, grip koji se iznova vraća i stomačni virusi predstavljaju sastavni deo odrastanja i idu ruku pod ruku uz roditeljstvo. Međutim, ne razboljevaju sva deca često, nemaju svi  mališani slinave noseve, niti će svako dete koje dođe u kontak sa stomačnim virusom da se zarazi i razboli. Ključi detetovog dobrog zdravlja je jak imuni sistem.

Deca su stalno izložena bolestima koje proizvode bakterije, virusi , gljivice i paraziti, a izloženost je veća u vrtićima i školama. Kada imuni sistem funkcioniše pravilno, on je u stanju da se bori protiv ovih mikroorganizama i da omogući snažnu prirodnu odbranu od takvih bolesti. Dete sa oslabljenim imunitetom neće imati ovako snažne odbrambene mehanizme i biće ranjivije i znatno češće će se razboljevati.

Ukoliko se vaše dete previše često razboljeva, potrebno je ispitati njegov imunološki sistem. Obratite se za pomoć lekaru imunologu, ima puno klinika koje pružaju vrhunske medicinske usluge, kao što je privatna laboratorija Bocokić u Nišu. Lekar imunolog će posle pregleda i izvršenih analiza odrediti najbolji način za jačanje imuniteta deteta.

Postoji mnoštvo moćnih preparata za efikasno poboljšanje imunog sistema. Međutim, imuni sistem se može znatno ojačati i na potpuno prirodan način. Tako da, umesto da krenete u kupovinu maramica, lekova i sirupa za kašalj, naučite šta možete da uradite da bi ojačali imuni sistem vašeg deteta prirodnim putem.

#1 Potrudite se da vaše dete dovoljno spava i da ima dobar i kvalitetan san

Mnoga deca ne spavaju dovoljno i nemaju kvalitetan san koji je neophodan za normalna rast i razvoj, a samim tim i za razvitak jakog imunog sistema. Nedovoljno sna uzrokuje stres u telu i povlači sa sobom opadanje imunog sistema, čineći decu koja ne spavaju dovoljno, osetljivijom na bolesti.

Koliko sna je potrebno mom detetu?

Deci je potrebno između 8 i 14 sati sna dnevno, u zavisnosti od njihovog uzrasta.

Šta utiče na kvalitet sna deteta?

Melatonin, hormon koji se luči noću, utiče na kvalitet sna. Za odgovarajuće lučenje melatonina, deci je potrebno da spavaju u mračnoj sobi bez svetla ili lampi. Takođe, sve više naučnih studija ukazuje na veliki uticaj elektromagnetnih frekvencija na kvalitet sna. Dok dete spava, u njegovoj sobi treba da svi elektronski uređaji budu isključeni ili premešteni u drugu sobu.

Još jedna vrlo važna stvar je rutina. Ustaljeni ritam odlaska na spavanje svake večeri u isto vreme je jedan od ključnih faktora zdravog sna.

#2 Obezbedite detetu zdrav način ishrane

Dečiji imuni sistem je veoma osetljiv na hranu koju deca jedu. Slaba ishrana, aditivi, konzervansi i previše šećera mogu ometati imuni sistem čineći da se vaše dete često razboljeva. Šećer direktno utiče na smanjenje belih krvnih zranac, jako važnih za snažan imuni sistem. Samim tim, svakodnevno konzumiranje namirnica koje sadrže puno šećera može uticati na slabljenje imunog sistema.

Puno voća i povrća

Voće i povrće su dobar izvor hranljivih materija koje snaže imunitet, vitamina, minerala i antioksidanata. Antioksidanti putuju kroz naš krvotok i štite naša tkiva od oštećenja, te nas na taj način čine manje osetljivim na bolesti. Što je voće i povrće svežije, sadržaće više vitanima i minerala. Najbolje je da dajete vašoj deci  sezonsko voće i povrće koje raste na podneblju gde živite i ako je ikako moguće da bude organski gajeno.

Dobre i loše masti

Masti u ishrani mogu biti dobre  ili loše, te mogu snažiti ili slabiti naš imuni sistem.

Dok su dobre masti , koje su poznate i pod nazivom esencijalne masne kiseline  od suštinske važnosti za pravilno funkcionisanje imunog i nervnog sistema, loše masti imaju niz negativnih uticaja na zdravlje. Tipičan primer „loših“ masti su hidrogenizovana ulja kojih ima, na primer, u prženoj hrani ili margarinu. Sa druge strane, najbogatiji izvori dobrih masti su seme lana i laneno ulje, riblje ulje, ulje iz riblje jetre, masna riba (losos, skuša, inćuni i bakalar) i orašasti plodovi naročito orasi, pistaći i bademi.

Namirnice sa probiotskom kulturom

Postoje neke namirnice koje sadrže žive bakterije i koje se smatraju prirodnim probioticima, kao što su jogurt i kefir. One su odlične za jačanje imunog sistema, ukoliko dete nije preosetljivo na hranu, naročito na mlečne proizvode. Neka istraživanja su pokazala da se kod dece koja redovno konzumiraju ove probiotske proizvode, za 20% smanjuje verovatnoća da će dobiti prehladu, infekciju uha i grla.

#3 Podstičite vaše dete da  bude fizički aktivno

Fizička aktivnost ima mnoštvo prednosti za zdravlje dece. Između ostalog, redovne vežbe povećavaju sposobnost belih krvnih zrnaca da se bore protiv bolesti. Brojne naučne studije dokazale su da deca više vežbaju i više se kreću kada ih na to podstiču roditelji. Zato nemojte braniti deci da trče i skaču. Umesto toga, bolje im se pridružite!

#4 Učite decu dobrim higijenskim navikama

Ako od najmanjih nogu podstičite dobre higijenske navike kod vaše dece, mališani će se njih držati zauvek. Dobra higijena ne garantuje da se vaše dete neće razboljevati, ali će u svakom slučaju smanjiti količinu bakterija protiv kojih se imuni sistem konstantno bori.

Naučite vašu decu koliko je važno pranje ruku nakon igre napolju ili nakon vremena provedenog na javnim mestima, posle korišćenja toaleta, kao i pre jela. Naučite ih da peru svoje zube dva puta dnevno, da nose čistu odeću i da se redovno kupaju/tuširaju.

#5 Stvorite zdravo okruženje za vaše dete

Na žalost, toksini se nalaze svuda oko nas, a oni slabe imuni sistem, naročito kod dece. Sa više od 75.000 hemikalija u našoj životnoj sredini, važno je da preduzmemo korake kako bismo sprečili nepotrebno izlaganje dece svim tim otrovima i smanjili količinu toksina koju naša deca apsorbuju.

Postoji mnogo netoksičnih alternativa za sredstva koja svakodnevno koristimo, kao što su, na primer, pesticidi za travnjake i bašte, hemijska sredstava za čišćenje domaćinstva ili proizvodi za ličnu higijenu. Obratite pažnju na hemijski sastav tih sredstava, pogledajte asortiman u prodavnicama. Neka sredstava su bazirana na prirodnim sastojcima i potpuno su bezbedna za upotrebu u vašem domu ili u dvorištu. Iako su uglavnom skuplja, potrudite se da ih koristite što je više moguće.

Takođe, kad god ste u mogućnosti, kupujte hranu od proverenih proizvođača, organsku ili netretiranu hemikalijama (ili je proizvedite sami ako imate uslova za to). Tako ćete zašititi vaše dete od izlaganja pesticidima, čiji se ostaci nalaze u većini svežeg voća i povrća koje se prodaje u prodavnicama i na pijacama.

Ako ste pušač, prestanite da pušite ili se bar potrudite da ne izlažete vašu decu duvanskom dimu. I aktivno i pasivno pušenje iritiraju važne ćelije u našem organizmu i slabe naš imuni sistem.

#6   Promovišete mentalno i emocionalno zdravlje vaše dece

Život je brz. Današnji roditelji su pod konstantnim stresom, preopterećeni poslom. Kao rezultat toga, deca su neretko previše zapostavljena i često pate zbog nedostatka pažnje, pa su i sama pod stresom. Stres uzrokuje povećanje nivoa kortizola i adrenalina u telu i na taj način oštećuje naš imuni sistem. Deca reaguju na stres isto kao i odrasli.

Deci je potrebno puno kreativnog vremena, vremena za igru, ali i puno odmora. Takođe, neophodno je da se mališani osećaju bezbedno i srećno. Deca imaju potrebu da ih nosimo, grlimo, masiramo, mazimo, da ih ljubimo i da nežno razgovaramo sa njima.

Zato je jedan od najvažnijih zadataka svakog roditelja da detetu obezbedi uslove za igru i za kreativne aktivnosti, ali i da prema detetu bude nežan, pun razumevanja, da mu posvećuje puno pažnje i da mu jasno pokazuje ljubav. Tako se najbolje podstiču pozitivna osećanja kod dece. Tako će i njihov imuni sistem biti snažniji.

Leave a Reply

Required fields are marked*