Pakovanje kofera za porodično zimovanje

Sankanje, skijanje, grudvanje, udisanje svežeg planinskog vazduha… Zaista zvuči kao idealno proveden dan sa decom na snegu. Zimski raspust je divna prilika da cela porodica boravi na planini. Svaki odlazak na zimovanje počinje u koferu. Zbog toga mame i tate posebnu pažnju poklanjaju pakovanju.

Šta je to bez čega ne možete otići na porodični zimski odmor? Kapa, šal, rukavice i jakna se podrazumevaju. Ali kako ne zaboraviti nešto važno? U nastavku teksta dajemo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam olakšati pakovanje vaših, i kofera vaše dece. 

Napravite spisak za tatu, mamu i decu

Niko ne želi da na pola puta do planinskog odmarališta otkrije da se u njegovom koferu ipak ne nalazi omiljeni džemper ili dovoljan broj čarapa. Međutim, ovo je sasvim izvestan scenario ukoliko odlučite da se pakujete bez plana. Pakovanje bez spiska je najčešća greška koja se pravi. 

Kada putujete sa decom, najpametnije će biti da napravite tri posebna spiska – jedan za tatu, jedan za mamu i treći za decu. Ovo je siguran način da se u koferu nađe knjiga koju mama odavno želi da pročita, komforne muške pidžame za tatu i omiljena detetova slikovnica ili igračka.

Uključte decu u pravljenje spiska, pored toga što ih tako učite planiranju, usađujete im osećaj odgovornosti i činite da zimska avantura počne već tu, kraj kofera

Spakujte jedan šal, kapu i par rukavica

Zimska odeća je nezgodna za pakovanje jer zauzima puno mesta u koferu. Zbog toga je prvo pravilo: ne preterujte! Izaberite jaknu koju ćete nositi, te sa njom uskladite jedan šal, kapu i par rukavica. Za mame kojima uvek trebaju slobodne ruke, zgodne će biti rukavice bez prstiju. Deca treba da imaju nepromočive rukavice za celodnevnu igru na snegu. Poželjno je da rukavice budu od materijala koji se brzo suši i ne upija znoj. Rukavice koje imaju neko kopčanje – patent ili čičak-traku – takođe su odličan izbor. Umesto šala možete spakovati praktične okovratnike, one koji podsećaju na rol-kragnu.

Ukoliko želite da vam i po najvećoj hladnoći bude toplo, birajte kapu za decu i sebe tako da pokriva uši i barem delimično zadnji deo vrata. Dobra kapa napravljena je od tankih materijala koji obezbeđuju maksimalnu toplinu. 

Ako nemate mesta u torbi za ove predmete, možete planirati da kupite te stvari kada stignete na odredište. Bilo da je vaša destinacija za zimovanje Kopaonik, Zlatibor, Stara planina ili možda neka planina u BiH ili Bugarskoj, svuda ćete moći da kupite kape, šalove i rukavice iz domaće radinosti. Ugrejaće vas i vašu decu, a mogu vam ostati najlepša uspomena na vaše porodično zimovanje

Jedan ali vredan par čizama

Nema potrebe da oduzimate od dragocenog prostora u koferu pakovanjem više pari obuće. Jedan ali vredan par čizama biće i više nego dovoljan za vaš odmor na planini. Vodootporne i tople čizme u kojima su vam noge suve je sve što vam je potrebno za zimsku avanturu. Imajte na umu sve blagodeti dugog boravka na svežem vazduhu i za sebe i za decu. Fizički aktivno dete je dete sa jakim imunitetom.

Planirajte slojevito oblačenje

Slojevito oblačenje je najbolji način da vam bude toplo, čak i na vetrovitoj planini. Imajte to u vidu kada pravite spisak odeće koju ćete spakovati. Pametno bi bilo da ispod jakne imate bluzu dugih rukava (poželjno sa rol-kragnom), majicu kratkih rukava ili umesto nje aktivan veš. Ispod skijaških pantalona najbolje će biti da obučete helanke za skijanje ili tanke trenerke. Nakon jurnjave na snegu noge će se brzo zagrejati. Ovo je dobitna odevna kombinacija bez obzira na to da li ćete na planini skijati, sankati se ili samo šetati po snežnim stazama.

Međutim, ako imate u planu aktivan odmor koji ćete uglavnom provoditi na ski-stazama, poželjno je da izbegavate pamučne majice za prvi odevni sloj. Pamuk upija znoj, pa rizikujete da već nakon prvog sata na snegu budete mokri i da se prehladite – i vi i vaša deca. Izaberite majice i bluze od veštačkih materijala.

Posebno mesto u koferu treba da zauzmu čarape. Izaberite dokolenice i termo-ski čarape. Uz čizme, one će vam biti najbolji prijatelji na hladnoći.

Detalji koji su važni

Putna apoteka, naočare za sunce, higijenski pribor, knjige, punjači za pametne telefone – ne zaboravite na ove važne detalje. Zahvaljujući njima, vaš boravak na planini biće samo kvalitetniji. Ne zaboravite da se zaštite od planinskog sunca, obavezno ponesite kremu sa faktorom i labelo.

Nakon uzbudljivog dana na snegu ne preostaje vam ništa drugo do da uživate u toploj brvnari kraj kamina. Večernja opuštanja kraj vatre su idealna prilika da porodica bude zajedno bez razmišljanja o poslu, domaćim zadacima i ostalim svakodnevnim brigama. Provedite kvalitetno vreme sa svojom decom. Umesto tableta i mobilnih telefona, ponesite neku društvenu igru ili karte. Nakon što najmlađi članovi porodice odu na spavanje, možete se opustiti u paru uz knjigu i tihu muziku.

Neka zimovanje bude u pravom smislu odmor za celu porodicu. 

Leave a Reply

Required fields are marked*