Jogurt u ishrani dece: Zašto je važan i koliko ga mogu piti?

Mleko i mlečne prerađevine u vidu jogurta i kiselog mleka igraju veliku ulogu u ishrani dece već u ranom periodu njihovog života. Jogurt je prava “prehrambena fabrika” koja detetu u samo jednom obroku obezbeđuje optimalne količine kalcijuma i fosfora – dva izuzetno važna mineralna jona koja određuju pravilan rast i razvoj deteta i održavaju razvnotežu unutrašnjih organa za varenje.

Jogurt predstavlja odličan izbor za vaše dete – bez obzira da li ćete ga poslužiti kao okrepljujući doručak ili ga pomešati sa povrćem, mesom ili voćem za ručak ili užinu. Međutim, ako ste u nedoumici kada ishranu svog deteta da obogatite jogurtom, vreme je da pročitate tekst pred vama.

Šolja jogurta za besprekoran imunitet deteta

Probiotičke bakterije u jogurtu dokazano jačaju imunološki sistem, i iz tog razloga pojedini pedijatri se slažu da u bebinu redovnu ishranu možete postepeno uvoditi jogurt za jači imunitet. Vodite računa o doziranju dnevne količine jogurta u detetovom obroku, i u dogovoru sa lekarom – pratite dečije reakcije.

Istraživanja su pokazala da aktivne bakterije i minerali iz nekih jogurta stimulišu bela krvna zrnca – poznate borce protiv infekcija. Poboljšavaju imuni odgovor u slučaju alergija, što je veoma važno kada su u pitanju deca, jer smanjuju pojave atopijskog ekcema. Takođe, mogu da spreče rast štetnih bakterija.

Ukusna i hranljiva navika za bolje varenje i zdrave stomačiće

Mnoge vrste jogurta sadrže žive aktivne kulture – korisne bakterije koje poboljšavaju apsorpciju drugih nutrijenata iz hrane, odnosno njihovu bioraspoloživost i uticaj na telo, posebno kalcijuma i vitamina iz grupe B.

Bolja apsorpcija uvek znači i bolje varenje, a bolje varenje omogućiće Vašem detetu i optimalno snažan imunitet u borbi sa brojnim virusima i prehladama baš zbog usvajanja hranljivih materija iz hrane.

Kako jogurt pomaže varenje kod dece?

Belančevine iz jogurta su već delimično razgrađene, zahvaljujući delovanju mlečnih fermenata. Ova karakteristika ih i čini lako svarljivim za želudac i probavni sistem. Ukoliko kod Vašeg deteta postoji intolerancija (nepodnošljivost) na laktozu (mlečni šećer) postoje vrste jogurta koje ga ne sadrže i deca mogu lako da ga vare.

Takođe, jogurt bez dodatih mlečnih šećera olakšava pražnjenje creva, što je posebno bitno kod odojčadi koja se hrani adaptiranim mlekom, a ima grčeve, jer jogurt omekšava stolicu.

Neki jogurti su obogaćeni i vitaminom D, koji je važan za usvajanje i adekvatno iskorišćavanje kalcijuma iz mleka.

Jogurt u ishrani dece pomaže nakon crevnih infekcija

Mnogi pedijatri se slažu sa tim da se otpočne konzumiranje jogurta za ozdravljenje digestivnog trakta, nakon borbe sa različitim oblicima crevnih infekcija ili bakterija. Redovna konzumacija probiotskih jogurta može predstavljati dobru barijeru koja sprečava dejstvo nezgodnih patogena kao što su rota-virusi ili bakterije salmonela i stafilokoka.

Jogurt je najbolji za smanjivanje nuspojava antibiotika!

Studije su dokazale da se mališani brže oporavljaju od dijareje ako piju jogurt sa probiotskim kulturama! Razlog tome je taj što probiotske bakterije predstavljaju dobru prevenciju od crevnih infekcija i nadomešćuju one dobre bakterije u crevima koje smo, usled uzimanja antibiotika, oslabili ili uništili.

Koliko je jogurta potrebno deci u toku dana?

U proseku, samo jedna šolja jogurta sadrži oko 30% preporučene dnevne vrednosti kalcijuma, i oko 20% potrebnih proteina za jedan dan. Belančevine u jogurtu sadrže i sve esencijalne aminokiseline, a amino kiseline su od presudne važnosti za nekoliko ublažavanje tegoba:

  • Umorni i bolni mišići
  • Malaksalost usled umora ili virusa
  • Bolan stomak zbog prejedanja
  • Grčevi u stomaku nastali usled unosa hrane koja nam ne odgovara
  • Mučnina

Kada bebama uvesti jogurt?

Mlečni proizvodi se uvode u bebinu ishranu u periodu od osmog do desetog meseca starosti, i to isključivo uz preporuku ili saglasnost nadležnog pedijatra.

Ako ste već davali svo voće i povrće svojoj bebi, jogurt će biti veoma lako uvesti u ishranu, samo povremeno pomešajte jogurt sa voćem ili povrćem, izblendan u kašici.

Bebi se daju isključivo kultivisani proizvodi od mleka!

Šta su kultivisani mlečni proizvodi?

Razlog zbog kog se bebama daju mlečni proizvodi u kasnijim mesecima jeste rizik da beba zameni adaptirano ili majčino mleko jogurtom ili sirom, tj. da roditelji kad uvide da beba jede kravlje mleko (proizvode) prestanu da joj daju humano mleko ili formulu – što može biti veoma opasno po bebino zdravlje!

Laktoza je kultivacijom jogurta i sira razložena, i mlečni proteini su ili skoro uklonjeni ili ograničeni. Kultivisanje čini jogurt i sir lakše svarljivim od svežeg, kravljeg mleka za koje beba nema potrebne enzime pri varenju (jednostavno – nije tele!). Čak mnogi ljudi koji su osetljivi na laktozu često mogu da piju jogurt i jedu sir bez problema. Isto važi i za ljude sa alergijama na mlečne proteine.

Pri kupovini jogurta za dete, naročito ako je u pitanju prva ponuda jogurta bebi – uvek bacite pogled na etiketu. Birajte što svežiji jogurt (obavezno pogledajte datum na pakovanju), jer što je jogurt svežiji, mlečni fermenti u njemu su vitalniji.

Takođe, birajte one vrste jogurta koje ne sadrže konzervanse, veštačke boje i aditive ali slobodno možete kupiti one probiotske jogurte i jogurte obogaćene vitaminima i minerlima. Sve te podatke ćete takođe pronaći na etiketi ili na samoj ambalaži. Neka beba uživa u zdravoj i raznovrsnoj hrani, bez bojazni za njeno zdravlje!

Leave a Reply

Required fields are marked*