3 načina kako zavoleti svoje telo nakon porođaja

Trudnoća i porođaj spadaju u najkompleksnije promene kroz koje naše telo prolazi. Ove promene osećaju se na različitim nivoima, od hormonskog i mentalnog, do fizičkog. Fizičke promene su one najvidljivije, i često su toliko izražene da rezultiraju nezadovoljstvom sobom, čak i depresijom. Činjenica da moramo prihvatiti promenljivost svoje forme teško nam pada i onda kada promene nisu toliko ekstremne.

Trudnoća nas neretko ostavlja sa viškom kilograma, strijama, celulitom, kožom koja je zbog naglih promena izgubila fleksibilnost. Iako iz celog ovog procesa izlazimo kao pobednice i radujemo mu se, narušeno samopouzdanje zbog toga što ne izgledamo kao one stare mi je zahtevno vratiti nazad. Zbog toga je važno aktivno raditi na svom izgledu nakon porođaja i ništa ne prepuštati slučaju.

Fizička aktivnost

Iako briga o detetu, porodiljsko odsustvo i delikatno stanje u kome se nalazimo nakon porođaja nisu plodno tle za preveliku fizičku aktivnost, izlazak na svež vazduh na bar pola sata dnevno i kretanje, makar po stanu jednako toliko, minimum su koji možete da uradite za svoje mišiće sa ciljem da ne atrofiraju i da umanjite vidljivost promena koje su se desile vašem telu. Joga uz meditaciju i pozitivne misli sjajan su način da aktiviramo svoje mišiće svakog dana i ostanemo mentalno pozitivni, bez da na to izgubimo previše vremena i energije. Iako je ozbiljniji trening od ovoga korak koji će tek uslediti, mnogo lakše ćete mu pristupiti, i uopšte ga razmotriti ukoliko se niste pasivizirale nakon porođaja. Koristeći svoje telo, ne samo da mu činimo uslugu, već poboljšavamo i način na koji percipiramo sebe ostajući aktivna osoba i u specifičnim periodima života poput ovog.

Nega kože

Da bi se telo vratilo u formu potrebno je poraditi na onome što je bilo na udaru tokom trudnoće – a to je naša koža. Postoji nekoliko načina da se koža oporavi a da pritom ugodimo sebi i uživamo u svom telu. Borbu protiv strija i celulita možemo otpočeti korišćenjem prirodnih i hidrantnih ulja i odlaskom na neku prijatnu masažu bar jednom nedeljno. U ovom osetljivom periodu, posebno ukoliko dojimo, važno je birati kozmetiku koja ne sadrži toksine, pa je okretanje prirodi i tu uvek odličan izbor. Iskusne mame uvek će vas posavetovati i da nagradite sebe odlaskom u banju i uživate u termalnim ili sumpornim bazenima koji čine čuda i na našoj koži. Kada su u pitanju ozbiljnije izmene na našem telu, u dvadeset prvom veku ne treba da prežete ni od savremenih kozmetičkih tretmana koji efikasno eliminišu nesavršenosti. Popularni Alma laseri za zatezanje lica i podbratka izbor su sve većeg broja modernih žena koje brinu o svom izgledu nakon porođaja. Na ovaj način bes posledica preduzimate značajan korak za svoje samopouzdanje.

Poradite na svom garderoberu

Onda kada prihvatimo novu formu našeg tela i svesni smo da smo uradili sve u našoj moći, ali da ipak nikada nećemo stati u te stare farmerke iz srednje škole, možemo rasterećeni pristupiti čišćenju ormara. Pod ovim ne mislimo na bacanje stvari – sve što je nama beskorisno može obradovati nekog drugog. Izdvojite sve stvari koje znate da više nećete nosite i ponudite ih svojoj prijateljici, sestri ili mami. Ukoliko odeća ni ovako ne nađe novog vlasnika, možete organizovati druženje sa ciljem razmene garderobe, pokušati da ponešto i zaradite prodajući vaše polovne stvari na nekoj internert platformi, ili učiniti nešto lepo za društvo – doniranjem. Razne ustanove poput lokalnih svratišta ili ustanova za decu bez roditeljskog staranja biće rade da preuzmu odeću koju vi više nećete nositi. Na taj način ćete rasteretiti svoj ormar, nećete produkovati otpad i zagađivati, a učinićete dobro delo. Kada se oslobodite nepotrebnog, možete pristupiti i kupovini pojedinih sitnica. Kada kupujete, birajte klasične stvari koje ćete uvek moći da nosite i ne vodite se trendovima. Zapitajte se šta je to što vam zapravo treba a da već ne posedujete, i samo takve stvari kupujte. Pre kupovine, isprobajte svaku stvar, ne vodeći se svojim starim predznanjem o sopstvenom telu. Na taj način ćete naći odeću koja vam zapravo odgovara, u kojoj izgledate dobro i volite svoje telo.

Osnova zadovoljstva sobom je u svesti da su poneke izmene neminovne i predstavljaju prirodan tok. Kolikogod da smo u moći da radimo na svom telu i njegovim nesavršenostima i promenimo ih, važno je pomiriti se sa tim da su neke promene nepovratne, ali i da one simbolizuju ulazak u novu epohu našeg života, u kojoj smo bogatije jer smo se ostvarile i kao majke. Tek kada svoju svest dovedemo do toga da volimo i svoje promene jer u njima vidimo nešto veće, zavolećemo svoje telo nakon porođaja.

Leave a Reply

Required fields are marked*