Kada je pravo vreme za bebino prvo letovanje?

Svi novopečeni roditelji imaju dilemu kada je pravo vreme da negde otputuju sa svojom bebom. Roditelji koji su nedavno dobili dete često se pitaju da li putovanje može na neki način da šteti zdravlju beba, pa se iz tog razloga često dvoume da li uopšte da otputuju.

Kada je reč o tome kada je pravo vreme da dete može slobodno da putuje na letovanje sa svojom porodicom, tu postoje različiti stavovi pedijatara, od kojih svaki ima osnova u zavisnosti od toga gde se putuje.

Pre svega, zavisi mnogo od toga gde bebu vodite na more, da li imate neku domaću atmosferu na moru i uslove koje imate kao i kod svoje kuće ili je u pitanju hotelski ili apartmanski smeštaj, gde svakako ne možete imati sve ono što vam je potrebno za adekvatnu brigu o bebi.

U narednim redovima ćemo pokušati da odgonetnemo večitu dilemu oko toga kada je pravo vreme da beba prvi put otputuje na letovanje.

Prvo letovanje sa bebom – sve što bi trebalo da znate

Iako postoje različita mišljenja, većina pedijatara se slaže da je najoptimalnije vreme kada bebe mogu prvi put da idu na letovanje, nakon navršena tri meseca života. To je period kada beba počinje samostalno da drži glavu, pa će roditeljima biti lakše da je nose, a naravno u obzir treba uzeti i to da li beba adekvatno napreduje u težini i da li ima bilo kakvih zdravstvenih tegoba.

U kom periodu godine je najbolje otići na letovanje sa bebom?

Idealni meseci za odlazak sa bebom na more su jun ili septembar, jer tada spoljašnje temperature nisu previše visoke, a i manje su gužve na plažama. Ako već sada želite da isplanirate svoje sledeće letovanje, a imate ili očekujete bebu, onda je Kušadasi 2020 prava stvar za vas.

Ovo popularno tursko letovalište, koje je pogodno za letovanje od kasnog proleća, pa sve do rane jeseni, može da se pohvali velikim brojem prekrasnih plaža i mirnih lokaliteta koji su savršeni za sve porodice sa malom decom.

Na šta bi sve trebalo obratiti pažnju prilikom letovanja sa bebom

Pre nego što krenete na putovanje sa svojom bebom, važno je da zadovoljite određene važne uslove, kako bi letovanje proteklo u savršenom redu.

Prvo, važno je da putovanje organizujete u adekvatnom prevoznom sredstvu. Najbolje je da to bude avion ili klimatizovani automobil. Zatim, potrebno je da destinacija koju ste odabrali ima sve potrebne higijenske uslove, ali i pedijatra koji, ako bude potrebno, može da pregleda bebu.

Osim toga, savet je da za početak odaberete destinaciju koja nije previše daleko, odnosno mesto odakle možete relativno brzo i lako da se vratite sa letovanja, ako dođe do neke neplanirane situacije pa se dete nekim slučajem ozbiljnije razboli, za šta je potrebno da bolest vodi izabrani pedijatar.

Ipak, sve ovo je stvar predostrožnosti, s obzirom da se radi o malom i nežnom biću, ali to nikako ne bi smelo da vas odgovori od ideje da provedete kvalitetan odmor sa najmlađim članom svoje porodice.

Šta je neophodno bebi na prvom putovanju?

Osim garderobe, pelena, kolica, igračaka, suncobrana, za bebu je potrebno spremiti i putnu apoteku koja bi trebalo da sadrži sirup za snižavanje temperature, fiziološki rastvor i pumpicu za nos, kapi za nos za decu.

Takođe, trebalo bi poneti probiotik i crevni antiseptik, rastvor za oralnu rehidraciju u slučaju povraćanja, sirup i kremu protiv alergije, antiseptični rastvor, antibiotsku mast ako dođe do pojave ogrebotina, hanzaplast…

Dobro bi bilo kada biste pored sebe mogli da imate i preparat za zaštitu od ujeda insekata, toplomer, vodootporni preparat za zaštitu kože od sunca za decu sa faktorom 50 (ovaj preparat se ne preporučuje za decu mlađu od 6 meseci), vlažne maramice, kao i druga sredstva za ličnu higijenu deteta.

Kako izgleda briga o bebi na putovanju

Kada idete sa bebom na letovanje neophodno je da sve prilagodite svojoj bebi. Zato se preporučuje da odlazak na plažu bude u jutarnjim satima – do 10h, i u poslepopodnevnim satima – nakon 17h. U međuperiodu trebalo bi da beba bude u hladovini i da ne izgubi svoj ritam dnevnog spavanja.

Tokom svakog izlaganja suncu beba bi trebalo da ima na glavi šeširić, a njenu kožu ne bi trebalo izlagati suncu, osim kada je unosite u vodu. Takođe je važno da se bebina koža ispere vodom svaki put kada izađe iz mora i obriše peškirom, a ako beba ima šest i više meseci, na svaka dva sata joj treba naneti novi sloj kreme za sunčanje.

Ukoliko imate bebu ili je tek očekujete znajte da odlazak na letovanje sa bebom ne mora da bude stresno i problematično. Naprotiv! Prvo letovanje sa bebom trebao bi da bude pravo uživanje i period koga ćete se zauvek sećati i prepričavati dugi niz godina.

Leave a Reply

Required fields are marked*