Saveti za održavanje higijene u dečijoj sobi

Kada je reč o higijeni dečije sobe, čini nam se kako tu nema mnogo posla – skupiti igračke, namestiti krevet, prepakovati ormar – i nije tako zahtevno, ne traži puno vremena i što je najvažnije – neki dan se može i preskočiti.

Ipak, nije tako! Podjednako je važno brinuti o higijeni dečije sobe kao što brinemo i o higijeni kupatila i kuhinje. Zbog toga, nijedan dan ne sme biti preskočen!

Igra i čista dečija soba?

Vaše dete je najvažnije! Nemojte mu uskratiti igru zarad toga da soba ostane čista i sređena. Sloboda i uživanje koje dete oseća onda kada se igra, nemaju cenu. Sve i da nešto isprlja, polomi ili pokida, nemojte odmah biti strogi policajac, kažnjavati svoje dete i uskraćivati mu ono čemu se ono nesumnjivo raduje. Sve materijalne stvari će se nadoknaditi, zidovi okrečiti, pocepano ušiti, ali detinjstvo vašoj deci nikada nećete moći da vratite.

Da! Moguće je da dečija soba bude čista i uredna iako se vaše dete svakodnevno igra u njoj. Moguće je, jer soba nije majstorska radionica, već pravo malo carstvo svakog deteta. Pošto ono u njemu vlada, verujte, i dete ima osećaj i potrebu za urednom sobom. Njegove igračke nisu kojekakvi nebitni predmeti, već nešto sa čim se ono srodi, što zavoli i ume istinski da čuva.

I istina je da će pre sačuvati svoju omiljenu igračku, nego vaše šolje, vaze, suvenire.

Svakodnevne navike znače „baš svakog dana”!

Dragi roditelji, soba u kojoj vaše dete spava, igra se i provodi najviše vremena zahteva da joj se posvetite.

Postoje poslovi koji se svakodnevno obavljaju, a koji vremenom pređu u naviku.Oni nikako ne smeju da budu mučenje i obaveza roditeljima.

Na prvom mestu je to provetravanje dečije sobe. Makar ono trajalo desetak minuta, nemojte ga izbegavati, koliko god da je hladno napolju. Izuzetno je važno da vaša deca udišu svež i čist vazuh i da vreme provde u provetrenim sobama. Trebalo bi da ova navika postane obaveza pogotovo ako vaša deca dele sobu i čitav dan provode u njoj.

Antibakterijski sprej ili alcohol za čićenje staklenih i drvenih površina, Bosch usisivač, a potom i sredstvo za čićenje poda, neizostavni su kada je u pitanju higijena dečijih soba i vaši su glavni pomagači. I sami znate koliko je važno da stočić za kojim se igra vaše dete uvek bude čist, takođe i pod na kome sedi, po kome puzi, uči da hoda ili jednostavno sa koga dohvati neku igračku.

To su površine sa kojima dete svakodnevno dolazi u kontakt i zato valja da one uvek sijaju! Neka vam podstrekač u obavljanju ovih poslova bude činjenica da nikada ne znate u kom trenutku će vaše dete staviti igračku sa poda u usta, igrati se njome, pa onda staviti ruke u usta, pomaziti se po licu i slično.

Učite decu da sama brinu o higijeni sobe

Nije lako malom detetu usaditi naviku da sređuje svoju sobu i brine o njenoj higijeni. Naravno da ćete bez ikakvog pogovora umesto nje to raditi vi. Ipak, vremenom kako dete bude raslo i počelo da shvata šta mu govorite, da vam daje odgovore, da odobrava ili negira vaše reči, nemojte nikako propustiti priliku da svom detetu usadite dobre i zdrave navike.

Vaspitanje deteta ne ogleda se samo u tome da ono bude kulturno, pošteno, iskreno, dobro, već i da stvara potrebu za disciplinom ,radom i trudom.  Ukoliko ih tome ne naučite, već im uvek budete u senci, trčite za njima i obavljate poslove za koje su I oni sami sposobni, rizikujete da vaša deca budu lenja, pasivna, navikavate ih da ćete sve vi umesto njih i da oni ne moraju imati nikakvu radnu naviku.

Neka postanu dobri, odgovorni i pažljivi ljudi

Možda mislite da to nema nikakve veze sa higijenom dečije sobe, njihovom igrom, slobodom, ali i te kako ima! Ako dete od malena učite da nakon što završi igru skupi svoje igračke i ostavi ih na svoje mesto, nećete samo olakšati sebi, već ono što je najvažnije, učite dete da bude vredno i da ima radnu naviku.

Isto tako, učite decu da slože svoje stvari, da ne ulaze u sobu ako im je obuća prljava, da ne jedu u krevetu u kome spavaju, da umazanim rukama ne diraju površine koje se ne mogu očistiti…

Najbitnije – učite decu da cene, paze i čuvaju ono što imaju u sobi, te i da nastoje da u njoj uvek vlada red i da ne manjka ni higijena. Nesumnjivo da će vaša deca biti mnogo bolji ljudi sa ovakvim navikama.

Leave a Reply

Required fields are marked*