Letnje aktivnosti u kojima sva deca uživaju

Deci zaista nije potrebno mnogo da bi prepoznali lepotu života i našli razlog za uživanje čak i u najmanjim stvarima! U pravim rukama i najobičniji predmet poput papira ili kamena postaje rekvizit za igru! 

Od dece se može naučiti mnogo, ne samo o optimističnom pogledu na život, već i njima samima. Igra sa decom može biti sjajan kanal da ih naučite važnim životnim lekcijama, sportskom duhu, ali je ujedno i odličan način da provedete kvalitetno vreme sa njima u zdravom okruženju. 

A naročito u letnjim danima, kada vedro nebo, ali i školski raspusti prosto pozivaju na uživanje i konstantnu akciju, nema apsolutno bilo kakve prepreke za različite aktivnosti! U nastavku teksta vam dajemo nekoliko predloga za letnje aktivnosti u kojima sva deca uživaju, ali kojima se i stariji mogu priključiti! 

#1 Igre i aktivnosti u vodi – bazen kao omiljeno mesto tokom letnjih dana

Kupanje u vodi je jedna od najčešćih asocijacija na leto i aktivnosti u ovo doba!

Kupanje tokom vrelih letnjih dana pre svega ima rashladni efekat na telo, zbog čega verovatno ne postoji omiljenije aktivnosti u ovom dobu godine, kod dece, ali i kod odraslih. Do skora je prva asocijacija na kupanje tokom leta bio odlazak na bazen, jezero ili more – ali danas to više nije tako! 

Bazen u dvorištu više nije simbol luksuza, jer su ovi rekviziti postali izuzetno dostupni, bazeni se mogu poručiti online, u svega par klikova putem interneta, a cenovni rang je širok, pa ga mogu priuštiti gotovo svi. Cena će uglavnom zavisiti od korišćenih materijala za izradu i dimenzija, ali nema sumnje da će deca podjednako uživati u kupanju u bilo kom bazenu – većih ili manjih dimenzija, privatnom ili javnom!

Bazeni su fantastična prilika da se deca tokom toplih dana rashlade, ali uživaju u plivanju, razgovoru u vodi, ali i igranju rekvizitima poput lopte, guma, dušeka i gumenim igračkama! Pored uživanja i zabave u pravom smislu te reči, odlazak na bazen takođe može imati i edukativni karakter.

Veliki broj mališana u bazenu upravo nauči da pliva, ali ujedno i naučiti neke od popularnih igri u vodi. Boravak u vodi je sjajna letnja aktivnost za druženje i igru cele porodice, koja ujedno predstavlja i izuzetno zdravu fizičku aktivnost koja se smatra odličnom u periodu rasta i razvoja!

#2 Igranje rekvizitima na otvorenom – nepresušan izvor zabave

Većina roditelja će se složiti da, čak i kada oduzima mnogo vremena – roditeljstvo je zabavno u svojoj suštini! Igra sa decom, ili čak jednostavno posmatranje dečije aktivnosti predstavlja čistu zabavu, ali čak i najkreativnijim roditeljima ponekad ponestane ideja za animaciju mališana!

U tim momentima – rekviziti za igranje na otvorenom predstavljaju jednostavno rešenje, koje nikada ne razočara!

Rekviziti za igru na otvorenom obuhvaju sve od najobičnijih rekvizita poput lopte za sportove, lastiša, teniskih reketa, reketa za badminton i frizbija, pa do nekih, ne tako svakidašnjih, ali podjednako zabavnih kao što su zmajevi i kajtevi. Rekviziti ovog tipa odlični su za igranje u paru ili društvu, a takođe su sjajan način za socijalizaciju mališana.

Kroz igre sa loptom, decu možete naučiti pravilima najpopularnijih sportova kao što su košarka, fudbal, rukomet ili odbojka, baš kao što je slučaj i sa tenisom i badmintonom. Ovo je odlična prilika da posmatrate talente i potencijale vašeg deteta i napravite dobro usmerenje prilikom odabira sporta.

Igre sa običnim lastišem ili hulahopom, tradicionalno su povezane sa popularnim igrama za devojčice, ali su svaki put podjednako zabavne i dečacima! 

Igranje sa rekvizitima idealno je za organizovane letnje aktivnosti, budući da je suvo vreme na vašoj strani. Pored toga, deca stiču korisna znanja i pravila popularnih igara, koje će im pomoći u socijalizaciji sa drugima i pomoći im da izgrade samopouzdanje, ali i razviju ljubav prema hobijima u budućnosti!

#3 Boravak u prirodi – edukativna i zabavna aktivnost za celu porodicu 

Za sam kraj ali nipošto najmanje važno – najbolje letnje aktivnosti su one u prirodi.

Iako se odlazak na planinu najčešće povezuje sa zimskim periodom, planine su fantastičan izbor za aktivni odmor i tokom letnjih dana! Svež vazduh, prijatne temperature, mirna atmosfera i raznovrsna priroda kreiraju savršenu atmosferu za letnje aktivnosti sa decom!

Za koju god planinu u Srbiji (ali i van nje) da se odlučite, imaćete toliko mnogo opcija na raspolaganju – koje vam nisu dostupne u gradskoj atmosferi. Čak i najobičnije šetnje prirodom na planini predstavljaju posebno iskustvo! One su ujedno i sjajan da se deca naviknu da vole i cene boravak u prirodi, ali i istovremeno prime nova saznanja o flori i fauni!

Na mnogim planinama, deca će moći da se oprobaju u aktivnostima kao što je jahanje ili ima prvo kampersko iskustvo i direktniji kontakt sa prirodom! Stručnjaci se slažu da je ovo odličan primer zdrave aktivnosti, koje će ujedno dete povezati sa prirodom i naučiti da ga je poštuje i ceni.

Sada kada imate sve ove ideje na dohvat ruke – na vama je da organizujete svoje slobodno vreme i zajedno sa vašim miljenicima kreirate omiljene uspomene, kojima ćete se godinama koje slede uvek rado vraćati, a koje će služiti kao sjajna osnova u socijalizaciji i obrazovanju dece! 

Leave a Reply

Required fields are marked*