Zašto su selidbe toliko stresne za roditelje i decu?

Preseljenje u nov dom može biti uzbudljiv događaj jer dobijate priliku da počnete neke stvari iznova. Međutim, selidba takođe može biti i prilično stresna, posebno kada su u pitanju deca. Roditelji će biti  zabrinuti da ceo proces preseljenja protekne u najboljem redu a deca jer odlaze u novu, za njih nepoznatu sredinu. 

Zato kao roditelji morate obezbediti da se vaša deca osećaju bezbrižno i da nemaju poteškoća u privikavanju na novo mesto za život. Školarci su posebno osetljivi jer za sobom ostavljaju svoj stari dom, školu ali i drugare iz škole, što svakako kod njih izaziva emocije koje mogu uticati na njihovo ponašanje, pa čak i zdravlje. Evo zašto su selidbe stresne i kako da pomognete deci i sebi u privikavanju na novu sredinu.

Uticaj selidbe na zdravlje deteta

Porodice odlučuju da se presele najčešće iz ekonomskih razloga ili zbog različitih porodičnih problema. Za dobru organizaciju selidbe važno je da odaberete pravu firmu, ali isto tako i da se pobrinete za što brže prilagođavanje na novu sredinu. 

Većina dece je emocionalno vezana za određeno mesto a selidba može poremetiti njihovu rutinu i izazvati stres. Zbog toga i deca koja su se više puta selila češće imaju izražajnije emocionalne probleme i probleme u ponašanju. Za introvertnu decu, problem je još veći. Oni neće otkriti svoju zabrinutost, potiskivaće je u sebi i kao rezultat toga doživeće veći stres. 

Isto tako, ponekad se roditelji toliko uključe u proces preseljenja da potpuno zaborave na uobičajene aktivnosti svoje dece. To za posledicu može imati ne samo loše raspoloženje dece već i zdravstvene tegobe. Mogu privremeno izgubiti apetit ili što je još gore zatvoriti se u sebe i u svoju novu sobu. 

Dakle, ukoliko se selite sa decom, ne zaboravite da pratite rutinu koju su vaši mališani imali pre odluke o preseljenju. I dalje pripremajte i servirajte obroke u isto vreme, podstičite ih da se bave fizičkim aktivnostima kao i do sada, i pustite ih da se dovoljno naspavaju. 

Uticaj selidbe na obrazovanje vašeg deteta

Deca, a pogotovo adolescenti koji se često sa roditeljima sele iz jednog u drugi grad i iz jedne u drugu školu, mogu zbog toga imati probleme kada je njihovo obrazovanje u pitanju. Brojna istraživanja pokazuju da učenici koji promene više škola imaju više problema da se uklope u zajednicu i teže sklapaju prijateljstva. Sa druge strane, nastavnicima je potrebno neko vreme da razumeju dete i procene sposobnosti novog učenika. 

Zato, pre nego što pronađete adekvatnu nekretninu za preseljenje u novi grad, raspitajte se o obrazovnim ustanovama koje može pohađati vaše dete. Pa shodno njihovoj blizini, probajte da potražite i novo mesto stanovanja. 

Ukoliko se selite u Beograd, što je najčešći slučaj kada je u pitanju Srbija, možete odabrati jednu od 288 osnovnih i 87 stručnih škola. Raspitajte se o kvalitetu rada u školi jer će to pomoći vašoj deci da se brže prilagode novom gradu. 

Ukoliko već niste organizovali preseljenje beogradske agencije za selidbe vam mogu ponuditi različite vrste usluga od prevoza stvari, preko njihovog utovara i istovara ali i pakovanja istih. Angažovanje agencije znači da ćete moći da se fokusirate na vas i vaše dete, smanite stres izazvan preseljenjem u novi grad, a kada saberete sve troškove preseljenja može vas koštati i jeftinije nego da se selite u sopstvenoj režiji.

Nekoliko saveta kako da pomognete deci da “prebole” stari dom

Ukoliko planirate selidbu, verovatno ste uplašeni kako će sve podneti vaša deca, oni koji su vam najdraži i do kojih vam je najviše stalo. Evo nekoliko načina kako da detetu pružite podršku i smanjite stres izazvan preseljenjem u novu sredinu.

Prikažite im novi grad u najboljem svetlu

Deca će žaliti za svojim starim domom, koji će dugo da im nedostaje, uostalom kao i svi mi. Zato ubrzajte proces “vezivanja” za nov grad. Posetite mesta u novom okruženju koja će vas i vašu decu učiniti srećnima.  Muzeji, zoološki vrtovi, parkovi, prirodne lepote u blizini grada i festivali – su samo neki od načina koji će vam pomoći da vaše novo mesto stanovanja zavolite što pre. Što brže uvidite po čemu je vaš novi grad lep, brže ćete se zaljubiti u njega. 

Dajte deci malo više slobode u odlučivanju kada je u pitanju selidba

Za decu, a pogotovo za tinejdžere, osećaj da se važne životne odluke donose bez njihovog mišljenja može biti frustrirajući, izazvati anksioznost i osećaj bespomoćnosti, što za posledicu može imati pobunu. Zato, uključite ih u što veći broj odluka koje donosite. Pozovite ih neka zajedno sa vama pretražuju na internetu stanove za vaš novi dom. Ukoliko vam se ukusi ne slažu, pustite ih barem da na kraju sami izaberu i urede po svojoj volji svoju sobu.

Pomozite im da brže steknu prijatelje

Najstrašniji deo selidbe za decu, ali i većinu odraslih je gubitak svakodnevnog druženja sa prijateljima koje su stekli u staroj sredini. Kako bi se osećali prijatnije u novom okruženju, neka druženje bude vaš prioritet. Sportski timovi, letnji kampovi, dobrotvorne akcije – samo su neki od primera kako možete angažovati dete i pomoći mu da “preboli” selidbu. 

Uparite druženje sa fizičkim aktivnostima, tako da imate duplu korist za vaše dete. Ipak, ne zaboravite da podstičete vašu decu da i dalje ostanu u kontaktu sa starim prijateljima.

Iako je selidba mnogo komplikovanija za odrasle nego za decu, stres može bitni podjednako velik. Šta više, deca mogu teže podneti preseljenje u drugi grad. Ona su veoma osetljiva pa zato budite prilično pažljivi prema njima, a mi se nadamo da smo vam našim savetima bar malo pomogli da smanjite stres  kod vas i kod vaše dece. 

Leave a Reply

Required fields are marked*