razvod-skidanje-burmi-par

Razvod i tinejdžeri – Kako da pomognete svom adolescentu

Kada se roditelji razvedu, i pored svih napora bivših supružnika da ne bude tako, nastupa težak period za celu porodicu. Naročito opterećenje mogu osetiti deca, koja retko mogu sama da se nose sa preokretom u svom životu i sa novom stvarnošću u svojoj svakodnevici.

Premda se sve više govori o tome kako razvod utiče na mlađu decu, ne treba zanemariti činjenicu da je ovakva promena u porodici posebno teška za tinejdžere. S obzirom na to da su tinejdžeri sposobniji i nezavisniji, roditelji se oslanjaju na njih. Tako pored svih emocija sa kojima treba da se nosi povodom razvoda roditelja, tinejdžer ponekad mora više da se angažuje u kući oko poslova ili da pomaže u čuvanju mlađe braće, odnosno sestara.

U naročito nezavidnom položaju nalaze se oni tinejdžeri koji dobiju ulogu „osobe od poverenja“ jednog od roditelja ili rolu „glasnika“ između oca i majke. No, neretko se zaboravlja da čak iako mogu da pokazuju emotivnu zrelost, tinejdžeri i dalje nisu odrasli. Potrebna im je podrška roditelja.

Ako prolazite kroz problematičan period u braku, bračna psihoterapija može da bude od velike koristi. Ne samo da ćete bolje razumeti svog partnera, već i dobiti uvid u to kakve će sve posledice ostaviti razvod i koje posledice možete da očekujete kod svog tinejdžera.

Mnogi adolescenti se „nose sa razvodom“ roditelja tako što se upuste u rizična ponašanja. Koje sve probleme možete očekivati i kako da pomognete svom tinejdžeru da lakše prebrodi ovaj period? Pročitajte.

Česti efekti razvoda na tinejdžere

Postoje retki primeri gde se naizgled ništa ne promeni u ponašanju adolescenta koji prolazi kroz razvod roditelja. Međutim, mnogo je verovatnije da uticaj raspada porodice bude vidljiv, i to najčešće kroz loše ocene, neprimereno vladanje u školi i uopšte slabo interesovanje za učenje i hobije. Akademske neuspehe mogu da prate prkos, nepoštovanje i depresija.

Tinejdžeri čiji su se roditelji razveli uglavnom imaju poteškoća u uspostavljanju intimnih odnosa. Nije neobično ni da su tužni ili ljuti na jednog (ili oba) roditelja. Ove snažne emocije prenose se dalje na druge veze i odnose, pa se tako mogu javiti i problemi u komunikaciji sa braćom i sestrama, kao i sa vršnjacima u školi. Zbog povećanog stresa mogući su i problemi sa spavanjem.

majka-ćerka-tinejdžer-razgovor
Pexels.com

Kao „mladi odrasli“, srednjoškolci koji pate zbog razvoda roditelja imaju veće šanse da pogreše. Konzumiranje alkohola, cigareta, pa čak i narkotika neki su od pratećih problema. U uobičajena rizična ponašanja ubraja se i rana seksualna aktivnost. Kod nekih tinejdžera, nažalost, mogu se čak razviti i suicidalne ideje, što je i najopasnija posledica razvoda braka roditelja.

Kako će vaš tinejdžer reagovati na razvod?

Da li roditelji mogu da „predvide“ kako će se tinejdžeri ponašati nakon razvoda? Iako nije uvek i sa sigurnošću moguće reći kako će vaše dete podneti razvod, postoje neki pokazatelji i nagoveštaji koji vam mogu pomoći na ovom putu.

Ponašanje tinejdžera će, primera radi, u velikoj meri zavisiti od ponašanja roditelja tokom razvoda. Kada deca često prisustvuju roditeljskim sukobima (naročito onim ekstremnih razmera), postoji povećan rizik da će razviti neki mentalni problem. Konkretno, svađa između roditelja može dovesti do straha deteta od napuštanja, što može izazvati probleme sa mentalnim zdravljem u budućnosti.

Čak i kada je razvod sporazuman i roditelji se raziđu, a ostanu u prijateljskom odnosu, prirodno je da tinejdžer žali zbog gubitka porodičnog života. Očekujte da vaš srednjoškolac doživi širok spektar emocija, od ljutnje do tuge. Dajte mu do znanja da je zdravo da podeli ta osećanja, ali i da ih na zdrav i konstruktivan način izrazi.

Ukoliko imate poteškoća da se nosite sa sopstvenim emocijama i da budete dobar „vođa“ svom detetu, ne ustručavajte se da potražite pomoć. Uz stručne savete psihoterapeuta biće vam lakše da razumete ne samo svoja osećanja, već i obrasce ponašanja koja ona izazivaju. Takođe, moći ćete da posmatrate bivšeg partnera i svoje dete iz druge perspektive, da shvatite šta vam svojim ponašanjem poručuju i kako da konstruktivno rešite konflikte.

Potražite licenciranog psihoterapeuta u svom gradu (psihoterapija Beograd, Novi Sad, Niš) ili ako vam je tako jednostavnije, postoji i online psihoterapija. Ponekad, samo nekoliko terapijskih sesija može biti od ključnog značaja za pomoć tinejdžeru da sredi svoja osećanja u vezi sa velikim problemom kao što je razvod.

bračna-psihoterapija-par-razgovor
Pexels.com

Savetovanje i te kako može da vam koristi da postavite čvrste granice i da pokažete svom tinejdžeru da ćete i dalje činiti sve što je potrebno da biste ga zaštitili. Ako se vi osećate dobro i stabilno, onda možete da pomognete svom adolescentu da postigne isto i donosi zdrave izbore.

Kako pomoći svom tinejdžeru tokom razvoda?

Iako će razvod biti težak za vas i sve ostale u porodici, bitno je da date sve od sebe da budete prisutni, svesni i otvoreni za razgovor sa svojim tinejdžerom. Dovoljno je da pokažete iskreno interesovanje za svoje dete i za njegove aktivnosti, na primer. Razmislite koje su to zajedničke aktivnosti i situacije gde se tinejdžer oseća blisko sa vama dok zajedno prolazite kroz izazovan period.

U razgovoru ga ohrabrite da kaže šta ga brine, plaši i frustrira. Otvorena komunikacija je od vitalnog značaja u vreme razvoda. Da li ćete se preseliti? Planirate da prodate kuću? Da li zbog toga vaš tinejdžer mora da promeni školu? Postarajte se da nema neizvesnosti koliko god je to moguće i da dete bude maksimalno uključeno u sve promene koje ga se tiču.

Trudite se da se ne svađate sa bivšim supružnikom pred tinejdžerom. Dete nikako ne bi smelo da bude u središtu sukoba, niti u ulozi glasnika između roditelja. Nemojte ogovarati bivšeg partnera.

Takođe, mnogo možete pomoći svom tinejdžeru da se prilagodi novonastaloj situaciji ukoliko mu dozvolite da donosi odluke o svom životu, jer će tako lakše otkloniti posledice stresa. Budite dosledni kada su u pitanju kućna pravila i disciplina. Podstičite odnos deteta sa drugim roditeljem, budite mu podrška i „sigurna luka“.

Na kraju

Imajte na umu da za tinejdžere razvod donosi brojne promene. Vaše dete može osećati sve vreme kao da su dešavanja potpuno van njegove kontrole. Beznadežnost i preopterećenost samo su neka od „stanja“ zbog kojih će možda napraviti nepromišljene korake.

Dakle, budite svesni stvari na koje treba obratiti pažnju. Održavajte otvorenu komunikaciju i budite spremni da tražite stručnu podršku ako je potrebno. Uz vašu pomoć, vaš tinejdžer će kroz ovaj težak period lakše proći i sa uspehom nastaviti da raste i razvija zdrave odnose.

Leave a Reply

Required fields are marked*