doktorka-beli-mantil-stetoskop

Kada se radi i šta nam otkriva Papanikolau poznatiji kao Papa test? 

Papa test je test koji može otkriti abnormalne ćelije u grliću materice pre nego što postanu kancerogene. Nejasan ili abnormalni nalaz Papa testa može biti znak infekcije, nekog drugog problema ili čak raka. 

Tokom Papa testa, uzimaju se ćelije iz grlića materice kako bi se pod mikroskopom pregledale na znake raka. Test je dobio ime po američkom lekaru, dr. Georgeu Papanicolaouu, koji je i razvio Papa test. 

Šta se proverava na Papa testu? 

Testom se proverava: 

 • Rak grlića materice, 
 • Potencijalno predkancerozne ćelije u grliću materice (cervikalna intraepitelna neoplazija). 
 • Humani papiloma virus (HPV), česta polno prenosiva bolest (STD) koja povećava rizik od raka grlića materice. 

Papa test ne može otkriti polno prenosive bolesti, te kako bi testirao polne bolesti poput hlamidije ili gonoreje, vaš lekar uzima uzorak tečnosti iz grlića materice. Tečnost nije isto što i ćelije grlića materice. Testovi krvi takođe mogu identifikovati određene polno prenosive bolesti. 

Papa test bi se kod žena trebao početi raditi od 21. godine, a HPV testovi sa 30 godina. Koliko ćete često biti na testu zavisi od mnogih faktora, uključujući vaše godine, zdravstvenu istoriju i rezultate poslednjeg Papa ili HPV testa. Većini žena nije potrebno raditi Papa test nakon 65. godine. 

Kada je potrebno da se radi Papa test? 

Uopšteno, Papa test se radi: 

 • Svake tri godine u periodu od 21 do 29 godina. 
 • Svake tri godine u periodu od 30 do 65 godina, bez HPV testa. 
 • Svakih pet godina u periodu od 30 do 65 godina, s HPV testom. 
 • Svake godine za one koji imaju HIV ili su imunokompromitovani. 
 • Svake godine za one čije su majke tokom trudnoće uzimale lek dietilstilbestrol (DES). Izloženost tog leka tokom trudnoće povećava rizik od raka grlića materice. 

Kako se trebate pripremiti za Papa test?

Neke stvari koje radite u danima pre Papa testa mogu uticati na rezultate testa. 

Za najtačnije rezultate: 

 • Nemojte imati vaginalni polni odnos dva dana pre pregleda. 
 • Ne koristite tampone, vaginalne kreme ili lekove, pene za kontrolu rađanja, najmanje dva dana pre testa. 
 • Zakažite termin najmanje pet dana nakon završetka menstruacije. 

Test nije bolan, traje nekoliko minuta, ali možete osetiti neku vrstu nelagodnosti. Možda ćete nakon testa imati lagano krvarenje, ali ne bi trebalo da imate grčeve ili da osećate bol. 

PAPA test se gotovo uvek radi u kombinaciji sa kolposkopijom, te je tačnost dijagnostike kombinovanjem ove dve metode 98%. 

Uzorak, koji je uzet papa testom šalje se u laboratoriju, gde će ga pregledati pod mikroskopom, kako bi tražili abnormalne ćelije koje mogu ukazivati na rak ili HPV. 

Na šta nam mogu ukazati rezultati Papa testa?

Papa test je veoma siguran. Kada dobijete svoje rezultate, na koje možete da čekate i do tri nedelje, oni mogu biti: 

Normalni: Nema znakova bolesti. 

Nejasni: Laboratorija nije mogla utvrditi jesu li ćelije normalne ili abnormalne. Možda će vam zatražiti da odmah ili u roku par meseci uradite još jedan Papa test. 

Nenormalni: Ćelije izgledaju drugačije nego što bi trebale. 

laboratorija-test
Foto: Pexels.com

Nenormalan nalaz znači da neke ćelije u grliću materice izgledaju neobično. 

Mnoge stvari osim raka mogu uzrokovati abnormalne rezultate, uključujući: 

 • HPV, 
 • Menopauza, 
 • Infekcije mokraćnog sistema (UTI), 
 • Gljivične infekcije. 

Papa test identifikuje abnormalne ćelije grlića materice pre nego što imaju priliku da postanu kancerogene, što ukazuje da više od 95% žene koje se leče od prekanceroznih ćelija ne razviju rak grlića materice. 

Drugim rečima nejasan ili abnormalni rezultat Papa testa neće odmah značiti da imate rak. Vaš lekar će razgovarati o nalazima testa i vašim sledećim koracima. 

Preporučuje se da ako imate najmanje 21 godinu i polno ste aktivni, trebali bi obaviti Papa test najmanje svake tri godine, mada je kod nas optimalna PAPA kontrola na šest meseci, odnosno obavezna jednom godišnje, iz razloga šta u Srbiji godišnje oboli od 1400 do 2200 žena, a umire 500 do 650, po čemu smo među vodećim evropskim zemljama. Redovnim kontrolama smanjio bi se rizik od umiranja i do 90%. U godinama od 70 ili više, ne bi trebalo raditi više Papa testove ako su vaša tri prethodna testa bila normalna. 

Kako se zaštititi od raka grlića materice? 

Najbolji način da se zaštitite od raka grlića materice je da se zaštitite od humanog papiloma virusa (HPV). HPV je polno prenosiva infekcija koja može uzrokovati rak grlića materice. 

Nabavite vakcinu protiv HPV-a. Vakcina protiv HPV-a preporučuje se ljudima pre nego što postanu polno aktivni, obično oko 11 ili 12 godina. 

Ako niste vakcinisani i polno ste aktivni, razgovarajte sa svojim lekarom o vakcini. I dalje će vam trebati redovni Papa testovi, jer vakcina ne štiti od svih vrsta HPV-a koji mogu uzrokovati rak. 

Smanjite rizik, koristite kondome, jer oni smanjuju rizik od dobijanja HPV-a. Manja je verovatnost da ćete se zaraziti i zaraziti partnere. Međutim, kondomi ne sprečavaju sve infekcije. 

Ako mislite da ste u opasnosti od polno prenosivih infekcija, važno je da posetite svog lekara radi testiranja i pregleda. 

Nemojte da pušite. Rizik od razvoja raka grlića materice povećava se s dužinom vremena ako pušite i brojem cigareta koje pušite dnevno. 

Preduzmite ove korake kako bi vaš Papa test bio što tačniji. 

Možda će vam biti potrebni češći testovi ako: 

 • ste HIV pozitivni 
 • imate oslabljen imunološki sistem zbog hemoterapije ili transplantacije organa. 

Rano otkrivanje raka grlića materice uz pomoć Papa testa daje vam veće šanse za izlečenje. Papa test takođe može otkriti promene u ćelijama grlića materice koje ukazuju na to da se u budućnosti može razviti rak. 

Rano otkrivanje ovih abnormalnih ćelija uz pomoć Papa testa prvi je korak u zaustavljanju mogućeg razvoja raka grlića materice. 

Vi i vaš lekar ćete odlučiti kada je vreme da započnete Papa testiranje i koliko često bi trebali biti na testu, mada će početak Papa testa biti zasigurno preporučen sa 21 godinom.

Leave a Reply

Required fields are marked*