Zašto su hobiji važni za decu?

Polazak u prvi razred nosi sa sobom značajne promene u životu deteta, a one podrazumevaju veliki korak ka socijalizaciji, prve drugare i odgovornost za domaće zadatke. Ovo je ujedno i idealan period da zainteresujete vaše dete za neku dodatnu aktivnost, kroz koju će razvijati svoj stav, kreativnost i interesovanja.

Dečiji hobiji i njihove posledice se reflektuju na njegovo ponašanje, razmišljanje i navike, pa bi bilo poželjno da se zajedno sa njima angažujete u pronalaženju neke korisne aktivnosti.

Šta decu zaista zanima?

Teško je pronaći odgovor na ovo pitanje. Deca suviše često deluju kao da ni sama ne znaju šta žele, a roditelji neretko bivaju obeshrabreni njihovom neodlučnošću. Međutim, ova pojava je normalna kod dece mlađeg uzrasta i treba ih pustiti da istražuju. Nedostatak iskustva i svakodnevno upoznavanje sa svetom ih čini radoznalim, a vaše je samo da detetu obezbedite mogućnost da svašta proba, vidi i čuje.

Ovo ne mora po svaku cenu da uključuje treninge fudbala, košarke ili časove baleta. Na Vračaru postoje kreativne radionice za decu gde se ona mogu zabaviti uz pedagoški i prijateljski nadzor i otkriti svoje talente. Ako niste iz Beograda, raspitajte se za slične aktivnosti u svom mestu ili sami organizujte zabavu u sopstvenom domu. Kupite mu boje i ponudite da oslika neku staru stolicu. Dete će se osećati korisno, a vi možete dobiti jedno malo umetničko delo.

Drugu krajnost čine deca koja od najmlađih dana pokazuju interesovanje za određenu aktivnost, ili neki umetnički talenat. Ovo takođe treba podržati svim snagama i stvoriti uslove da dete uči i napreduje u onome za šta je prirodno nadareno. Čak i ako se njegova želja u nekom trenutku izgubi ili preusmeri, prihvatite tu promenu kao sastavni deo odrastanja i roditeljstva. Na kraju krajeva, nekad ni sami ne možete da odlučite šta zaista želite. Ne očekujte to ni od dece.

Od kakvih hobija početi?

Nije potrebno da komplikujete dečije hobije niti da trošite velike sume novca za sportske opreme koja će da stoje u nekom ćošću jer se dete u međuvremenu zainteresovalo za neku drugu aktivnost. Njihovu kreativnost i maštu možete pokrenuti u sopstvenom dvorištu ili za kuhinjskim stolom:

 

  • Ponudite detetu da vam pravi društvo svaki put kad spremate jednostavnije stvari i kuhinji. Zadužite ga da oblikuje testo ili dekoriše voće u posudi . Nema sumnje da će nastati veliki nered, ali zamislite sreću na njegovom licu kada mu servirate kolače u čijoj izradi je i ono učestvovalo?
  • Devojčice su prirodno sklone tome da zavire u mamin orman, pa čak i da “pozajme” neki komad njene odeće. Pronađite marame koje više ne koristite, ogrlicu koju mesecima niste nosili ili neki zanimljiv šešir. Ovome dodajte šnale, gumice za kosu i druge aksesoare i gledajte kako nastaje mali modni spektakl u vašem gardaroberu. Dečaci će biti oduševljeni ako ih očevi uključe u popravku bicikla ili izradu kućice za ptice.
  • Sećate li se skupljanja salveta, crteža i flomastera? Postavite izazov pred vaše dete da napravi malu kolekciju ovih ili nekih sličnih stvarčica. Osetiće se odgovorno, uložiće određen trud u ovaj zadatak i imaće nešto svoje. Što je najvažnije, njegovo vreme će biti korisno ispunjeno.
  • Jedno jednostavno rešenje su i boje. Dovoljno je da kupite paket tempera i blok za slikanje, i zabava može da počne! Smejaćete se našaranim prizorima na papiru za koje vaše dete tvrdi da ste to vi sa njim, a ono će biti srećno što vas je tako verodostojno naslikalo. Ukoliko ova inspiracija pređe i na neki deo vašeg zida, setite se da je sve to deo novog hobija!

 

Postoji pregršt zanimljivih stvari kojima možete zabaviti decu, a da to bude i na vaše i na njihovo zadovoljstvo. Što više aktivnosti isprobaju, pre će izgraditi svoja interesovanja, stavove i osećaj odgovornosti. Primetićete kako se sve ovo odražava i na obavljanje školskih obaveza i celokupno ponašanje, a zajedno sa njima i vi ćete uživati!

Leave a Reply

Required fields are marked*