Dete-nema-zub

Zdravi zubi i karijes kod dece

Da li će dete imati lep i zdrav osmeh ne zavisi jedino od genetskog koda koje je dobilo od svojih roditelja. U velikoj meri izgled i zdravlje zuba dece zavise od načina ishrane i isprvnih navika koje imaju u održavanju higijene usta i zuba.

Ukoliko vaše dete pravilno održava higijenu zuba, izrazita potreba za stomatološkim pregledom se verovatno neće pojaviti pre prvog obaveznog sistematskog pregleda za upis u osnovnu školu ili vrtić.

Iako najbolji dečiji stomatolozi preporučuju da prvi pregled zuba bude odmah nakon nicanja, roditelji najčešće zanemaruju urgenciju, te se dete najčešće prvi put nađe u stomatološkoj stolici na obaveznom sistematskom pregledu za upis u školu.

Opšte je poznato da se deca plaše zubara te je jedan od razloga takvog stanja upravo taj.

Pored stomatologa, dete će na sistematskom pregledu pregledati i:

  • Otorinolaringolog,
  • Oftalmolog,
  • Lekar fizijatar,

Pored pregleda, neophodno je uraditi laboratorijsku analizu krvi i urina, kao i proveru vakcinalnog statusa i vakcinacija.

Sa druge strane, ukoliko dete ima karijes, koji je ujedno i najčešće stomatološko oboljenje kod dece, zakazivanje stomatološkog pregleda je neizbežno.

Karijes kod Dece

Karijes se može javiti kod dece neposredno nakon nicanja zuba i može u potpunosti obaviti zub deteta. Ovaj cirkularni karijes, može naneti dosta poteškoća detetu u svom pravilnom rastu i razvoju. Bol izazvan hranom i pićem, samo su jedna od negativnih posledica ovog zubnog oboljenja.

Otežavajuća okolnost je nemogućnost sprovođenja adekvatne intervencije, uzimajući u obzir detetov uzrast. Jedina preporuka je otklanjanje karijesa oštrim ručnim instrumentima. Sve u cilju da se mlečni zubi što duže zadrže.

Kako nastaje karijes kod male dece?

Ovaj karijes se drugačije zove baby bottle karijes jer je nastao kao posledica konzumacije slatkih napitaka kroz flašicu. Neretko majke kako bi utešile svoju bebu umaču cuclu i sokove ili med, što je pogubno za zdravlje zuba.

Kako se boriti protiv karijesa kod dece?

Najčešći izvor nastanka karijesa su bakterije koje razlažu šećere. To ne znači da detetu u potpunosti treba zabraniti unos slatkiša, ali da, treba ga redukovati.

Najbolje je detetu dati slatkiš nakon ili uz obrok kako bi puferski sistemi pljuvačke izašli na kraj sa delovima jače kiselosti. Ukoliko dete stalno nešto žvaće, puferski sitemi pljuvačke slabe, pa je samim tim i otpor zuba na karijes oslabljen.

Jedini način izbegavanja problema vezanih za zdravlje zuba deteta jeste da ih naučite pravilnoj oralnoj higijeni.

Kada treba početi sa održavanjem oralne higijene?

Oralnu higijenu treba sprovoditi odmah nakon nicanja zuba. U najranijem periodu to isključivo zavisi od predanosti i posvećenosti roditelja.

Najranije navike vezane za pranje zuba, pratiće vaše dete kroz čitav život. Pravilno pranje zuba kratkim nežnim pokretima u pravcu rasta zuba je odličan preduslov za razvoj zdrave navike (u pravcu kako kiša pada za gornju vilicu i u pravcu kako trava raste za donju).

Praktični saveti

Korišćenje malih četkica za zube za decu sa motivima njihovih omiljenih crtanih junaka kao i paste za zube sa voćkastim i slatkastim ukusima i mirisima mogu napraviti čitav radosni ritual pre odlaska na spavanje. Ne treba da napominjemo da su dečije paste prilagođene potrebama dece, te ukoliko se desi da ih dete proguta to neće izazvati neželjene posledice.

Ove navike su uvod kasnijem korišćenju intradentalnih četkica, konca za zube i tečnost za ispranje zuba. Pravilne navike sprečiće veoma ozbiljna zubna oboljenja u kasnije životnom dobu. Jedno od najčešćih bolesti zuba je paradontopatija, a posledice mogu biti vrlo ozbiljne.

 

Leave a Reply

Required fields are marked*