Značaj mlečnih proizvoda u ishrani vašeg deteta

Mleko je izuzetno važna namirnica u odrastanju svakog deteta, a poslednjih decenija su se njegova blagotvorna dejstva preispitivala više puta. Ipak, jedno je sigurno, mlečni proizvodi, poput jogurta, sira i raznih mlečnih namaza, igraju veliku ulogu u pravilnoj i zdravoj ishrani deteta.

Zato u tekstu pred vama izdvajamo komponente koje čine mlečne proizvode značajnim za pravilnu ishranu i razvoj vašeg deteta.

Mlečni proizvodi štite i grade imunitet vašeg mališana

Zdravlje deteta je na vrhu prioriteta jednog roditelja, a ishrana je jedan od glavnih faktora koji na to utiču. Zato je važno da namirnice koje dete unosi doprinose jakom imunitetu, a mlečni proizvodi svakako to čine.

Ako ste se zapitali kako to da se preporučuje jogurt za jak imunitet, odgovor se krije u tome što je ovaj mlečni proizvod izuzetno bogat dobrim bakterijama, koje veoma pozitivno utiču na imunitet dece i odraslih.

Osim toga, na tržištu se mogu pronaći određeni jogurti bogati vitaminom D. Ova formula može biti izuzetno značajna za imunitet, pa tako prilikom izbora ovog mlečnog proizvoda obratite pažnju na sastav.

Kada je reč o sirevima, za malu decu se najpre preporučuje kravlji, neslani sir. Kako rastu, deci se mogu uvoditi i ostali sirevi.

Kalcijum za pravilan rast i razvoj kostiju kod dece

Verujemo da ste prvo pomislili na kalcijum kada su u pitanju mlečni proizvodi, i zaista niste pogrešili. U mlečnim proizvodima se nalazi ovaj izuzetno značajan nutritijent koji doprinosi pravilnom rastu i razvoju kostiju, ali i zuba kod dece.

U periodu kada se dete razvija i konstatno raste, neophodno je unositi dovoljne količine kalcijuma, a one značajno variraju u odnosu na uzrast vašeg deteta. Ono što je izuzetno važno jeste da se obroci, odnosno užine sa mlečnim proizvodima nikako ne preskaču.

Tako vaše dete može popiti šolju jogurta za doručak ili večeru, a možete mu pripremiti milkšejk za užinu. Iako se kalcijum nalazi i u određenom povrću, mlečni proizvodi su glavni izvor ovog nutrijenta, a i deca će ih radije odabrati zbog ukusa koji se lakše može prilagoditi.

Mlečne masti kao izvor energije

Jedan od načina da bebe i deca dobiju optimalnu količinu masnoće, koja im daje energiju jeste i kroz konzumiranje mlečnih proizvoda. Zato deci treba kupovati mlečne proizvode koji imaju dovoljno masnoće u sebi. Ipak, budite oprezni jer ne važi za svaki mlečni proizvod isto.

Primera radi, bebe mogu da piju punomasni jogurt, ali potpuno je drugačija situacija sa mlekom. O tome kada je vaše dete spremno za punomasno mleko treba da se konsultujete sa pedijatrom.

Kada se deci uvode mlečni proizvodi u ishranu?

Baš kao i sve namirnice, mlečni proizvodi se uvode u određenom periodu u ishranu deteta, a najvažnije sa ovog aspekta jeste posmatrati mlečne proizvode odvojeno.

Zbog čega je to tako?

Zato što se svaki mlečni proizvod uvodi u različito vreme. Primera radi, jogurt se bebi može uvesti najčešće od osmog meseca. U istom periodu, sa manjim zakašnjenjem, beba može početi sa konzumiranjem sira, i to isključivo neslanog kravljeg.

Oko desetog meseca beba može jesti i pavlaku, kao i kiselo mleko, koje obično izbegavaju na početku zbog njihovog specifičnog kiselkastog ukusa.

Najkasnije se uvodi mleko

Kada je reč o kravljem mleku, ono se ne preporučuje pre prve godine. Kako navode pedijatri, jedan od razloga za to je rizik da beba pređe sa majčinog mleka na kravlje, što se ne savetuje tokom prve godine života.

Mlečni proizvodi su nešto na čemu su generacije odrasle, a tehnologija koju poznajemo danas učinila je izbor nikad većim. Zato pronađite mlečni proizvod u koji će vaš mališan voleti, i uživajte u pravilnom razvoju svog deteta.

Leave a Reply

Required fields are marked*