strah-anksioznost-žena

VTO i anksioznost – kako sačuvati balans tokom procedure

Vantelesna oplodnja je rešenje za mnoge parove koji se bore za potomstvo. San da se ostvare se u ulozi majke mnoge žene ne mogu da ostvare tako lako. Međutim, zahvaljujući inovativnim i pre svega bezbednim pristupima u svetu medicine danas, šanse za začeće su značajno povećane za parove koji se nose sa sterilitetom.

Ako razmišljate o VTO ili ste već ušli u proceduru, verovatno ste već iskusili zabrinutost i anksioznost. Briga o rezultatima procesa, ali i emotivne turbulencije i oscilacije mogu poremetiti vašu ravnotežu. Stoga smo izdvojili nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da upravljate stresom i anksioznošću tokom procedure. Pročitajte. 

Razmislite – šta je to što vas brine?

Pre nego što možete da ovladate svojom anksioznošću i uopšte se posvetite ublažavanju ili uklanjanju negativnih misli, potrebno je da odredite jasno: šta je to što vas brine? Kada se pripremate za vantelesnu oplodnju ili ste već započeli proceduru, izvesno je da ćete se zabrinuti. Ovo nisu trenuci kada treba da prosuđujete da li su vaše brige opravdane ili nisu. Jednostavno slušajte svoje misli i uočite koje su to brige koje se ponavljaju.

Moguće je da ćete misliti o tome hoće li će proces biti uspešan i da li ćete zatrudneti i dobiti bebu. Neka uobičajena pitanja koja se mogu javiti jesu i ona da li radite sve što treba za zdravo začeće i da li možda vaši zdravstveni problemi ne mogu da se reše. Mnoge žene brine da li ih okolina osuđuje, ali i da li su možda razočarale svog partnera. 

žena-zabrinutost
Pixabay.com

Da li je trebalo da pokušam da zatrudnim ranije u životu? Možda mi suprug zamera? Kako da ostanem smirena? Ako su ovo pitanja koja vam se nameću, sve je u redu. Samo ih prihvatite kao svoje brige i svaku saosećajno i objektivno preispitajte.

Primera radi, za brige o uspehu vantelesne oplodnje, o pripremama i budućoj deci, razgovarajte sa svojim lekarom. Sa razumevanjem vašeg jedinstvenog zdravstvenog profila i znanjem o statistici uspeha VTO, lekar može da vas umiri. Kad god osetite da vas ove brige preplave, pregledajte dokaze koje ste dobili u lekarskoj ordinaciji. Imajte na umu, većina parova koji se bori sa neplodnošću na kraju ima decu. Vaš put do roditeljstva možda neće izgledati isto kao što ste očekivali, ali je svakako vaš put. Takođe, mnoge žene uspešno zatrudne nakon VTO ili drugih tretmana za lečenje steriliteta.

Što se tiče mišljenja drugih ljudi, ostavite to po strani. Budite sebi najbolji prijatelj. Jednostavno osvetlite svoje brige i sagledajte ih realno. Da li vas prijatelji sa decom osuđuju? Skoro sasvim sigurno, ne. Da li je vaš partner ogorčen? Opet, najverovatnije nije. Ukoliko popričate o brigama i mislima koje vas muče sa svojim partnerom, prijateljima ili porodicom, otkrićete da mnoge od njih jednostavno nisu stvarne.

Promenite svoj način razmišljanja

Jednom kada prihvatite brige koje imate i pogledate dokaze das u nerealne, pronađite produktivnije načine da preoblikujete svoje misli. Zapitajte se o čemu želite da razmišljate umesto da brinete. Primera radi, ako ste zabrinuti za svog partnera, razmislite o divnim načinima na koje ste sazreli i postali jači kao par tokom VTO iskustva. Brine vas krajnji ishod procedure? Uverite se da radite sve što je u vašoj moći da povećate šanse za začeće. Možete kreirati svoj plan ishrane, razmisliti o strategijama opuštanja, raspitati se koje vežbe možete da radite i koliko da budete fizički aktivni. Takođe, ako želite da saznate više o tome šta je vantelesna oplodnja i kako izgleda čitava procedura pogledajte na ovoj stranici: https://www.gemmaclinic.rs/vantelesna-oplodnja/. Potkrepljeni informacijama bićete mirniji, a za sve nedoumice možete se dodatno obratiti svom timu za plodnost. 

Ograničite brigu – vremenski 

Jedan od jednostavnijih a delotvornijih “trikova” kada je u pitanju anksioznost svakako je onaj koji se tiče vremenskog ograničenja. Izvesno je da ćete zbog vantelesne oplodne biti zabrinuti. Međutim, kako ne biste brinuli ceo dan i da vas negativne misli ne ometaju u normalnim aktivnostima, odredite vreme i prostor od najviše 30 minuta kada možete da brinete. Kada se poslužite ovom strategijom, vrlo brzo ćete uvideti da produktivnije koristite vreme. Fokus će vam biti na rešavanju problema, a ne na razmišljanju o brigama. 

Kada “vreme za brigu” istekne, pokušajte da ostavite negativne misli po strani. Ako vam se neka briga prikrade van tog vremena, možete da napravite belešku o tome i potpuno svesno kažete sebi da možete o tome brinuti kasnije. 

Razgovarajte s partnerom otvoreno

vto
Pixabay.com

Dok prolazite kroz VTO, važno je da se setite da vam je partner glavni saborac, što znači da imate drugu osobu sa istim (ili sličnim) željama, potrebama i stresorima tokom ovog procesa. Dajte prednost saosećajnoj komunikaciji, otvoreno razgovarajte o svemu i poklonite jedno drugom vreme i mimo procedure. Pored razgovora o bebi, brigama i nadanjima koja imate ostavite prostora i za druge teme koje su vam važne. Dogovorite se da jednom nedeljno izađete na večeru ili jednostavno prošetate po kvartu na kraju dana.

Samo nežno prema sebi

Bitno je da odvojite vreme i za sebe tokom VTO procedure. Počnite od vežbi svesnosti poput joge, meditacije ili vođenja dnevnika kako identifikovali brige. Možda ćete uživati čitajući svoje omiljene knjige ili časopise, dok šetate, slušate muziku ili častite sebe odlaskom na pedikir. Pronađite ono što vas umiruje.

Uključite u dnevnu rutinu sve one stvari koje uživate da radite i koje vas leče. Neka to budu aktivnosti koje rado obavljate, a ne dodatne obaveze na listi koje “treba” ili “mora” da se odrade i stoga nameću pritisak i postaju razlog više za anksioznost. Pretvorite, “5 minuta za sebe” u sate zadovoljstva.

Potražite podršku

Anksioznost i zabrinutost zbog vantelesne oplodnje su normalni, ali to ne znači da morate kroz to da prolazite sami. Naprotiv, osvestite da su drugi ljudi prošli kroz iste izazove. Obratite se grupama za podršku kako biste saosećali, smejali se i plakali sa parovima koji takođe prolaze kroz VTO.

Profesionalni savetnici, psiholozi i terapeuti su još jedan neprocenjiv resurs. Borba sa sterilitetom je teška. Dozvolite sebi da primite pomoć od nekoga ko ima alate da vas vodi kroz ovo emocionalno putovanje.

Na kraju, imajte na umu da je VTO proces koji traje, da se odvija korak po korak. Prirodno je da brinete, ali se fokusirajte na cilj – kako da smanjite uticaj briga na vaš život i da ih preoblikujete u produktivnije i  pozitivnije iskustvo.

Leave a Reply

Required fields are marked*