Kako motivisati dete da čita

Izreka „Knjiga je čovekov najbolji prijatelj“ odavno je u našem društvu izgubila smisao. Iako je knjiga mnogo korisnija od telefona, veliki procenat dece vreme provodi gledajući razne sadržaje na internetu. U savremenom digitalnom dobu podsticanje ljubavi prema knjigama postaje izazov za roditelje, učitelje i nastavnike. Čitanje unapređuje razvoj mozga, utiče na socijalne veštine, a knjige mogu biti nepresušni izvor zabave. Čitanje iz zadovoljstva utiče na uspeh u različitim oblastima. Može biti od velike koristi jer je dokazano da deca koja više čitaju imaju i bolji uspeh u školi.

Budite primer svojoj deci

Roditelji često kupuju knjige za decu i nadaju se da će ona zavoleti čitanje. Ovo ponekad nije dovoljno i naviku čitanja treba ukoreniti još u ranom detinjstvu. Da biste došli do toga da dete uzme knjigu i krene samo da čita, nekada je potrebno da se ovoj želji ozbiljnije posvetite. Naravno, deca su različita kao i odrasli, imaju drugačija interesovanja, ali je vrlo bitna činjenica da mališani često oponašaju roditelje. Oni uče o životu posmatrajući roditeljsko ponašanje, pa ako nije slučaj da vas baš često vide sa knjigom, onda su i vaša očekivanja kontradiktorna i neosnovana. Stručnjaci tvrde da je najefikasniji način da motivišete dete da zavoli knjige upravo pružanje primera.

Upoznajte decu sa knjigama u najranijem uzrastu

Čitajte im dok su još sasvim mali, približite im čitanje kroz igru i trudite se da bude zanimljivo. Još od najranijeg uzrasta čitajte priče i bajke, zainteresujte ih da pogledaju ilustracije u slikovnicama i povezuju ih sa tekstom. Možete odrediti neko doba dana za to. Mnogi roditelji čitaju deci pred spavanje, ali ovo ne mora biti pravilo. Sami organizujte vreme koje ćete posvetiti knjigama i deci, a to može biti bilo kada.

Danas su knjige za decu izuzetno zanimljive i interesantne. Postoje poučne i prelepo ilustrovane slikovnice, tako da svako dete može pronaći ono što mu odgovara. Svaka štamparija i izdavačka kuća posebnu pažnju posvećuje knjigama za decu. Ukoliko imate želju da odštampate knjigu ili slikovnicu koja će posebno zainteresovati vaše dete, to je moguće. Savremena štamparije pružaju vam mogućnost da napravite personalizovanu knjigu gde će se glavni junak zvati kao vaše dete, a ostali likovi u knjizi kao njegovi drugari. Na vama je da upotrebite maštu i na ovaj način obradujete svoje dete i učinite da još više zavoli čitanje.

Nemojte terati dete da nauči da čita

Neka deca ne nauče da čitaju dok ne napune sedam godina. Ovo ne znači ništa, jer će vrlo brzo sustići vršnjake koji već čitaju. Nema nikakve koristi od toga da insistirate i tražite od deteta da rano nauči da čita. Ovo čak može izazvati i kontraefekat i dete jednostavno gubi interesovanje za knjigama. Nemojte prestajati da čitate detetu čak i kada ono to i samo ume. Sve dok pokazuje interesovanje da zajedno čitate, nastavite to da radite, a onda porazgovarajte o toj knjizi i razmenite mišljenja. Ovo će decu motivisati da pročitaju još novih knjiga i što je najvažnije, da razumeju pročitano. Vaše dete će zauvek pamtiti trenutke koje je sa vama provelo u razgovoru o knjigama i o tome će kasnije pričati svojoj deci. 

Prednosti dece koja vole da čitaju

Deca koja čitaju mnogo bolje razumeju gradivo u školi i imaju veći fond reči. Svoje umeće komunikacije pokazaće pri odgovaranju iz bilo kog predmeta. Prilikom pisanja sastava sklopiće pravilne rečenice i biće uspešniji na tom polju. Takva deca su obično radoznala, pa žele da se raspitaju i saznaju značenje svake nepoznate reči. Možda će vam neko reći da su deca koja znaju da čitaju pre nego što pođu u školu često nestašna i neposlušna na časovima, jer im je dosadno dok njihovi drugari tek uče slova. Međutim, ne opterećujte se takvim izjavama. Ako je vaše dete pokazalo interesovanje za čitanjem, ne uskraćujte mu tu radoznalost. 

Kako bi roditelj na pravi način osluškivao želje i interesovanja svog deteta, te podstakao njegov intelektualni razvoj, neophodno je da mu posveti vreme. Sa svojom decom posećujte knjižare i biblioteke, razgovarajte o njihovim interesovanjima. Naravno, u svemu ovome bitna je i uloga nastavnika i učitelja, jer ako im oni književnost predstave na zanimljiv način, kod dece će se razviti još veća želja za novim knjigama. 

Leave a Reply

Required fields are marked*