Zašto je važno da svaka mama ima tih „5 minuta za sebe“?

Postoji izreka koja kaže da se majka rađa kada i njeno dete. Svaka od nas je najpre žena, a kasnije se može ostvariti kao majka. Time dobija potpuno novu ulogu, čije je izazove nemoguće spoznati dok se i same ne nađemo u toj ulozi. 

Nema sumnje da se sa majčinstvom u srce žene useljava novo biće, koje najčešće uzima primat nad svim drugim osobama u njenom životu. Zajedno sa ljubavlju, od prvog dana javlja se i osećaj ogromne odgovornosti prema jednom novom životu.

Verovatno su kod većine majki, i mnogo vremena nakon što dete odraste, najdominantnija upravo dva pomenuta osećaja – ljubav i briga. Na tom putu, žene često zanemaruju sebe i sopstvene potrebe. Zašto je značajno da ipak ne zapostave svoj lični život, pročitajte u narednim redovima.

Bitno je da se i dalje osećate dobro u svojoj koži

Pelene, kašice, igračke, ili domaći zadaci, dečji hobiji i obroci, pogotovo kada imate više dece, mogu biti zaista jako zahtevni i ostavljati vrlo malo vremena za bavljenje sopstvenim izgledom.

Ukoliko ste od ranije ljubitelj lepe i kvalitetne garderobe, pronađite malo vremena da sebe ponovo obradujete. Samo nekoliko komada nove odeće, kakvi su, na primer, dizajnerski kaputi za žene, mogu oplemeniti vaš ormar i postojećim komadima odeće dati potpuno novi sjaj.

Ako je ranije poseta kozmetičaru ili frizeru bila neizostavni deo vaše nedeljne rutine, pokušajte da i sada, uz pomoć drugih članova porodice, obezbedite sebi vreme za ulepšavanje, pa makar to bilo i ređe. Neće vam uvek biti lako da to sprovedete, što nije znak da treba da odustanete. 

Stari ili novi hobiji i veštine mogu vas dodatno motivisati

Kada nas na kraju dana ili nedelje čeka neka aktivnost koja nas čini srećnima, nema sumnje da smo dodatno ohrabreni da uspešno i efikasno obavljamo redovne obaveze. 

Ako volite ples, neki vid sporta ili vas raduje usvajanje neke nove veštine, nemojte oklevati da to sebi i pružite. Povremene aktivnosti koje nemaju nikakve veze sa vašim porodičnim obavezama razonodiće vas i učiniti da se dodatno uželite svoje dece za to vreme.

Možda vas ne čini uvek srećnom da izađete iz kuće ako želite vreme za opuštanje. Uz stranice knjige koju odavno želite da pročitate ili novu seriju takođe možete privremeno zaboraviti na svakodnevne majčinske brige i zadatke.

Redovno kontrolisanje svog zdravlja ne treba da odlažete

Usled brojnih obaveza koje majke imaju, često ne stave samo svoja interesovanja i želje na začelje prioriteta, već i svoje zdravlje, što ne može biti korisno ni za jednog člana porodice.

Iako nije uvek lako naći vreme, neophodno je da ga ipak pronađemo kada je reč o sopstvenom zdravlju. Ukoliko se ne osećamo dobro, a zanemarujemo signale svog tela, možemo značajno zakomplikovati život i sebi i svojoj porodici.

Ženama se savetuje da obavezno posećuju ginekologa, minimum jednom godišnje. Takođe je preporučljivo da redovno odlaze stomatologu, a da ostale posete lekarima organizuju prema svojim potrebama.

Na kraju, deca usvajaju od svojih roditelja čak i odnos prema zdravlju, pa je važno da taj aspekt života ne zanemarujemo i kako ne bismo bili loš uzor potomcima.

Ne uskraćujte sebi vreme sa partnerom

Nije retkost da se dvoje ljudi udalje kao partneri i potpuno posvete poslovnim i roditeljskim izazovima, a svoj odnos zapostave. Nažalost, od takvog ophođenja prema svojoj ljubavnoj vezi nemamo baš nikakve koristi.

Nije uvek moguće ukrasti vreme od svih drugih dnevnih obaveza i posvetiti ga svojoj drugoj polovini. Pa ipak, trebalo bi da u dogovoru sa njime pokušate da ipak obezbedite vreme samo za vas – dovoljno je da odete u zajedničku šetnju, izađete na večeru ili odete u bisokop.

Iako su deca izvor velike radosti i ljubavi, ne treba izgubiti iz vida da ste najpre postojali vi i partner, a da su deca došla kasnije, kao plod tog odnosa. Zato njihovo prisustvo ne treba da skrajne taj odnos, već samo da ga obogati. 

Negujte i ostale odnose sa ljudima koji su vam važni

Čak i kada je reč o maloj deci, verovatno ste već postali svesni da i ona, pored vas kao roditelja, u svom životu priželjkuju i prisustvo drugih ljudi, naročito svojih vršnjaka.

To nam je pokazatelj da je važno održavati kontakte sa svojim prijateljima, i dalje se družiti i negovati svoj socijalni život. Ma koliko da su čvrste i značajne veze između članova porodice, potrebni su nam kontakti i sa ljudima približnih godina, sa kojima nas spajaju interesovanja, sa kojima imamo slične teme i sa kojima uživamo da provodimo vreme.

Onog momenta kada žena postane majka, njen život se dodatno obogaćuje, ali ne prestaju njene dotadašnje druge uloge – sestre, ćerke, koleginice i dr, pa je važno za njeno psihičko zdravlje da i dalje posvećuje pažnju i tim odnosima.

Ne zaboravite: deca uče od vas!

Ako na početku svog majčinstva pokažete deci da su svi članovi porodice važni i svačije potrebe bitne, ona će biti naučena da poštuju druge i to im neće biti ništa neobično.

Za vreme koje provedete brinući o sebi postići ćete barem dva cilja – sebe ćete učiniti srećnom, a dete osetljivim i na potrebe drugih ljudi. Nema izgovora da i dalje zapostavljate svoje želje, krenite u njihovo ostvarivanje!

Leave a Reply

Required fields are marked*