Vodič za higijenu i negu zuba u trudnoći

Većina mladih žena je verovatno čula od svojih majki, baka ili drugih starijih ženskih osoba, kako se u trudnoći naglo pogoršava zdravlje zuba. Međutim, to jednostavno nije tačno. Istina je da kod nekih žena trudnoća može dovesti do problema sa zubima, uključujući bolesti desni i povećan rizik od karijesa, ali pravilna nega zuba u trudnoći, oralna higijena kod kuće i profesionalna pomoć vašeg stomatologa, obezbediće da vaši zubi ostanu zdravi.

Hormonske promene koje se dešavaju tokom trudnoće, naročito porast progesterona, odgovorne su za povećanu osetljivost desni, njihovu upalu i krvarenje, odnosno za stomatološka stanja kao što su gingivitis i u težim slučajevima parodontopatija. Ono što posebno treba imati na umu jesu tvrdnje naučnika da problemi sa desnima u trudnoći mogu da se dovedu u vezu sa povećanim rizikom od prevremenog rođenja bebe.

Sa druge strane, ubeđenje da zubi postaju „mekši i nežniji“ tokom trudnoće zbog nedostatka određenih minerala, pre svega kalcijuma, naučnici potpuno isključuju. Brojne naučne studije su dokazale da mineralni sastav zuba u trudnoći ostaje isti, ne menja se čak ni u slučajevima kada je ishrana trudnice siromašna mineralima. Ako majka nema dovoljan unos kalcijuma tokom trudnoće, njene kosti – a nikako zubi – obezbeđuju kalcijum koji je potreban za razvoj bebe. I što je još važnije, eventualni nedostatak kalcijuma, kao i drugih minerala se brzo nadoknađuje ako se primenjuje pravilna ishrana u trudnoći. Razlog za pojavu karijesa u trudnoći pre treba tražiti u promeni oralne flore u ustima, tj. u povećanju kiselosti i povećanom prisustvu bakterija, nego u nedostatku minerala.

Sve u svemu, hormonske promene u telu žene tokom trudnoće svakako povećavaju rizik od određenih stomatoloških tegoba, a osim toga, zbog potencijalnog rizika od oštećenja ploda, neke stomatološke procedure se ne preporučuju u trudnoći. Zato je za trudnice veoma važno da se posebno brinu o zdravlju svojih zuba tokom gestacijskog perioda.

Zdravlje zuba pre trudnoće

Manje je verovatno da ćete imati dentalne probleme u toku trudnoće ako već imate dobre higijenske navike. Drugim rečima, ako perete svoje zube najmanje dva puta dnevno, ako koristite pastu koja sadrži fluor, koristite konaca za čišćenje prostora između zuba i redovno posećujete svog stomatologa, nemojte se plašiti za zdravlje vaših zuba u trudnoći.

Ipak, ako planirate trudnoću, a potrebne su vam određene stomatološke intervencije, obavezno obavestite svog zubara o svojim planovima vezanim za trudnoću. Najbolje je za vas da uradite estetske stomatološke procedure, kao i sve neophodne dentalne hirurške intervencije pre nego što zatrudnite, kako bi vaši zubi bili što bolje pripremljeni za promene koje očekuju vaš organizam nakon što ostanete u drugom stanju. A ukoliko vam je neophodan bilo koji stomatološki tretman u toku trudnoće, znajte da se on može obaviti tek nakon prvog trimestra.

Recite vašem stomatologu ako ste trudni

Trudnoća može da utiče na plan stomatologa za očuvanje zdravlja vaših zuba. Na primer, stomatolog će, ako zna da ste u drugom stanju, sigurno odložiti potrebno rentgensko snimanje dok ste u prva tri meseca trudnoće. Ako vaše stomatološko stanje zahteva upotrebnu anestezije radi stomatološke intervencije, ili terapiju lekovima, stomatolog će, uz konsultaciju sa ginekologom, odrediti koje medikamente smete da koristite kako ne biste ugrozili plod.

Dentalni faktori rizika u trudnoći

Osim promenjenog statusa hormona, faktori koji negativno utiču na zdravlje vaših zuba i desni u trudnoći su i trudničko povraćanje, kao i pojačana želja za slatkišima, koja je prisutna kod velikog broja trudnica. Najzad, u trudnoći se često javlja nagon za povraćanjem za vreme pranja zuba, što može negativno uticati na sam proces oralne higijene i nege zuba tokom trudnoće.

Problemi sa desnima

Tokom trudnoće, problemi sa desnima se ne javljaju zbog povećanog plaka, već zbog lošijeg odgovora organizma na plak usled povećanog nivoa hormona. Promena hormonskog statusa u trudnoći može neke žene učiniti podložnijim problemima sa desnima. Naime, za vreme trudnoće ženski polni hormoni preplavljuju telo. Hormoni deluju tako što prokrvljuju tkivo usled čega se u njemu zadržava više tečnosti. Iako takve promene u tkivu imaju pozitivno dejstvo na kožu jer je hidriraju, desni pate zbog njih.

U tkivu se nagomilava voda, ono se opušta i lakše dolazi do upale desni i do krvarenja. Tada je i bakterijama olakšan posao – one lakše mogu da napadnu gleđ, zubi nisu više tako čvrsto „usađeni“ u meso, usled čega se mogu stvoriti tzv. džepovi.

Upala desni se stručno zove trudnički gingivitis. Najčešće se javlja u toku drugog tromesečja trudnoće, a simptomi uključuju oticanje i krvarenje desni, naročito izraženo tokom pranja zuba četkicom. Sa druge strane, parodontopatija je hronična infekcija čije stanje se tokom trudnoće može pogoršati. Parodontopatija je uzrokovana nelečenjem gingivitisa i naročito je opasna ako je nedijagnostikovana ili nelečena, sa krajnjom posledicom gubitka zuba. Ovo hronično oboljenje takođe povećava rizik od prevremnog porođaja.

Povraćanje usled jutarnje mučnine šteti zubima

Povraćanje povezano sa jutarnjom mučninom je jedan od najučestalijih pratilaca trudnih žena. Međutim, ono što ne zna baš svaka trudinca je činjenica da povraćanje može da bude štetno za zube. Naime, usled povraćanja jaka želudačna kiselina dolazi u usnu duplju i prekriva zubnu gleđ. Zbog toga učestalo, svakodnevno povraćanje može oštetiti zubnu gleđ i povećati rizik od pojave karijesa.

Šta činiti?

  • Izbegavajte pranje zuba četkicom odmah nakon povraćanja. Dok su zubi prekriveni želudačnom kiselinom, jak pritisak četkicom može oštetiti gleđ zuba.
  • Temeljno isperite usta običnom vodom. Možete da koristete vodu za ispiranje usta sa dodatkom fluora (bilo bi dobro da počnete da je upotrebljavate makar tokom trudnoće).
  • Ako nemate fluoridnu vodu, stavite pastu za zube na prst i utrljajte je prstom na zube. Zatim dobro isperite vodom.
  • Zube možete oprati četkicom tek sat vremena nakon povraćanja.

Nagon za povraćanjem u toku pranja zuba četkicom

Kod izvesnog broja trudnica, pranje zuba četkicom, naročito umnjaka, izaziva nagon za povraćanjem, zbog čega one često nevoljno peru zube. Ipak,  ako želite da ih zaštitite od karijesa i od upale desni, pranje zuba mora da bude redovno.

Šta činiti?

  • Koristite četkicu za zube sa malom glavom, kao što je četkica za malu decu.
  • Ne žurite. Polako perite zube.
  • Pravilno disanje vam može pomoći da izbegnete nagon za povraćanjem. Zatvorite oči i skoncentrišite se na vaše disanje, ili pokušajte da na drugi način skrenete misli, recimo slušanjem omiljene muzike tokom pranja zuba.
  • Ako vam se čini da ukus zubne paste izaziva nagon za povraćanjem, pređite na drugu pastu.
  • Ukoliko je nagon prejak i neizdrživ, neko vreme samo ispirajte usta vodom, kao i fluoridnom vodom za ispiranje usta, ali se vratite pranju četkicom što je pre moguće.

Velika želja za slatkišima u trudnoći

Neke žene tokom trudnoće imaju pojačanu potrebu za hranom. Međutim, povećano konzumiranje slaktiša može povećati rizik od propadanja zuba, i morate uvek imati na umu da je šećer jedan od najvećih neprijatelja zuba. Zato pokušajte da konzumirate hranu koja ima manje količine šećera. Izaberite zdraviju opciju, kao što je, na primer, sveže voće – i ono ima sladak ukus, a osim toga voće je odlično za jačanje imuniteta. Nakon slatkih zalogaja obavezno bar isperite zube vodom, mada je najbolje da ih operete.

Kako zaštitit zube u trudnoći?

Recite svom stomatologu ako imate bilo kakve probleme sa desnima. Koristite mekanu četkicu za zube i redovno perite zube, najmanje dva puta dnevno. Koristite pastu za zube koja sadrži fluor koji jača zubnu gleđ i sprečava propadanje zuba.

Ako tokom trudnoće imate problema sa desnima, veoma je važno da nakon porođaja stomatolog proveri vaše desni. Iako većina tegoba sa desnima uzrokovana promenom statusa hormona jednostavno nestane nakon porođaja, kod malog procenta žena je možda oboljenje desni uznapredovalo i trebalo bi im lečenje kako bi se problem što jednostavnije i što brže rešio.

Bolesti zuba mogu uticati na razvoj ploda

Redovna nega zuba nije važna samo da bi se sprečile natečenost i krvarenje desni. Naime, brojna naučna istraživanja su dokazala vezu između bolesti desni kod trudnica i prevremenog porođaja sa malom telesnom težinom novorođenčeta.

Rezultati studija su pokazali da su trudnice koje imaju problema sa upalom desni u 7 puta većem riziku od prevremnog porođaja u odnosu na žene sa zdravim desnima. Drugim rečima, 18 od svakih 100 prevremenih porođaja mogu biti povezani sa gingivitisom i parodontopatijom.

Kao i kod svake druge infekcije, tako i kod infekcije desni, naš organizam ulaže puno napora da se bori protiv upalnog procesa. To znači da se telo bori protiv nepoželjnih bakterija susptancama koje deluju štetno i dovode do smanjenja prokrvljenosti placente. Posledica toga je da se beba u maminom stomaku više ne hrani optimalno i zbog toga može biti previša mala za svoj razvojni period, ili se javljaju prevremeni trudovi, pa i prevremeni porođaj.

Međutim, razloga za preteranu brigu nema, s ozbirom da rizik po nerođene bebe može potpuno da se isključi i to na vrlo jednostavan način – pojačanom negom i higijenom usne duplje. Takođe, veoma je važno da ako planirate trudnoću uradite detaljan stomatološki pregled, gde će vaš zubar pregledati vaše desni, očistiti zube, ukloniti kamenac i dati vam savete čega se treba pridržavati u narednih devet meseci. Ukoliko budete poštovali sugestije stomatologa, dobre su šanse da ćete potpuno eliminisati agresivne bakterije iz oralne regije i da ćete uspeti da očuvate zdravlje desni. Najzad, ukoliko već postoji neki stomatološki problem, odgovarajuća dentalna procedura tokom trudnoće smanjiće rizik od prevremenog porođaja.

 

Leave a Reply

Required fields are marked*