hrana za bebe

Kako se zamrzava hrana za bebe i decu

I pored toga što je najkorisnije i najpreporučljivije za čoveka, a naravno posebno za najmlađe, da konzumiraju hranu netom ubranu i spremljenu, postoje situacije koje i te kako opravdavaju zamrzavanje hrane.

Kada su bebe u pitanju, ovo se pre svega odnosi na namirnice sezonskog karaktera, odnosno na voće i povrće, bilo u neprerađenom obliku, bilo u vidu raznih kašica koje, često prezaposlene i raznim obavezama okupirane mame, mogu da spreme u većim količinama i da ih zamrznu.

I time, ne samo da mališanima obezbede potrebne vitamine tokom čitave godine,već i sebi pomažu, ostvarujući popriličnu uštedu vremena time što će spremiti veće količine kašica, zamrnuti ih i vaditi iz zamrzivača po potrebi, odnosno, za mnoge od njih po unapred spremljenom nedeljnom rasporedu ishrane deteta.

Podrazumeva se da se sa davanjem detetu zamrzavanih jela ne počinje pre navršenih pet do šest meseci, do kada se obično hrani isključivo majčinim mlekom. I da je reč o hrani koja je najpre zdravstveno bezbedna, a da način njene pripreme omogućava maksimalno očuvanje nutritivnih svojstava. Za zamrzavanje se koriste zreli plodovi voća i povrća, kao i meso najvišeg kvaliteta. Jako je značajno stalno imati na umu činjenicu da zamrznuta hrana propada daleko brže od sveže, budući da pri zamrzavanju dolazi do oštećenja ćelija, što je posledica širenja kristala leda.

Kako spremiti hranu za bebe koja će biti zamrznuta

Osim voća i povrća koje nameravate da zamrznete – najbolje je nabaviti organski uzgojene namirnice ukolike ste u mogućnosti, a podrazumeva se da su sveže, potrebne su vam: posude za led, blender ili štapni mikser, plastične kese za slaganje zamrznutih namirnica, gumice i samolepljive etikete na kojima ćete napisati šta je u kesi na koju zalepite etiketu.

Obratiti pažnju: staklene bočice u kojima je bila industrijska hrana za bebe nije pogodna za zamrzavanje hrane za bebe, budući da ipak postoji mogućnost njihovog pucanja na niskim temperturama, a eventualni komadići stakla mogu ugroziti zdravlje bebe.

Namirnice koje vaša beba već može da jede, kao i one koje ćete joj uvoditi u ishranu tokom narednih meseci, pripremiti za kuvanje: oprati, usitniti, obariti u vodi ili kuvati na pari. Obratiti posebnu pažnju na meso, ukoliko i njega pripremate za zamrzavanje: potrebno je dobro ga skuvati, ne samo da bi beba mogla da ga jede, već i stoga da bi se izbeglo njegovo kontaminiranje bakterijama.

Obarene namirnice izblendirati, dodajući malo vode u kojoj su se kuvale. Pire koji se tako dobija sipati u posudice za led, zamrznuti ih pa izvaditi iz tih posuda, spakovati u kese, dobro ih zatvoriti i vratiti u zamrzivač.

Hranu za bebe trebalo bi čuvati na dnu friza. Nije pogodno da se nalazi u vratima i prednjim delovima friza. Najbolji rashladni uređaj za čuvanje hrane za bebe je zamrzivač popularno nazvan sandučar, kaže naš sagovornik iz firme za hlađenje Status Frigo.

Ponovno zamrzavanje hrane za bebe dozvoljeno je jedino u slučaju da je posle odmrzavanja ponovo termički obrađeno. Ovo ne važi jedino za majčino mleko, koje se posle jednog zamrzavanja ne može ponovo zamrznuti, ma na koji način da je po drugi put obrađeno termički.

Do kada bi trebalo upotrebiti zamrznutu hranu

Preporučuje se da se ovako spremljena hrana za bebe utroši u roku od tri meseca, iako se smatra da joj je rok trajanja od osam do 12 meseci. Naravno, najbolje je i najoptimalnije da se utroši u roku od mesec dana.

Po odmrzavanju rok trajanja duboko zamrznutih namirnica spremljenih za bebu je 24 časa.

Zamrznute kašice se najsigurnije odmrzavaju tako što se izvade iz zamrzivača i ostave i frižideru dok se potpuno ne odmrznu, za šta ima dovoljno vremen do jutra. Podgrevaju se stavljanjem posude u kojoj se nalaze u toplu ili mlaku vodu, nikako u vruću ili vrelu.

Korišćenje mikrotalasne rerne za grejanje bebine hrane se ne preporučuje, budući da se tu hrana zagreva neravnomerno.

Pre hranjenja bebe nužno je proveriti da li se hrana ohladila do temperature koja njoj odgovara.

Zamrzavanje voća:

 • avokado: zamrznuti ga iseckan na komade dovoljne veličine, budući da izblendiran može potamneti
 • borovnice: zamrzavati cele plodove
 • breskve: u komadima ili skuvane
 • bundeva: najbolje se zamrzava isečena na komadiće ili kuvana
 • dinje: najukusnija je kao sastavni deo kašica
 • jabuke: najbolje je zamrznuti ih sveže, iseckane na kolutove ili narendane, budući da pire potamni
 • jagode: isečene na pola ili ucelo, a mogu se i sveže izmiksati. Najbolje se zamrzava svo crveno voće, ne samo jagode, i to tako što se poređaju, recimo, na neku ravnu površinu tipa tacne ili poslužavnika, a tek onda spakuju u željene porcije.
 • kajsije: skuvane
 • kruške: sveže, iseckane
 • nektarine: sveže u komadima ili skuvane
 • trešnje: ucelo ili kao pire
 • šljive: sveže isečene na pola ili skuvane
 • limun i kivi: ne zamrzavati

Zamrzavanje povrća:

 • brokoli: izblanširati ceo pa podeliti na komade željene veličine
 • boranija: izblanširati
 • cvekla: skuvana u komadu ili izmiksana kao kaša, a prethodno skuvana
 • grašak: izblanširan svež ili kao skuvana kaša
 • karfiol: izblanširan u komadu i zatim podeljen na delove potrebne veličine
 • paradajz: u obliku sosa (sveže zamrznut pri odmrzavanju ima mnogo vode)
 • tikvice: sveži komadići ili skuvana kaša
 • šargarepa: izblanširani komadi ili skuvana kaša

Preporuka: voće i povrće koje obično promeni boju, odnosno potamni, trebalo bi pre tretiranja poprskati s nekoliko kapi limuna.

Zamrzavanje mesa:

 • u svežem stanju ili kao skuvani komadići

Žitarice se zamrzavaju ucelo, bez prethodne prerade.

U svakom slučaju, mogućnost zamrzavanja hrane za bebe umnogome roditelja, pre svega mamama, olakšava brigu o bebi. S jedne strane, uštedom vremena oko pripremanja hrane imaće više vremena da se posvete detetu, bilo u igranju sa njim, bilo u šetnji na svežem vazduhu.

Dete će lepše napredovati ukoliko ima raznovrsniji jelovnik, a to je uz zamrzivač daleko lakše, s obzirom na to da su mu dostupne namirnice sezonskog karaktera čiji je prirodni rok trajanja vrlo kratak.

Leave a Reply

Required fields are marked*