Stručna pomoć pri nezi beba i male dece

Rađanje deteta, uz sve radosti koje sobom donosi novopečenim roditeljima, podrazumeva i sijaset njihovih neprekidnih zebnji, strahova i stresova, uz brojna pitanja i dileme koje ih danonoćno muče: kako će se snaċi, hoće li možda pogrešiti i gde će pogrešiti, hoće li beba zadovoljavajuće napredovati i razvijati se…

Mnogim parovima, a pre svega mamama, tokom prvih nedelja i meseci po rođenju bebe pomažu majke ili neka iskusnija rođaka, prenoseċi im sopstvena iskustva stečena dok su one negovale svoju decu i nastojeċi da im praktično pokažu sve ono što je važno za negu bebe, a što je njima tokom tih dana babinja i kasnije nepoznato ili im se čini jako komplikovanim.

Ali, isto tako postoji i veliki parova, novopečenih roditelja, kojima njihovi roditelji nisu u situaciji da tih dana svakodnevno i celodnevno pomognu ili pak oni sami ne zele da ih previše opterećuju, smatrajući da su se dovoljno opterećivali dok su njih odgajali. Mnogi od takvih parova odlučuju se za angažovanje profesionalne pomoċi,pedijatrijskih sestara, babica i patronažnih sestara, koja im je dragocena tih prvih dana i nedelja po dolasku bebe u dom.

Pomoċ koju pružaju babice , pedijatrijske sestre i patronažne sestre sastoji se, prevashodno, u obradi i nezi bebinog pupka, kupanju bebe i nezi njene kože, kao i u nezi bebe, povijanju, oblačenju, masaži. Uz kvalifikovane babice i patronažne i pedijatrijske sestre mame i tate se oseċaju sigurnije, lakše prevazilaze početne probleme u nezi svog deteta i mogu mu se u potpunosti posvetiti, bez bespotrebnih strahova i strepnji.

Nega i obrada bebinog pupka

Po dolasku bebe iz porodilišta njen pupčani patrljak je neophodno redovno održavati i time sprečiti da dodje do infekcije.

Prilikom rodjenja bebe njena pupčana vrpca će je najpre stegnuta, Ato znači: podvezana kako bi bilo izbeglnuto krvarenje. Onda pupčana vrpca biva presečena vrlo blizu tela, podrazumeva se, kao sasvim bezbolna procedura. Na kraju te procedure ostane pupčani patrljak, a on mora da se redovno održava, odnosno da stalno bude čist i suv. Kada pupčani patrljak otpadne, ponekad na peleni ostane malo krvi i to ne bi trebalo da zabrinjava roditelje, budući da je sasvim normalna pojava. Tada na površini kože ostaje pupak u vidu male rane kojoj je potrebno samo nekoliko dana da u potpunosti zaceli.

Negu pupka kao higijensku proceduru najlakše je izvoditi na stolu koji se koristi za povijanje bebe. I to tako što se arnica očisti povidon jodom, korišćenjem sterilne gaze ili vate. Zatim je potrebno drugim sterilnim komadićem gaze prekriti pupčani patrljak, a preko nje se stavlja flaster.

Kada se pupak sasuši, beba se može kupati u celosti bez ikakve zaštite.

Šta kaže tradicija

Zdravstveni radnici su jako dugo vremena za kućnu negu preporučivali da se pupčani patrljak čisti pomoću parčeta vate ili gaze namočenim u alkohol, a kasnije i u neki drugi antiseptic i to jednom ili dvaput u toku dana. Neki lekari i dalje to podržavaju, dok drugi smatraju da je efikasnije pustiti da se pupčanik sam prirodno osuši.

Napomena: stručna nega i obrada pupka bebe je neophodna, a mora se obavljati vrlo pažljivo sve vreme dok pupak ne otpadne. U suprotnom, može doći do neželjenih zdravstvenih komplikacija kod beba. Stoga se se i preporučuje da ovaj deo nege bebe obavlja stručna, dakle za to kvalifikovana osoba – odnosno babica, kojoj je zdravlje bebe na prvom mestu. Inače, u porodilištu doktor ili babica, da bi prevenirali infekciju, prebrišu ostatak pupčanika povidon jodom ili drugim nekim drugim antiseptikom.

Kupanje novorođenčeta

Tokom prvih nedeljea života novorođenče se mora kupati svakodnevno. Bebina koža je tada jako osetljiva i podložna je uticajima spoljašnje sredine.

Kupanje i higijena bebe bi trebalo da budu deo svakodnevnih radnji na koje bi bebu trebalo navikavati da budu uvek u isto doba dana – najbolje uveče, pre podoja. Do mesec dana bebu bi trebalo kupati preko ruke i to prvo gornji, a zatim donji deo tela, bez obzira na stanje pupčanog patrljka, koji se, kako smo već istakli, obavezno neguje nakon kupanja.

Pravilno je bebu kupati u zagrejanoj prostoriji, toplom vodom, a višak vode se nežno utapka sa tela bebe. Neutralni bebi sapun ili šampon su kasnije sasvim dovoljni za kupanje. Inače, stavljanje hladnog šampona na bebinu glavu ili naglo polivanje vodom ili snažno trljanje pregiba tela mogu da iznenade bebu i da izazovu kod nje i odbijanje kupanja.

Saveti: predeo bebinih genitalija održavati samo čistom vodom i sapunom. Preporučuje se izbegavanje penušavih kupki jer mogu da deluju iritatno i da isušuju kožu. Ako je bebina koža osetljivija, njeni pregibi se tretiraju kremom za osetljivu kožu beba. Kod pojave pelenskog osipa, trebalo bi da se koriste kreme na bazi cinka. Sa odrastanjem bebe uključuju se kozmetički proizvodi, koji bi trebalo da budu dermatološki testirani, sa neutralno pH vrednošću i bez alergena.

Koža bebe je meka i glatka, ali je istovremeno i jaka i elastična. Kod mnogih tek rođenih beba koža je sve, samo se ne može reći da je savršena. Nema mesta panici ukoliko se koža bebe peruta, crveni ili ljušti prvih nekoliko dana posle rođenja. Preporučuje se korišćenje blage kreme kako bi se iscelila oštećena koža.

Kako povijati, obući i masirati bebu

Za toaletom pupka i kupanjem, sledie povijanje i oblačenje bebe i masaža po potrebi – to obavlja stručna pedijatrijska sestra ili babica. Uz njihovu pomoć i adekvatne savete mlada majka vrlo brzo nauči kako se beba drži pri kupanju, povijanju i masaži, kao i koje kozmetičke preparate bi trebalo da koristi.

Nega do treće godine

Stručna služba koja pruža usluge nege beba i novorođenčadi može roditeljima pružati pomoć i u nezi deteta do njegove navršene treće godine života. Patronažna sestra pomaže, dakle, da mlada majka nauči kako da pravilno doji i hrani bebu, kako da je neguje, kupa, oblači kako da neguje njenu kožu, pupčanu ranu, kako da bolje komunicira sa bebom, da prepozna i resave njene stomačne tegobe, da prepozna zahteve bebe, da je umiri i uspava.

Leave a Reply

Required fields are marked*