Renovirajte sobu za vašeg školarca na praktičan i ekonomičan način

Na pragu smo nove školske godine i roditelji čija deca su na nižem školskom uzrastu ili tek kreću u školu, osim kupovine sve neophodne školske opreme i udžbenika, možda će poželeti da renoviraju dečiju sobu i prilagode je uzrastu svoje dece i njihovim školskim obavezama.

Ako imate dete školarca kome je neprijatno da svoje školske drugove pozove u goste jer mu soba izgleda previše „bebeće“, sa stikerima Patrolnih šapa na zidovima ili zavesama sa aplikacijom Vini Pua, znajte da je pravo vreme za redizajn dečije sobe.

Ali pre nego što potrošite gomilu para na pravljenje još jednog tematskog prostora za dete, kupovinom tematskog nameštaja i drugih predmeta za sobu koje će vaše dete brzo da preraste, razmislite dobro. Za svega nekoliko godina vaš mali školarac će postati tinejdžer koji će ponovo želeti da svoju sobu prilagodi svojim potrebama, pa ćete morati sve ispočetka. Zato je važno da pri uređivanju dečije sobe budete ekonomični i iznad svega praktični. Evo i kako.

Uključite vaše dete u plan renoviranja

Na samom početku obavezno postavite jasne granice koliko novca ste spremni da potrošite za redizajn dečije sobe. Popričajte sa svojim školarcem i objasnite mu koje sve stvari su mu zaista neophodne za sobu, ali i za koje smatrate da može i bez njih.

Napravite zajednički plan, gde će u sobi stajati krevet, radni sto, garderoberi. Ako dete ima neki interesantan hobi kojim može da se bavi od kuće, obezbedite mu jedan kutak u sobi za to. Prošetajte sa detetom po sobi i podstaknite ga da iznese svoje ideje i želje u vezi novog izgleda njegove sobe. Ideje koje vaše dete da i koje vam se učine praktičnim i korisnim obavezno sprovedite u delo.

Dekoracija zidova i podova

Dete obavezno uključite i u postupak dekoracije zidova. Omogućite mu da sa vama učestvuje u izboru boja za zidove. Materijali koji se koriste za dekoraciju zidova su jeftini i zidovi se jednostavno i brzo mogu prefarbati, pa možete dopustiti detetu da izrazi svoju kreativnost.

Narandžasti ili zeleni zidovi po izboru vašeg školarca? Zašto da ne!

Ali ako ipak mislite da neke boje nikako nisu za dečiju sobu, izdvojite 5-10 nijanski za koje smatrate da su prikladne, i dopustite detetu da samo odabare onu nijansu koja mu se najviše sviđa. Još jedan dobra ideja, i to pre svega za sobu deteta koje je u nižim razredima, jesu vodoperive boje, koje možete očistiti kada ih vaš mališan zaprlja.

Takođe, možete staviti na zidove uramljene detetove crteže ili tablu za pisanje ili neki sličan detalj koji će uneti više živosti u zidnu dekoraciju dečije sobe. Kada birate boju zidova, obavezno povedite računa da se uklapa sa bojom posteljine koju dete koristi.

U dekoraciji svakog enterijera veliku važnost imaju i podovi. Možda su podovi u vašem domu novi i ne želite da ih menjate, ali u slučaju da planirate da postavite novi pod u dečijoj sobi, takvu odluku ne prepuštajte deci, već sami odaberite pod koji će biti udoban, lak za održavanje i dovoljno kvalitetan da može dugo da traje.

Kada kupujete parket, laminat ili bilo koju drugu vrstu podova, proverite kakvi se sve popusti na kvalitetne podne obloge nude na internetu. Na taj način možete uštedeti i po 20-30% budžeta koji ste planirali da izdvojite za renoviranje poda u dečijoj sobi.

Nameštaj za dečiju sobu

Kao što smo već napomenuli u uvodu teksta, držite se podalje od tematskog uređivanja dečije sobe, i odmah odaberite nameštaj koji će vaš mali školarac moći da koristi i kada postane tinejdžer.

Birajte komade nameštaja u veličinam za odrasle. Vaše dete se brzo razvija i raste, a kada uđe u puberter rast je još intenzivniji, i vrlo brzo će mu krevet manjih dimenzija postati tesan i neudoban. Isto važi i kod ormara za odeću. Kako postaje starije, vaše dete će imati sve više stvari i u sve većim veličinama, pa je pamento da sobu odmah opremite velikim, a ne garderoberom za decu.

Savet za uštedu prostora: Ako ispod kreveta postoji prazan prostor, kupite veliku drvenu fioku za posteljinu, ili možete koristiti plastične i drvene korpe za odlaganje stvari. Možete i sami da napravite takve kutije.

Pored kreveta obezbedite detetu noćni ormarić, na koji može da spusti čašu sa vodom, knjigu koju čita pre spavanja i da eventualno na njemu drži stonu lampu. Mada, što se lampi tiče, najbolja opcija je zidna lampa na malo većoj visini sa prekidačem koji je blizu kreveta. Ovo naročito važi za decu na nižem školskom uzrastu, jer ona još uvek vole da trče po sobi, da bacaju jastuke, jure za loptom i sl, pa je lampa visoko na zidu bezbednija opcija.

Radni sto i stolica za dečiju sobu

U današnje vreme izrada domaćih zadataka podrazumeva kombinaciju računarskih i rukopisnih projekata, a ta praksa će biti još izraženija u godinama koje slede. Kompjuterski stolovi sa pokretnim postoljem za tastaturu danas su dostupni u svim veličinama i stilovima, tako da nećete imati problema da tehnologiju koja je potrebna vašem detetu uklopite u bilo koji prostor i bilo koji dizajn.

Međutim, radni sto je neophodan čak i u slučaju da računar držite u dnevnoj sobi ili kućnoj kancelariji, jer dete na radnom stolu može da piše u sveskama, da uči iz pisanih udžbenika, da crta i obavlja razne druge aktivnosti za koje mu neće biti potreban računar.

Iako čak i starija školska deca vole da svoj domaći zadatak pišu za kuhinjskim stolom, vaše insistiranje da to isključivo rade za radnim stolom, u svojoj sobi, potvrdiće ozbiljnost vaših očekivanja da dete ispunjava svoje školske zadatke. Osim toga, radni sto detetu olakšava da organizuje svoje udžbenike, drugu neophodnu literaturu, radne listove,sveske i pribor.

Za uštedu prostora možete kupiti radni sto koji je opremljen sa visokim policama za knjige i fiokama za školski pribor i sve druge predmete koje dete koristi dokuči, alii prostorom za računarske komponente.

Za stariju decu razmotrite i mogućnost kupovine pravog kancelarijskog stola koji može da im služi sve dok ne završe svoje školovanje. Radni sto obavezno opremite rasvetom, najboljem kvalitetnim led lampama.

Kada su u pitanju radne stolice, na njima nemojte štedeti. Dete će neminovno provoditi sve više vremena za računarom kako bude raslo, pa je od velike važnosti da mu priuštite ergonomsku stolicu, podesivu po visini i po nagibu naslona za leđa. Ako je stolica udobna, dete će u njoj moći nesmetano da provede i po nekoliko sati dnevno. Usled neudobnog sedenja, deca sve češće imaju nepravilno držanje tela koje je jedan od faktora rizika za razne stečene deformitete kod dece.

Umesto manjih, dečijih stolica, možete kupiti i klasičnu kancelarijsku stolicu za odrasle koja je podesiva po visini i koju će dete moći da koristi kad poraste, pa će takva stolica dugo trajati i uštedeti vam novac na duže staze.

Leave a Reply

Required fields are marked*