Lična higijena male dece – sticanje zdravih navika

Čistoća je pola zdravlja. Ovom narodnom poslovicom bi trebalo ispraćati novopečene majke iz porodilišta. To nije samo narodno verovanje ukorenjeno u našem folkloru, već naučno potvrđeno stanovište – deca treba da rastu u čistom okruženju.

Čistoća – to su zdrave navike na jednom mestu

Od trenutka kad se dete rodi do momenta kada je samo sposobno da brine o sebi i o svojoj ličnoj higijeni, dužnost roditelja ili staratelja jeste da ga neguje. Međutim, ta nega ne podrazumeva samo to, već i obavezu odrasle osobe da kod deteta stvori zdrave navike. Lična higijena treba da postane svakodnevna rutina deteta, od jutarnjeg umivanja i pranja zuba, preko pranja ruku u toku dana, održavanja kose i kože urednim i čistim. Na kraju dana je ponovo pranje zuba, umivanje, tuširanje ili kupanje.

Stvaranje uslova za održavanje higijene treba da bude u vodećim prioritetima roditelja. Redovna i pravilna oralna higijena zaštitiće mlečne zube od karijesa. Besprekorna čistoća intimnih delova tela sačuvaće dete od mokraćnih i drugih ozbiljnijih infekcija.

Kod dečaka se blago povlači kožica (prepucijum) penisa, te se tako uklanjaju nečistoće i mokraća. U suprotnom može da se razvije patološka fimoza, neprijatno oboljenje praćeno svrabom i crvenilom koje se leči samo hirurškim putem. Operacija fimoze je lak zahvat, koji se radi pod lokalnom anestezijom. Međutim, do ovog oboljenja uopšte ne mora da dođe ukoliko se redovono brine o intimnoj higijeni dečaka.

Nega novorođenčeta

Mlade majke sa velikom posvećenošću vode brigu o zdravlju i nezi novorođenčadi. Često se u prvim nedeljama života bebe kaže za svaku fleku na koži ili pak curenje iz nosa da se „beba čisti“, odnosno da se nov organizam čisti sam od sebe i prilagođava svetu u kome se našao.

U porodilištu najpre, a potom i u porodičnom domu bebe, svi se prilagođavaju potrebama tog malog bića, a posebna briga se vodi o čistoći. Neguje se pupčanik, pre i posle otpadanja, neguje se mekana koža, a pogotovo intimni delovi tela. Kupanje bebe je oduvek pravi mali porodični ritual. Na tržištu postoji veliki izbor kupki i šampona za bebe, ali pedijatri preporučuju one koji su bez alkohola i parfema, sa minimumom mogućnosti stvaranja alergija.

Vlažne maramice su postale sastavni deo nege novorođenčadi i male dece. Ipak, ne preporučuje se njihova preterana upotreba. Kada biraju koje će koristiti, roditelji treba da se vode istim merilima kao i kada su u pitanju kupke – bez alkohola i dodatnih parfema.

Nega intimnih delova tela kod beba i dece

Posebna pažnja mora se posvetiti nezi intimnih delova tela kod dece, od najranijeg uzrasta. To podrazumeva pre svega negu intimne regije novorođenčadi i osetljive kože i sluzokože beba.

Sa pojavom jednokratnih bebi pelena u velikoj meri je olakšana higijena dece. Međutim, upravo je zbog neadekvatne upotrebe „pampersa“ sve veći broj beba sa ojedom ili nekim mokraćnim infekcijama. Neophodno je redovno menjati pelene i tom prilikom, ukoliko za to postoji mogućnost, intimne delove tela oprati vodom i sapunom, ili makar prebrisati vlažnom a onda suvom pamučnom pelenom.

Jako je važno voditi računa o tome da prepone ne ostanu vlažne ili da se ne pretera sa korišćenjem bebi kremica. Upravo vlažna koža zatvorena u pelenu, u kombinaciji sa mokraćom ili stolicom dovodi do ojeda. Ovo posebno treba imati na umu kada se koriste vlažne maramice.

Nega intimne regije dečaka

Kada je u pitanju intimna nega kod dečaka, postoji jedna specifičnost više na koju treba obratiti pažnju. Pedijatri posebno ističu važnost povlačenja kožice penisa kod dečaka, a neki tvrde da sa ovom praksom nikad nije rano početi. Povlačenje kožice je deo higijene dečaka, jer se samo na ovaj način mogu ukloniti sve nečistoće.

Većina dečaka se rađa sa suženom kožom na glaviću penisa i to se zove fiziološka fimoza. Smatra se da se kožica prirodno širi i razdvaja do 7. godine. Ipak, usled neredovne ili nepravilne higijene može se razviti i patološka fimoza. Ova bolest ume da bude neprijatna, a može se javiti i kod odraslih. Prati je crvenilo, svrab, bol, pa i otežano mokrenje.

Ovo oboljenje leči se putem operativnog zahvata. Operacija fimoze radi se u lokalnoj anesteziji, tako da je bezbolna, a pacijent svestan. Zbog ove i sličnih komplikacija jako je važno da se dečaci od najranijeg uzrasta steknu naviku da pravilno peru svoje genitalije.

Čistoća to je nega

Nije retkost da deca, pogotovo deca predškolskog uzrasta, održavanje higijene doživljavaju kao dosadnu obavezu. Roditelji iznose zahteve: „operi ruke, operi zube, očešljaj se“! Ipak, sticanje zdravih, redovnih i pravilnih navika ne mora da bude još jedna dosadna obaveza i dužnost.

Ukoliko se redovno umivanje i pranje zuba predstavi detetu kao nega – što u suštini i jeste – i kao način da se bude lep i zdrav, ono će sigurno zadovoljno usvojiti ove navike. Svako pranje ruku može početi, na primer, pesmicom čika Jove Zmaja: „Pre i posle jela treba ruke prati“ ili nekom modernijom, jednako pevljivom, poput one: „Peri ruke, peri ruke, svakog dana peri“.

Od kupanja napravite avanturu i zabavu pred spavanje, od češljanja zajedničku zanimaciju. Dopustite devojčici da vama napravi frizuru, a potom vi njoj ispletite pletenice ili na neki drugi način uredno začešljajte kosu. Naučite decu da će samo čisti biti zdravi i lepi i da je nega tela osnova kulture.

Čisto, a ne sterilno

Iako je čistoća izuzetno važna za zdravlje dece i odraslih, ne treba u njenom održavanju preterivati. Mnogi savremeni roditelji odlaze u krajnost, te insistiraju na isključivoj čistoći i gotovo sterilnoj sredini u kojoj njihova deca borave. Sterilno okruženje podjedanko može naneti štetu zdravlju deteta kao i nečistoće i prljavštine, i to upravo zbog toga što mu ne dopušta da stekne prirodni imunitet.

Pedijatri preporučuju redovno pranje ruku pre jela, ali ističu i značaj toga da se dete uprlja, dođe u dodir sa prašinom, zemljom i blatom. Prema jednoj teoriji, telo stvara katalog patogena sa kojima dolazi u susret. Što je katalog veći, organizam je sposobniji da se odbrani od tih i drugih virusa i bakterija. „Previše čistoće“ onemogućava ljudskom telu da stekne i razvije svoj imunitet. To se događa zbog toga što nema priliku da dođe u kontakt sa bacilima. Prema tome, igranje u blatu detetu ne može da škodi.

Čisto je tu da se zaprlja

Iako treba podsticati decu da se uprljaju  i provode što više slobodnog vremena napolju, ipak je važno izgraditi im svest o tome da se nakon igre moraju oprati. Uredna i umivena deca su lepa i zdrava, a zdravlje je preduslov za igru. U igri treba dopustiti deci da se zaprljaju, pa kad se igra završi – onda ispočetka. Tako se upoznaje svet, uče važne lekcije, grade zdrave navike i stiče imunitet.

Leave a Reply

Required fields are marked*