Sve o prvoj poseti ZOO vrtu

Dolaze lepi I topli dani, pa samim tim deca više vremena provode van kuće. Evo predloga za jednu zanimljivu avanturu, koja uz dobru pripremu I završne aktivnosti donosi veliko zadovoljstvo, nova znanja i lepu uspomenu svima koji učestvuju.

Cela akcija koju predlažemo može biti jednodnevni izlet za predškolske ustanove iz cele Srbije, u saradnji sa roditeljima ili samostalnoj izvedbi. Ukoliko ne postoji ta mogućnost uvek je u igri vikend porodična varijanta u kojoj mogu učestvovati tetke, stričevi i ujaci, sa svojim mališanima, a krilni igrači spremni na saradnju su dobrodržeće bake i deke.

DIVLJE ŽIVOTINJE U ZOO VRTU

Životinje su svakodnevna tema za mališane, koji ih često bolje razlikuju I više o njima zapamte od odraslih. Pripremu za odlazak u Zoo vrt možete početi dosta ranije, neobaveznim podsećanjem kroz knjige koje već imate u kući ili kupovinom odgovarajuće bojanke o divljim životinjama, pa ćete dok bojite razmeniti sa detetom nekoliko reči, o tome kako se zove, koje je boje, šta jede ili kako kaže koja od njih.

U vrtićkim grupama vaspitači mogu organizovati slične aktivnosti, ali i “oživeti” neku Ezopovu basnu ili našu kratku narodnu priču o životinjama. Ako ste inače planirali da kupite neku knjigu, “Veliki atlas životinja”, ili neka od enciklopedija sa istom tematikom ili “Tajni život Hranislava Dobrića”, omogućuju da se kroz zanimljive sadržaje  provuku I neka pravila kako se treba ponašati u Zoo vrtu ili u direktnom kontaktu mališana sa životinjama.

IZBOR ZA IZLET U ZOO VRT

Beogradske predškolske ustanove imaju prednost da se najstariji Zoološki vrt u Srbiji, koji je prošle godine proslavio osamdeseti rođendan sa sto devedeset životinjskih vrsta, nalazi u njihovom gradu. Ipak, mogu se odlučiti da naprave izlet sa posetom nekom drugom Zoo vrtu, kao I mališani iz drugih gradova Srbije.

U ponudi su još trinaest godina mlađa ustanova na Paliću, koja se prostire na deset hektara I ima više od šezdeset različitih vrsta stanovnika, dok najmlađi  jedanaestogodišnjak iz Jagodine ima oko devedeset vrsta životinja. Izbor zavisi od materijalnih mogućnosti, starosti grupe koja ide I dodatnih obilazaka koji su planirani. U Jagodini se u neposrednoj blizini nalazi Akva park, u Beogradu je na raspolaganju obilazak Kalemegdanske tvrđave I centra grada, a Palićko jezero je jedno od najpoznatijih u Srbiji.

VIC O ZEKI

Sedi zeka u žbunju I oštri kandže.

Naiđe lija I reče: “Zdravo zeko, šta radiš?”  Zeka joj odgovori : «  Evo oštim kandže i čekam lava da ga ubijem.» Naiđe tuda vuk i kaže : « Zdravo zeko, šta radiš ? » Zeka odgovori : « Evo oštrim kandže i čekam lava da ga ubijem. » Potom naiđe medved i upita : « Zdravo zeko, šta radiš ? » Zeka ponovo reče : « Evo oštrim kandže i čekam lava da ga ubijem. » Onda naiđe lav I reče: “Zdravo zeko, šta radiš?” A zeka odgovori: “Evo oštrim kandže I pričam gluposti.”

KUPOVINA KARATA

Ukoliko idete porodično ili grupno sa vrtićem, važna je informacija o ceni ulaznica. Najmanje koštaju karte u Jagodini, a najviše u  Beogradu. Zanimljiv je podatak da je u vreme sankcija I inflacije cena karte u Beo Zoo Vrtu dostizala bilionske iznose, ali se ulaz plaćao u naturi: ciglama, benzinom ili hranom za  životinje.

Danas, pojedinačna ulaznica na Paliću košta jednako kao grupna u Beogradu. Zoo vrt Palić nudi najširu lepezu karata od grupne, preko penzionerske, do porodične za roditelje I svu njihovu decu, do najskuplje, sezonske, koja se izdaje na ime vlasnika I važi neograničeno cele godine.

 

Za grupni popust neophodno je da bude više od petnaest osoba, a deca do petnaest godina moraju biti u pratnji odraslog u Zoo vrtu.

PRIČE O STANOVNICIMA ZOO VRTOVA

Kada proverite vremensku prognozu I deci najavite posetu odabranom zoološkom vrtu, podsetite se da svaki od njih ima svoje zvezde I legende.

Jedna od zvezda jagodinskog zoo vrta je, svakako, njegov prvi stanovnik žirafa Jovanča, koji je kao svetski putnik istog imena, ni kriv , ni dužan, stigao iz Amerike u novinske članke. Sve je bilo kao u seriji “Neven”: “Pitam se, pitam, kako se zove mužjak žirafe?

Zove se mito…” Ipak Jovanča ne samo što je “oslobođen svih optužbi” već  je  “povukao nogu”, pa su se za njim u Zoo vrtu pojavile I druge životinje.

Legenda Beo Zoo Vrta, kojoj je podignut spomenik još za  života, je keruša Gabi. Jedne noći dok je čuvar patrolirao sa psima, iz kaveza je uspela da iskoči divlja životinja. Kada ju je nanjušila Gabi je krenula u napad, dok je njen mlađi I snažniji rođak, takođe nemački ovčar, pobegao glavom bez obzira u suprotnom smeru.

Tek rika I uskomešano klupko kandži I ralja, osvestili su čuvara da pozove pomoć. Ko zna kako bi se završila ova priča da je Gabi bila kukavica, a ženka jaguara dobila “izlaz” u grad te noći. Njena srčanost spasila je najmanje jedan ljudski život. Gabi je, iako teško povređena, preživela I nakon više od mesec dana ponovo “prohodala” po stazama Vrta dobre nade.

Sa Palića stiže priča o tri novorođenčeta, mečeta siročeta, čiju su majku ubili krivolovci u šumama Srbije, a mladunčad pokušali da prodaju. Uspavanko i njegove sestre Tara i Histerija, hranjeni mlekom na cuclu, ojačali su i izborili se za život, zahvaljujući brizi radnika ovog vrta.

Potom su prebačeni u Rumuniju u Prihvatilište za mladunce mrkih medveda I nakon nešto više od godinu dana rehabilitacije Uspavanko se “probudio”, pa je prvi  pušten u šume u okolini Tutina. Sa Palića podsećaju da je mrki medved zaštićena vrsta, kako  međunarodnim konvencijama u Evropi, tako I na teritoriji Republike Srbije.

NAJPOZNATIJI MAJMUN IZ SRBIJE

Planetarno poznat stanovnik Beo Zoo Vrta, čiji spomenik gleda u novu majmunaru, koja je izgrađena nakon njegovih “šetnji I mitinga” je Sami.  Odrasli šimpanza je opasna životinja, nekoliko puta snažnija od čoveka, što su Beograđani shvatili kada se nakostrešio i raširenih ruku im potrčao u susret. Bežalo se glavom bez obzira, žene su decu pribijale uz zidove zgrada, praveći prolaz Samiju, koga je obezbeđivala policija I radnici vrta. Te, sada već daleke 1988. godine, za njima je od kuće došao i tadašnji direktor Vuk Bojović. On je uspeo da razgovorom odobrovolji “šetača” I za ruku ga uvede u svoj auto, uz reči: „Hajde Sami, idemo kući“. Direktor je lično dovezao “šefa” do kaveza. Nedugo potom, Sami je ponovo “izašao”  I obišao radničku klasu vrta. Otvorio je vrata trpezarije i znatiželjno provirio unutra. Uspaničeni ljudi su počeli da iskaču kroz prozor, a Sami je, zbunjen ovakvom reakcijom, brzo izašao na vrata, da ih “potraži”.  Kada su ga ugledali, uskočili su kroz isti prozor nazad. Sami je tada krenuo u grad, uz skandiranje radnika obližnje fabrike I učenika srednje mašinske škole, koji su napustili pogone i učionice I pošli za njim. “Vođa” je ušao u jedno dorćolsko dvorište i popeo se prvo na višnju, a potom na krov garaže. Čim je vest objavljena u elektronskim medijima, sjatilo oko četiri hiljade ljudi. Navijalo se: „Čuvaj se, Sami!“, „Ne damo te, Sami!“ Narod se načičkao po prozorima, terasama, drveću, trotoaru i kolovozu. Ulica je bila blokirana, a do tada, u Beogradu, nije viđen toliki broj novinara, fotoreportera i snimatelja koji izveštavaju o jednom majmunu… Građani su nosili parole: „Sami, mi smo s tobom!“, „Sami, ti si pravi!“, „Sami, ne silazi!”…Poslušao ih je I sa “funkcije” na garaži, “skinut” je puškom za uspavljivanje. Posle ovog mirnog protesta, veoma brzo je skupljen novac za izgradnju nove majmunare, a Sami je  postao ljubimac Beograđana.

IGRE U VRTU I VRTIĆU

Ako u vašoj predškolskoj ustanovi, kao i mnogi vrtići Beograd, sa radošću primaju predloge I ideje roditelja i ako vam se ovo čini primamljivo I ostvarljivo predložite!

Tokom posete, uz pomoć odraslih, deca mogu nacrtati ili fotografisati neke od životinja, ako je to dozvoljeno. Kasnije dopunite zajedno mapu, dopišite, docrtajte I dolepite utiske koje ste zapamtili, nacrtali, obojili ili razvili. Naučite pesmicu o omiljenoj životinji kao što je “Plavi zec” ili “Bio jednom jedan lav…” Duška Radovića. Zapevajte “Bolesnika na tri sprata” zajedno sa Draganom Lakovićem ili se prepričajte deci anegdote o stanovnicima vrta, poput ove o “Najpoznatijem majmunu iz Srbije”.  Razvijte veštine komunikacije pričanjem viceva o zeki poput ovoga.

U zavisnosti od uzrasta deteta ili vrtićke grupe, igre poput “Leti- leti…” ili “Na slovo na slovo… “ ili “Dvadeset pitanja da li….” o životinji koju odrasli zamisli a mališani pogađaju, mogu biti vrlo korisne za utvrđivanje gradiva iz zoo vrta. Ako je dete veoma zainteresovano za životinje, možete ga obradovati edukativnim Microsoftovim CD-om “Dangerous creatures” ili posle proučavanja ovih tekstova, kućnim ljubimcem. Bilo da idete u porodičnoj ili vrtićkoj varijanti, lepo se provedite u zoološkom vrtu koji ste odabrali!

Izvor fotografija: TT Group, slike životinja.

Leave a Reply

Required fields are marked*