Majka sa detetom, slika: https://pixabay.com

Šta je lipoliza

Ovaj članak smo namenili edukaciji mama, nakon trudnoće.

Lipoliza je medicinski tretman topljenja i uklanjanja neželjenih masnih naslaga na telu, ubrizgavanjem određenih aktivnih supstanci direktno u potkožno masno tkivo. Reč je o prirodnim proizvodima dobijenim od soje, koji rastvaraju zidove masnih ćelija. Inače, ta aktivna materija se u istom sastavu proizvodi i u našem organizmu i obavlja brojne poslove, naročito u metabolizmu masti.  Koristi se u medicini i za lečenje masne embolije i masne degeneracije jetre. Ova procedura može promeniti oblik Vašeg tela i lica.

Koji delovi tela su najčešći za aplikaciju lipolize?

Lipoliza se obično koristi na delovima tela koji ne mogu biti adekvatno oblikovani uprkos upornim treninzima i adekvatnoj ishrani. Pogodna je za lečenje lokalizovanih masnih naslaga. Obim tretiranih oblasti se merljivo smanjuje. Obično su to butine, zadnjica, bokovi, stomak, vrat i površina ispod brade. Ovaj tretman takođe zateže kožu i zato ima povoljan uticaj i na celulit.

Koje supstance se koriste tokom tretmana?

Supstance koje se koriste za lečenje lipolize su 5% fosfatidilholin i deoksiholat, enzimi koji su u upotrebi već nekoliko godina. Aplikovani intravenozno podstiču jetru da očisti krv od masti i da bi se sprečila masna embolija. Prilikom nanošenja, aktivne supstance dovode do pucanja membrane masnih ćelija u tretiranoj zoni i izliva njihovog sadržaja u okolno tkivo. Odatle, na prirodan način, preko krvotoka, mast se transportuje do jetre i biva izbačena iz našeg organizma. Neophodno je naglasiti da ova procedura ne menja nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Koliko dugo je tretman lipolize u upotrebi?

Navedene aktivne supstance se koriste u estetskoj medicine za preoblikovanje tela i lica sa velikim uspehom od 1995.godine.

Kako izgleda tretman lipolize?

Vaša koža je prvo temeljno dezinfikovana, zatim se obeleži željeno područje. Sam tretman se sastoji od lipolitičke aplikacije mikroinjekcijama direktno u masno tkivo tretirane regije. Postupak je bezbolan, ali nakon 15 minuta od primene, zbog lokalne upalne reakcije neophodne za dobijanje dobrih rezultata, moguć je svrab, crvenilo i otok tretirane regije. Nakon 2 sata crvenilo i bol nestaju, a otok može potrajati i do dve nedelje nakon tretmana. U narednih 6 do 8 nedelja postoji neka osetljivost kada se pritisne tretirano masno tkivo. Efekat tretmana posmatra se mesec dana nakon primene, a krajni efekat dolazi nakon 2 meseca.

Koliko dugo traje tretman lipolize?

Tretman traje od 20 do 30 minuta i omogućava nastavak uobičajenih dnevnih aktivnosti odmah nakon intervencije.

Da li postoji prednost lipolize u odnosu na liposukciju?

Da, prednost  lipolize u odnosu na liposukciju je da nema neželjenog efekta u vidu fibroze na tretiranim delovima tela, ako se lipoliza adekvatno primeni.

Koliko tretmana je neophodno?

Jedan region se tretira sa 2 do 4 tretmana, sa pauzom od 8 nedelja između svake od njih, do postizanja željenog efekta. Rezultat je postepeno primetan. Proces raspada masnih ćelija je spor i lipoliza utiče ne kožu na takav način da je čini čvršćom i ne dozvoljava višku kože da se pojavi posle gubitka masti. U zavisnosti od količine masnog tkiva na telu pacijenta, ponekad je dovoljan i samo jedan tretman. Nakon tretmana, potrebno je samo održavati željenu težinu. Efekti na masno tkivo su trajni.

Da li postoje komplikacije tokom ili nakon tretmana?

Tokom tretmana može doći do stvaranja modrice i zato se savetuje da pauzirate sa uzimanjem supstanca koje razblažuju krv, tipa andol, acetisalicilna kiselina, ginko biloba, vitamin E. Pojava bolnih čvorića je uobičajena i prolazna i  posledica je inflamatornog procesa koji se razvija kada se masti rastvaraju.

Tri dana nakon tretmana, masaže i uobičajne vežbe mogu da se nastave. Preporučuje se unos 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno.

Kontraindikacije:

  • deca, zato i pišemo ovaj članak na portalu Moje dete, koristan je za mame nakon porođaja, nije za decu.
  • trudnoća/dojenje
  • dijabetičari sa mikroangiopatijom
  • određene autoimune bolesti
  • ciroza ili rak jetre
  • akutne ili hronične infekcije
  • alergija na neku od komponenata
  • ozbiljno smanjena funkcija bubrega
  • poremećaji koagulacije

Lipoliza nije pogodna za opšte mršavljenje ili za lečenje viška težine. Međutim, ovaj tretman je veoma koristan, za rešavanje upornih, preostalih, tvrdoglavih područja masti, uprkos zdravoj ishrani. Ovaj tretman ne zamenjuje hiruršku liposukcionu tehniku, koja može tretirati mnogo veću površinu sa jednim postupkom.

Leave a Reply

Required fields are marked*