Mačka u kartonskoj kutiji, slika pixabay.com

Šta sve možete napraviti od kartonskih kutija

Kako da obradujete svog mališana i napravite zabavu kod kuće od kartonskih kutija koje su vam preostale od pakovanja i selidbi?

Izabrali smo petnaest predloga, a sve što vam pored kartonskih kutija treba su: jak lepak, makaze, skalpel, selotejp, papir u boji, po koja četkica i farba, par plastičnih stinica poput tanjirića, dugmića, poklopaca, igračaka, zavisi šta želite da napravite.

a) Kućica za kampovanje. U avanturi sa kamp prikolicom naročito će uživati dečaci. Za izradu kamp kućice su vam potrebni velika kartonska kutija, jake makaze za karton, široka lepljiva traka, flomasteri ili četkica i farba da obojite segmente. Nema nekog specijalnog načina izrade: nacrtajte skicu kao bi kamp-kućica trebalo da izgleda i preklapajte, savijajte i secite otvore za prozore i vrata, napravite registarsku tablicu, farove, sve što čini jednu kamp prikolicu.

Opremite unutrašnjost sa par malih stoličica i plastičnim stolićem, a volan i tablu napravite od igračaka ili delova iz kuhinje i garaže. Za krov možete iseći neko platno ili papir za pakovanje. Točkovi ne moraju biti pravi, i njih napravite od kartona, prilepite ih na bočne strane prikolice, ionako će se kućica vući po podu.

b) Moderna tašnica za vašu devojčicu. Isecite stranice kutije i oblikujte četvrtastu torbicu. Dobro prilepite ivice jednu s drugom i pripazite da ih pre lepljenja obložite mekanim papirom koji ćete naći u knjižarama. Tako ojačavate ivice da se torbica ne pocepa tokom nošeja u ruci.

Dekorišite stranice torbice: ukrasnim papirom oblepite celu torbicu, nek bude šarena. Budite kreativni pa zalepite na nju razna sitna dugmeta, šljokice, sjajne perlice… Zatim probušite rupice sa obe strane torbice (pre toga prelepite selotejp preko mesta za rupice, da se rupica ne bi širila). Napravite od kakve čvrste trake omču i provucite je kroz rupice, a onda kroz nju provucite trakicu na koju ćete nanizati perlice da drškice torbe budu što kitnjastije i – torbica je spremna!

c) Kućica za macu. Jednostavna je napraviti: dve kutije nasložite neraspakovane jednu preko druge. Na donjoj kutiji u kojoj će maca spavati, izrežite otvor za vrata, a na kutiji preko napravite male prozore. Treću kutiju rasklopite nek izgleda kao krov.

d) Mašina za veš. Ivice kutije oblepite čvrstom selotejp trakom ili nekom trakom u boji, mogu se naći u radnjama gde se prodaju tapete ili u knjižarama. Isecite poklopac na vrhu kutije tako da se može podizati i spuštati preklapanjem, a sa strane nalepite jedno parče kartona pa nacrtajte flomasterom tastere za paljenje i gašenje „mašine“ ili nalepite jakim lepkom plastične poklopce od flaše ili veću dugmad.

U isto vreme taj izdignuti deo „mašine“ može poslužiti detetu kao drška da kutiju može poneti. Unutar kutije ubacite malenu plastičnu korpicu u koju bi ono stavljalo svoj veš. Na isti način napravite mašinu za sušenje veša, ovog puta sa vratima koja se otvaraju bočno, ne na vrhu.

e) Kiosk za „prodaju“ voća. Za zradu ove „male radnje“ trebaće vam možda malo više vremena, tri, četiri sata. Važno je da nađete baš veliku kartonsku kutiju i da je rasklopite tako da dobijete tri stranice. Sa unutrašnje strane poduprite dve, tri kutije (idealno kutije za picu) koje će držati te stranice u uspravnom, stabilnom položaju.

Takođe u te kutije možete staviti sitnice „namirnice“ (plastično voće, torte, kolači) koje dete „prodaje“. Sada od manjih kutija napravite police koje će biti u izlogu. Možete napraviti pregratke za razne vrste „namirnica“. Na te police dete može da stavi plastično voće, povrće i da se igra sa drugom decom u dvorištu. Isecite otvore da izgledaju kao mali šalteri na kiosku i ukrasite gornju ivicu izloga nekim natpisom ili trakom.

Možete napraviti malu policu tako što ćete presaviti kartonske ivice ka unutra. Sve zavisi od toga koliko veliku kutiju pronađete. Što veća kutija to se više ideja možete sprovesti. Lastišom se mogu zakačiti ivice malih vratanca pa tako napraviti flip-flap vratanca (kao u salunu) da dete može izaći i ući u radnjicu/kiosk.


f) Za krevet za lutke potrebna vam je manja kutija, metalni lenjir, nož za kutiju i jake makaze. Nacrtajte skicu pa zasecite parčiće kartona da možete da ih uklapate jedan u drugi, u male zareze umetnite ivice drugog parčeta kartona. Nije komplikovano – ako dobro napravite plan koja stranica se uklapa u koju, krevetac može da ima uzglavlje i stranice. Dete može da namesti posteljinu i u krevetac ušuškati omiljenu lutkicu ili medu.

g) Benzinska stanica i autić. Presavijte karton pa na jednoj užoj stranici nalepite manju plastičnu tacnu ili frizbi koji će igrati ulogu volana, a bočno nalepite plastične poklopce tegle (koje možete obojiti) umesto točkova. Takođe, plastične crvene i bele zatvarače za flaše zalepite kao farove. Autić od kartona može se pomerati samo klizajućim pokretima i dete može da sedi u njemu i igra se. Za štand za točenje goriva potrebni su vam velika selotejp traka, trake u boji ili tapeti koje ćete iseći pa nalepiti – da označite onaj znak za opasnu materiju i vrstu benzina. I obavezna pumpica – isecite vrh flašice sa pumpicom pa je gurnute kroz rupicu na kartonu da izgleda kao prava pumpa za gorivo. Trebaće vam i plastično crevo koje možete provući kroz pumpicu pa ga gurnuti u kutiju da izgleda kao da ide u rezorvoar sa gorivom.

h) Kuhinjski elementi, sudopera i šporet. Možda ih je i najlakše napraviti jer nema mnogo sečenja kartona, dovoljno je samo na sklopljene kutije od kartona postaviti okrugle plastične tacnice (ringle) i papirom u boji prelepiti vratanca od rerne i stranice sudopere.

Slavinice možete napraviti od delova plastičnih flašica, a za sudoperu isecite rupu u kartonu pa ubacite mali lavor. Iznad šporeta stavite manju kartonsku kutiju kao policu za so, sećer, male šoljice koje će detetu upotpuniti doživljaj. Šporet možete napraviti i tako što ćete otvoriti gornju stranu sklopljene kutije pa na poklopac koji će stajati uspravno nakačiti varjače i viljuškice dok u donji deo kutije ubacite još jednu kutiju pa na nju zalepite stare CD-ove (ringle).

i) Poligon za lego kocke. Raširite kartonsku kutiju (bilo bi najbolje da spojite tri velike kutije da dobijete više prostora) spojite ivice, zalepite ih pa napravite veliki pravougaonik, neka teren izgleda kao velika dečja igraonica.

Možda i najbolje rešenje da detetu napravite pravi mali gradić: po dnu kartonske kutije iscrtate ulice, raskrsnice, poređajte igračke – životinjice, ljude, vojnike, vatrogasce; nacrtajte drveće( ako nemate igračke- stabala), rasporedite autiće, kućice i dajte mu kocke neka dete pravi zgrade, škole, garaže, bolnice, vrtić, šta mu padne na pamet. Igračke neće ispadati van po sobi pa ih uveče nećete juriti ispod kreveta, po hodniku, ispod ormana….

j) Ovo se može izvesti samo ako imate veliku prostoriju ili dvorište. Rastvorite desetak kartonskih kutija pa izrežite otvore, kao vratanca, ivice zalepite čvrstom trakom ili selotejpom.

Uspravite sve te stranice kartona, spojite jednu s drugom, i neka to bude veliki lavirint kroz koji će deca moći da se provlače, ulaze izlaze kroz otvore i prolaze iz segmenta u segment. Ideja je dobra za rođendane u dvorištu ili za porodični skup.

k) Mašina za šivenje. Za izradu će vam biti potrebna kutija manja, pravougaona, nekoliko drvenih delića za kontrolnu tablu „mašine“, oštar nož, flomaster. Najpre na kutiji iscrtajte otvore: gde će biti onaj glavni deo za šivenje, a gde tasteri tj. dugmad za menjanje brzine i nivoa rada.

Raširite kutiju, ivice koje isečete ojačajte selotejpom, a kružić tj. onaj točkić koji pomera iglu na pravoj mašini, napravite od kartona kroz koji ćete progurati drveni štapić ili olovku pa je kroz rupicu ubaciti na bočnu stranu kutije. Na internetu pronađite kako izgleda mašina, ako se ne sećate, pa nalepite sitne delove kartona/kockice umesto tastera i otvora za konac.

l) Dvorac od kartona je malo složeniji za napraviti jer je potrebno više tuba od folije ili toalet papira i dosta seckanja i uklapanja delova, nadograđivanja spratova, bedema, stražarnice…. Dvorav može napraviti samo osoba koja ima strpljenja i talenta za umetnost i izradu maketa.

m) Gitaru možete napraviti tako što ćete prelepiti više kartona jedan preko drugog, da dobijete debljinu i oblik gitare, izrezati otvor, a žice zategnite od gumenih traka, širih gumica pa će mališan trganjem tih „žica“ ipak proizvoditi neki zvuk.

n) Savršena štala. Dete će biti potpuno oduševljeno ako od obične kutije napravite smeštaj za igračke-životinjice. Samo kutiju ofarbajte npr.u crveno ili zeleno i izrežite vrata napred i projekat je gotov.

o) Lift. Nabavite dugačku kutiju u koju se dete može zavući, postavite je naravno uspravno. Izrežite preklopna ulazna „vrata“, nalepite par dugmeta za znak „gore-dole“, strelicu koja pokazuje sprat i sve je spremno za vožnju do desetog sprata, zabava za malu i veliku decu!

Leave a Reply

Required fields are marked*