horoskop, slika: https://pixabay.com

Koji je najtačniji horoskop?

Hajde malo zabave! Činjenica je da devojčice vole da čitaju horoskop. I onda postave pitanje:

Koji horoskop je najtačniji?

Probaćemo da vam pružimo najtačniji odgovor na jedan lucidan način i da kroz etnografiju i antropologiju svetskih civilizacija ispiračmo priču o horoskopu, astrologiji i skrivenom svetu na jedan neuobičajen način.

Na kraju, naravno, sve je na vama, tj. odluku „najtačnijeg“ donesite sami na osnovu činjenica i zanimljivosti koje pročitate u nastavku teksta.

Šta je horoskop koji mi danas poznajemo?

 Moderna, zapadna astrologija istražuje karakter i predviđanje budućnosti na osnovu natalne karte. Ovakav horoskop koji i mi koristimo koristi se u Evropi, Americi, Australiji i jednom delu Afrike.

On nam prikazuje sliku neba sa određene tačke na Zemljinoj kugli, u određenom trenutku. Horoskop u tom momentu posmatra položaj planeta i zvezda. Mesec i Sunce, ali i sve planete Sunčevog sistema imaju veliku ulogu u određivanju natalnog horoskopa jednog čoveka.

Šta je onda zodijak? To je zamišljeni pojas oko Zemlje koji je sastavljen od 12 delova, a svaki od njih ima 30% udela, tako da oni čine krug od 360 stepeni.

Pored 12 znakova moderni horoskop razlikuje i 12 kuća, obeležene brojevima od 1 do 12. One predstavljaju periode čovekovog života ili određene oblasti života. Horoskopski znak je znak u kome se nalazilo sunce u trenutku vašeg rođenja.

Koje vrste horoskopa postoje?

 Od davnina se analizirao kalendar, posmatralo nebo i promena lokacija zvezda i planeta. Ali to ne važi za sve horoskope. Neki horoskopi, kao što je na primer, kineski, ne bave se analizom zvezdanog neba, već sasvim drugim pojmovima. Svaka civilizacija skoro da ima svoj horoskop. Maje, Kelti, Stari Sloveni, Kinezi, Indijci, Indijanci…sve do novog zapadnog horoskopa, koji ide korak dalje i odvaja godišnji, uporedni, lunarni, solarni, natalni i druge vrste horoskopa.

Ako niste baš sigurni koji horoskop je najtačniji, pročitajte na čemu se zasnivaju ostali horoskopi.

Indijski horoskop

Ipak, najstariji horoskop na svetu je indijski horoskop. Smatra se da poreklo indijskog horoskopa leži u Staroj Grčkoj civilizaciji. Mnogi astrolozi veruju da je to jedan od najprezicnijih horoskopa, jer koristi trenutna sazvežđa zvezda i planeta. Po vremenu označavanja, sličan je zapadnom, natalnom horoskopu.

Sličnost je i u 12 znakova, koji se nazivaju “rasi”, ali je glavna razlika u njegovom tačnom zasnivanju na datumu, vremenu, mestu rođenja i u odnosu na zapadni daje potpuno drugačiji grafikon merenja. Astrologija u Indiji u prevodu znači svetlo i deli se na 3 vrste. Jedan se bavi globalnim pojavama (ekonomija, vreme, društvena događanja), drugi opisuje poreklo i strukturu kosmosa, dok treća vrsta istražuje predviđanja vezana za čoveka. Ovaj horoskop definiše stvarne osobine pojedinaca i predviđa budućnost prezicnim položajem planeta u momentu rođenja i zbog toga mnogi astrolozi smatraju da je indijski horoskop najtačniji.

Keltski horoskop

Da li ste znali i da su Kelti imali svoj horoskop? To je horoskop koji je podeljen na 13 znakova. Svaki od njih je imao osobine koje su bile sinhronizovane sa osobinama određenog drveta. Za Kelte je veoma važan bio period od nedelje u kalendarskom periodu znaka. Na osnovu nedelje određivao se podtip znaka, tako da su postojala dva podtipa. Mlad mesec koji se odnosi na ljude rođene u prve dve nedelje znaka i Puni mesec koji odgovara ljudima rođenim u poslednje dve nedelje.

Staroslovenski horoskop

Manje je poznato da su i Stari Sloveni određivali karaktere prema kalendaru. Njihov horoskop je procenjivao znakove podeljene prema datumu rođenja. Podeljen je prema znakovima, kojih je bilo 21, a koji su dobili naziv prema imenu drveća, kao što su na primer: hrast, lešnik, javor, orah, topola, kesten, jasen, višnja, breza, bukva, jabuka, jela, čepmres, badem, brest, bor, vrba, lipa, trešnja. Svaki od znakova je imao svoju paralelu. Jedan deo znaka je pripadao određenim datumima u avgustu, a drugi deo februaru.

I to je činilo jedan znak, u ovom slučaju to su, zavisno od datuma: čempres, badem ili bor. Postojala je veoma precizna podela koja se odnosi na određeni znak.

Natalni horoskop

Pravljenje natalnog horoskopa uzima u obzir sve elemente koje smo nabrojali: položaje planeta, sunca i Meseca u trenutku vašeg rođenja. Analiza natalnog horoskopa osobe i predviđanje sudbine i razvoja događaja određuje se na osnovu preciznog datuma, mesta i položaja zvezda i planeta u tom momentu.

Period rođenja osobe određuje karakter i prepisuje se osobinama jednog od 12 horoskopskih znakova. Iz ovog horoskopa razvili su se progresivni, godišnji, karmički, medicinski i drugi horoskopi.

Godišnji horoskop posmatra određeni znak u periodu od godinu dana iz aspekta natalnog, solarnog i lunarnog horoskopa. Period rođenja je najvažniji deo mnogih različitih horoskopa. To je natalni horoskop i on računa period od trenutka rođenja. Zatim, važan za posmatanje je i lunarni horoskop, koji se računa prema odnosu Sunca i Meseca, kao i solarni, koji se izrađuje prema poziciji i kretanju Sunca i izrađuje se, kao i godišnji izrađuje na period od godinu dana.

Jedan od najtežih horoskopa za računjanje je horoskop začeća, koji se računa prema datumu začeća.

Gledanje u horoskop sve više analizira astrološki aspekt i odnos dve osobe. Uporedni horoskop posmatra roditeljski, ljubavni, poslovni, prijateljski odnos dve osobe i sve su češći zahtevi za analizu ovakvog tip horoskopa.

Indijanski horoskop

Indijanci su imali veoma blizak odnos sa prirodom i životinjama, koji ih je zbližio i sa zvezdama. Dok su se neki narodi vezivali za prirodu, drugi su zasnivali svoje običaje, ali i horoskop, na osnovu životinja. Američki domoroci su verovali da su ljudi čvrsto povezani sa duhom životinja, koji im pomaže da upoznaju sebe, ali i svrhu sopstvenog života. Odakle i njihovi pseudonimi. Mnogi su vezani za životinje, kao na primer ime legendarnog poglavice, “Bik koji sedi”.

„Svi smo postali od iste tajnovite sile, zato dajemo našim životinjskim susedima jednaka prava, da nastanjujemo zajedno ovu zemlju“, rekao je “Bik koji sedi”, poglavica iz legende.

Posmatrajući kretanje zvezda i planeta, oni su se povezivali sa nebeskim prostranstvom. Slika neba je preslikana svetom koji ih je okruživao. Njihova veza sa prirodom i savladavanje izazova koje im donosi život, usmerena je na sličnost njihovog duha i karakteristika životninje koja ih štiti, tako da se karakteristike njihovih zodijačkih znakova imaju osobine životinja.

Kao i moderni horoskop, i indijanski ima 12 znakova koji određuje 12 sudbina i karaktera. Indijanci bi rekli da ovaj horoskop određuje čiji duh životinje se nalazi u čoveku. Ovan je soko, bik je dabar, blizanci – jelen, rak je detlić, lav – losos, devica je medved, vaga – gavran, škorpija – zmija, strelac – sova, jarac – guska, vodolija – vidra, ribe – vuk.

Egipatski horoskop

Jedan od najstarijih horoskopa o kojima vam pišemo je egipatski. Možda će to biti jedan od parametara u vašoj odluci, u kojima ćete odrediti koji horoskop je najtačniji. Dugo je bio nepoznat, ali kada su ga astrolozi otkrili, saznali su da je, kao i većina horoskopa i ovaj je podeljen na 12 znakova kojim je umesto prirode i životinja, vladao jedan od bogova. Sudbina i opis karaktera su se predviđali na osnovu datuma rođenja. Iza svakog znaka stajalo je određeno božanstvo koje je imalo ulogu zaštitnika. Faraoni su koristili ovaj horoskop za upravljanje zemljom, ali je otkriveno da im je predviđanje horoskopom veoma koristilo za poboljšanje ljubavnog života i ublažavanje ljubavnih muka.

Kineski horoskop

Kineski horoskop se zasniva na vremenskom periodu od jedne godine. Naime, životinje su, kao i u indijanskom horoskopu, i ovde uzele primat. Svaka godina poštuje određenu životinju i taj ciklus se ponavlja. Pripadnost znaku se određuje prema godini u kojoj je vladala određena životinja, a u kojoj je čovek rođen. Ovaj stari  horoskop koji čitamo u periodu kada dočekujemo novu godinu, nastao je prema stroj legendi koja kaže da je Buda pozvao sve životinje na oproštaj pred sopstvenu smrt. Odazvale su se samo neke životinje, tačnije njih 12: pacov, bivo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, petao, pas i svinja. Obzirom da su samo one pokazale poštovanje prema Budi, on je rešio da svakoj životinji posveti godinu u kojoj će biti slavljena. Znakovi su raspoređeni u zodijački krug, naizmenično, po jin i jang teoriji. Jin su one životinje koje na nogama imaju paran broj prstiju, simbolišu tamnu stranu ličnosti, a jang su životinje koje imaju neparan broj prstiju i označavaju pozitivne osobine.

Kineski horoskop, slika: https://pixabay.com
Kineski horoskop

Kineski horoskop transparentno ističe dobre i loše osobine svakog znaka. Najvažnije da čovek može sagledati sve svoje osobine, jin i jang, kako bi svaki pojedinac uspeo da ih iskoristi na pravi način. Sve je određeno karakteristikama životinja i na osnovu godine se dobija karakter, ali i predviđanje uspeha i sreće u životu. Zanimljvo je da svakim znakom vlada jedan od 4 elemanta prirode. To su metal, voda, drvo i vatra. Preciznije karakteristike se određuju na osnovu ovih elemenata  koji je vladao znakom, a to se određuje kineskim kalendarom koji ima 12 meseci od 29 i 30 dana. Kineski horoskop je jedan od retkih na ovom spisku koji se na bavi položejem planeta i zvezda u određenom trenutku.

Horoskop Maja

Civilizacija Maja je i dan danas jedna velika misterija. Možda su dostignuća Maja zaslužne za poštovanje prema ovoj civilizaciji koje uživaju do današnjih dana, ali velike tajne koje još uvek postoje su delimično zaslužne za konstantnu zainteresovanost naučnika i arheologa za istraživanje ovog drevnog naroda. Hiljadu godina pre naše ere gradile su se gradili piramide i spomenici, a Maje su imale i vrlo precizne solarne kalendare.

Astonimi Maja, koji se zovu Zreci, matematički složenim računicama su posmatrali zvezde i planete, koristeći dvadesetični sistem i nulu. Kako je čitava civilizacija Maja i dalje misterija za naučnike, tako je i pismo i sistem označavanja njihovog kalendara velika tajna našeg doba. Zna se da su Majanski astrološki znaci podeljeni u 19 zodijačkih znakova.

Horoskop Asteka

Još jedna stara civilazicija je imala svoj horoskop. Asteci su  zasnivali svoj astrološki sistem na kretanju Sunca i Meseca, ali osnova za računjanje vremena je bio Mezoamerički kalendar. Kasnije su i Asteci i narodi Inke i Tolteci kreirali svoje kalendare na osnovu ovog starog kalendara. Kombinovanje Lunarnog i Sonarnog ciklusa dalo je 12 znakova koji su se predstavljali simbolima životinja, objekata, biljaka – svi u vezi sa određenim totemima. Oni se smenjuju na dnevnom nivou. S druge strane, astečki mesec se smenjuje na svakih 20 dana. Lunarno predviđanje karakteriše koji znak sadrži određeni element, njegovu svrhu, životni tok i određuje detaljnije karakteristike.

Svi horoskopi od davnina do danas su vam na raspolaganju. Za koji god da se odlučite pri izboru za najtačniji horoskop, verujemo da ćete se prikloniti onom horoskopu koji vam je najdostupniji, a to je najverovatnije moderni horoskop zapadne civilizacije.

Leave a Reply

Required fields are marked*