Šta poneti na letovanje ako idete sa malom decom?

Sezona odmora u punom je jeku, a mnoge porodice već su zauzele svoja mesta na nekom od letovališta. Međutim, i u ovom toliko iščekivanom periodu tokom godine postoji nešto što mnogi ljudi ne vole, a to je pakovanje. 

Pakovanje za more može biti stresno iskustvo, jer strahujete da ćete zaboraviti da spakujete nešto što će vam biti neophodno. Proveravanje kofera više puta pre polaska, pravljenje spiska za kupovinu potrebnih stvari – samo su deo priprema za letovanje. 

Okolnosti su dosta komplikovanije ako na letovanje vodite i decu. Tada vam je potreban čitav spisak dodatnih stvari kako vaši mališani ne bi bili uskraćeni za bilo šta i kako bi mogli u potpunosti da uživaju u nezaboravnoj avanturi. 

Da ne biste došli u situaciju da zaboravite neophodne stvari, napravite spisak nekoliko dana pre polaska na put. Svakog dana stavljajte po nekoliko stvarčica u kofer i tako obezbedite sebi bezbrižan odmor. 

Letovanje sa decom šta obavezno poneti

Kada je u pitanju polazak na put sa decom, nije isto ako na letovanje vodite malu bebu ili veće dete. U slučaju da imate dilemu oko toga šta poneti na letovanje ako sa sobom vodite i decu mlađeg uzrasta, odnosno bebu, dodajte obavezno sledeće stvari na spisak:

 • Pamučna odeća za bebu – obavezno treba poneti pamučnu odeću, i to ne samo kratkih već i dužih rukava. Bebe se brzo prljaju, te ponesite dovoljno komada. Pored toga, ponesite i udobu letnju obuću koja će štiti vašeg mališana od vrelog peska. Ne zaboravite i čarapice i nekoliko debljih komada, jer su ponekad moguće nepredviđene kiše i pad temperature, kako biste izbegli da se dete prehladi.
 • Šeširić ili kačket – ne zaboravite da su deca, naročito bebe, jako osetljive na jake zrake sunca i ne bi trebalo da budu toliko dugo na suncu kao odrasli. Tokom boravka na plaži obavezno zašititite glavu bebe od UV zračenja koje može izazvati ozbiljnije probleme. 
 • Flašice i cucle, sterilizator za posude – Ne zaboravite flašice iz kojih hranite bebu kao i posudice za hranu. Pored toga, ako više ne dojite bebu, ponesite dovoljne količine adaptiranog mleka kako ne biste jurili po lokalnim apotekama i tražili da kupite odgovarajuće. 

 • Pelene – ponesite dovoljnu količinu jednokratnih pelena za svoju bebu. 
 • Kozmetika za bebu – sve ono što inače koristite od kozmetike za bebu kod kuće obavezno ponesite i na more. Bebina koža je navikla na te proizvode i korišćenje drugih može izazvati određne iritacije i stvoriti vam neželjene probleme. Sve kremice, šampone, vlažne maramice, sapun, štapiće za uši itd. ponesite od kuće. 
 • Kolica za bebe – ne zaboravite kolica! Nemojte se odreći romantične šetnje pored plaže samo zato što ste poveli i decu. Izbegnite jurcanje za detetom. 
 • Dovoljan broj peškira i prostirki za plažu – ponesite dovoljan broj peškira za plažu, ali i za kupanje u smeštaju. Prostirka za plažu je neophodna, jer se vrlo lako vaša beba može uspavati dok ste na kupalištu. Bilo bi dobro obezbediti i suncobran
 • Mini-apoteka – pravilo je da se na put ne polazi bez priručne apoteke. Obavezno ponestite preventivne lekove za decu i odrasle, kao i toplomer. Promena klime kod dece može izazvati zdravstvene probleme u vidu povišene temperature, zapušenog nosa, kašlja. 

Šta poneti na letovanje dodatni saveti

Ako su vaša deca malo većeg uzrasta (starija od 5 godina) onda ne zaboravite da ponesete i neku dečju knjigu, najbolje bi bilo bajke za decu, kako bi mališani uživali u vašem čitanju poznatih dogodovština omiljenih književnih junaka, na plaži ili pre spavanja, u hotelu. 

Deca su po svojoj prirodi radoznala i često vole da istražuju. Pesak na plaži im je posebno zanimljiv, tako da očekujte da će sate i sate provoditi praveći raznorazne figurice u pesku. Međutim, najbolje je poneti im i neku omiljenu kreativnu ili edukativnu igračku, za trenutke kada se umore od ove aktivnosti. U zavisnosti od uzrasta, predlažemo vam da to bude magična tabla za crtanje, neka društvena igra i sl. 

Pored knjige i table za crtanje, detetu možete poneti i neku slikovnicu ili slagalicu. Nikako ne zaboravite i: 

 • Kremu sa zaštitnim faktorom;
 • Foto-apart kako biste zabeležili porodično putovanje sa decom;
 • Gume i mišiće za plivanje kako bi vaši mališani naučili prve korake u plivanju i olobodili se straha od vode;
 • Baterijsku lampu, jer mnogi delovi plaže tokom noći nisu dobro osvetljni, pa ukoliko krenete u šetnju sa decom, najbolje bi bilo da sa sobom ponesete i malu baterijsku lampu

Leave a Reply

Required fields are marked*