planranje-trudnoće-test-lale-cucla

Planiranje trudnoće – buduće mame, prekontrolišite svoje zdravlje

Sa nestrpljenjem želite bebu, planirate trudnoću i zamišljate sve radosti majčinstva? Svaka buduća mama bi trebalo da bude svesna da briga o bebi počinje mnogo pre nego što se ona rodi. Zapravo, onog trenutka kad odlučite da imate potomstvo već možete učiniti mnogo jednostavnom proverom svog zdravstvenog stanja.

Uverite se da je vaše zdravlje u najboljem redu, jer je to glavna predispozicija za začeće, a onda i urednu i zdravu trudnoću bez većih poteškoća. Koje preglede bi trebalo da obavite pre nego što pokušate da zatrudnite? Pročitajte.

Opšti zdravstveni pregled

Premda ćete tokom trudnoće verovatno imati mnogo poseta lekaru, pametno je da proverite svoje opšte zdravlje pre nego što zatrudnite. Poznato je da ulazak u trudnoću u optimalnom zdravlju dovodi do zdravije trudnoće i zdravijeg roditelja. Prvenstveno se podrazumeva provera reproduktivnog zdravlja i poseta ginekologu.

Vaš lekar će razgovarati sa vama o težini, ishrani, vežbanju, lekovima koje uzimate, vašoj medicinskoj istoriji, menstrualnim periodima, kontracepciji koju koristite, prethodnim trudnoćama i životnim navikama. Spremite se za ukupan pregled vašeg zdravlja, što može značiti proveru krvnog pritiska, test krvi, Papa test i druge skrininge poput ultrazvuka male karlice. Ultrazvučna dijagnostika igra bitnu ulogu u ovom preventivnom pregledu, pa je važno da se uradi u savremenim ordinacijama. Srećom, inovativni aparati danas su dostupni u svakom gradu (ultrazvuk Zemun, Beograd, Novi Sad, Niš itd.).

ultrazvuk-ekran
Pexels.com

Vaš lekar će se takođe pozabaviti svim hroničnim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa, hipertenzije, poremećaja štitne žlezde, astme i autoimunih poremećaja kako bi se uverio da su pod kontrolom pre nego što zatrudnite.

Osim buduće majke i budući otac bi trebalo da poseti doktora, gde može očekivati slične testove i razgovore o svim faktorima životnog stila koje ima koji mogu uticati na plodnost ili trudnoću.

Uradite testove na polno prenosive infekcije

Čak i ako ste 100 posto sigurni da ste u monogamnoj vezi i da vaš partner nikada ne bi prevario, bolje je biti siguran nego žaliti. Zdravlje vaše bebe može zavisiti od toga. Nelečene polno prenosive bolesti mogu izazvati veoma ozbiljne probleme u trudnoći i uticati na bebu. Primera radi, hlamidija je povezana sa prevremenim porođajem i malom težinom bebe na rođenju. Gonoreja može dovesti do pobačaja, prevremenog porođaja i niske porođajne težine. Sifilis je takođe povezan sa prevremenim rođenjem, kao i mrtvorođenjem, i problemima sa više organa, uključujući bebin mozak, srce, kožu, oči, uši, zube i kosti.

Testiranje na hlamidiju, gonoreju, HIV, hepatitis i sifilis tokom prve prenatalne posete ginekologu trebalo bi da bude standardna procedura. Preporučuje se da se oba partnera pregledaju pre začeća. Na taj način možete dobiti tretman i preduzeti sve neophodne mere predostrožnosti da zaštitite svoju buduću bebu.

Genetsko testiranje

Genetsko testiranje pre trudnoće, koje se naziva skrining nosioca, vrši se korišćenjem uzorka krvi. Test će pomoći da se utvrdi da li vi ili vaš partner nosite abnormalne gene povezane sa određenim bolestima koje bi se potom mogle preneti na vašu bebu. Vaš lekar vam može preporučiti da se uopšte ne testirate ili testirate na najčešće nasledne poremećaje, kao što su cistična fibroza (CF) i spinalna mišićna atrofija (SMA).

Stomatološki pregled

Zdravi zubi bi trebalo da budu deo vašeg prenatalnog plana. Tokom trudnoće telo prolazi kroz hormonalne promene koje mogu izazvati prekomernu upalu desni, što je poznato kao trudnički gingivitis. Gingivitis u trudnoći povećava osetljivost žene na bakterije koje izazivaju bolesti desni. Bolesti gingive mogu da povećaju rizik od prevremenog porođaja, na primer.

stomatološki-pregled
Pexels.com

Još jedan ključni razlog za pregled pre trudnoće jeste taj što želite da smanjite količinu zračenja za dete. Dakle, nema rendgenskih snimaka zuba dok ste trudni, osim ako vas ne boli zub. Podrazumeva se da isto važi i za ostala snimanja kao što je mamografski pregled dojke. (Ako imate više od 40. godina i planirate trudnoću, poželjno je da uradite mamografiju pre začeća. Potražite u svom gradu dobro opremljen dijagnostički centar – mamografija Zemun, Beograd, Pančevo itd.).

Provera mentalnog zdravlja

Emocionalno blagostanje je jednako važno kao i fizičko zdravlje kada planirate da zatrudnite. Depresija pre, tokom ili posle trudnoće nije retka pojava. Zbog toga je ključno da se uverite da je vaše mentalno zdravlje, ali i zdravlje vašeg partnera pod kontrolom pre trudnoće. Ako neko od vas ima ili je imao problema sa mentalnim zdravljem u prošlosti, dobra je ideja da posetite svog lekara, jer sama trudnoća može izazvati simptome ili pogoršati postojeće.

Potražite pomoć, bilo da se radi o psihologu, psihijatru ili duhovnom vodiču i lajfkouču. Mentalno zdrava mama podiže mentalno zdravu bebu. Stručno lice može da vam ponudi korisne alate i savete kako da se nosite sa stresom i emocionalnim promenama tokom i nakon trudnoće. A ako su potrebni lekovi, postoje neke opcije za buduće mame, tako da o njima treba pažljivo razgovarati sa svojim lekarom.

Promene životnog stila

Na kraju, uopšteno govoreći, priprema za trudnoću i planiranje porodice znači da se dobro brinete o sebi. Dakle, zdrava hrana, gubitak težine i vežbanje su vitalni delovi nege pre začeća. Ali, takođe je neophodno pozabaviti se nezdravim životnim navikama. Da li pušite ili pijete previše ili možda čak zloupotrebljavate lekove? Ako vam je teško da se zaustavite, vaš lekar može vam pomoći da napravite plan, da dobijete savetovanje i zamenite loše navike dobrim. Setite se, kada je mama zdrava i zadovoljna onda će i beba biti zdrava i zadovoljna.

Leave a Reply

Required fields are marked*