Da li je Grčka dobar izbor za letovanje sa decom?

Ukoliko pitate vaše mališane, sigurno će reći kako je odlazak na more savršena letnja opcija. Plaža, kupanje i sladoledi svaki dan. Teško da iz dečije perspektive postoji bolji način za zabavu tokom leta.

I sami ćete biti presrećni zbog ovog užitka koji omogućavate sebi i svojoj porodici, ali ćete sa druge strane sigurno razmišljati i o mnogim drugim stvarima. 

Kako otići, koji tip smeštaja tražiti, koja je destinacija najbolja za porodična putovanja?  

Postavićete sebi ova i mnoga druga pitanja, dok se kao najpraktičnija opcija za letovanje nameće Grčka, koja svojom ponudom odgovara na sve zahteve za porodična putovanja. Letovanje sa decom donosi sa sobom i puno proračuna, a saznajte i zbog čega je Grčka najbolja opcija u ovom slučaju.

Do Grčke se stiže brzo i lako

Prva i osnovna stvar kada je u pitanju planiranje putovanja, jeste odabir načina transporta i najbliže rute. Iako se organizovanim prevozom autobusom takođe relativno brzo dolazi do omiljenih grčkih letovališta, preporučujemo da odaberete sopstveni prevoz, odnosno automobil, ukoliko ste u toj mogućnosti.

Sopstveni prevoz vam omogućava da pravite pauze kada god poželite, kao i da birate sopstvenu rutu, vreme polaska i druge stavke koji utiču na komfor tokom puta. Sve ovo je krucijalno kada putujete sa mališanima, posebno ukoliko nisu naviknuti na duža putovanja.

Do obala Grčke se stiže brzo i lako autoputem kroz Srbiju, zatim Makedoniju, pa nakon toga kroz Grčku do vašeg odredišta. Ukoliko putujete iz Beograda, biće vam potrebno oko 8h kada vozite po ograničenju, bez pauza, ne računajući granice. Još jedna od prednosti odlaska sopstvenim prevozom jeste i što možete pratiti gužvu na granicama i birati vreme prolaska kako bi izbegli gužve.

Vreme je izračunato sa početkom puta iz Beograda, dok je krajnji cilj bio Halkidiki, gde se upravo i nalazi najveći broj letovališta idealnih za vas i vašu porodicu. Upravo ovde i letuje veliki broj naših stanovnika, tako da ćete sigurno pronaći dobro društvo.

Veliki izbor mirnih mesta za uživanje sa porodicom

Kada dođete do Soluna, putem možete nastaviti ka Halkidiju i odabrati neko od grčkih letovališta raspoređenih na tri “prstena”. Popularna letovališta u ovoj oblasti jesu Polihrono, Pefkohori, Nikiti i mnoga druga. 

Iako postoje minimalne razlike u veličini ovih, u principu malih mesta, ponuda što se tiče smeštaja, hrane i plaža je prilično slična. Između ostalog, kada putujete svojim automobilom, lako ćete za samo pola sata vožnje promeniti plažu i otići do drugog grada.

Isto tako veoma dobra opcija sa ponudom i brzinom dolaska jeste i ako krenete u drugom pravcu, odnosno ka Paraliji. U ovoj regiji se od poznatijih mesta pored Paralije, ističe i Leptokarija, kao i popularni “Olimpik bič”, velika peščana plaža sa sjajnom ponudom restorana i barova, kao i sadržaja za razne aktivnosti na vodi.

Ono što posebno raduje naše turiste jeste mogućnost da iznajmite apartmane kada dođete na more. Velika ponuda privatnog smeštaja vam omogućava da na licu mesta izabere idealnu opciju za vaše potrebe. Pa ipak, kako će mališani biti verovatno umorni od puta, preporučujemo da unapred odaberete i rezervišete smeštaj, i to što bliže plaži.

Hrana, piće i kultura – Grci kao bratski narod

Kada letujete sa svojom porodicom, sigurno je da će vam značiti prijatna i gostoljubiva atmosfera. To je upravo ono što ćete pronaći kada se odlučite za Grčku.

Grci su po prirodi opušteni i druželjubivi. Uvek će vam učiniti i pomoći koliko god mogu. Posebno prijatna atmosfera jeste u priobalnim mestima gde dolazi puno turista. Pesma, osmesi i druželjubiva lica su nešto potpuno uobičajeno na ovom podneblju.

Istina je da nismo preterano začuđeni ovakim pristupom. Ipak je Grčka zemlja sa morem, lepom prirodom i ogromnim brojem sunčanih dana.

Grčka kuhinja i hrana će vam takođe odgovarati, s obzirom da nije puno drugačija od naše. Osim tradicionalnih specijaliteta ove zemlje, poput girosa i suvlakija, preporučujemo da tokom boravka na letovanju u Grčkoj obavezno jedete njihovo uvek sveže voće i povrće.

Bezbedna letovališta savršena za porodice

Oblasti Grčke uz more su prilično bezbedne. Letovališta su tokom leta puna turista i Grka, koji najčešće rade u ovim oblastima. Nema incidenata, neprijateljskih pogleda, lopova. Možete biti potpuno bezbrižni kada svoje mališane pustite na plažu, ali naravno kao i uvek, savetujemo da vam uvek “budu na oku”.

Ono što takođe raduje jeste i uglavnom mirno more, bez mnogo talasa i jakih struja, tako da se opušteno možete kupati sa decom, zabaviti se i učiti ih plivanju.

Tokom večernih časova su ulice pune, posebno drugim turistima, najčešće iz Srbije. Osim ponekog bara koji radi do 12 ili 1 posle ponoći, većina njih se zatvara pre toga, tako da se možete odmoriti i uživati u mirnoj grčkoj noći.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, kao i da ste uvieli zbog čega je Grčka sjajna opcija za letovanje sa mališanima. Pratite naš sajt mojedete.rs za još ovakvih tekstova i budite pripremljeni na sve izazove, ali i lepote koje roditeljstvo nosi sa sobom. 

Leave a Reply

Required fields are marked*